passiefschool


passiefschool 1.0

((vooral) in België, neologisme, bouwontwikkeling en projectontwikkeling [gebouwen], energievoorziening)

energiezuinig schoolgebouw waarin tal van energiebesparende maatregelen zijn verwerkt en dat grotendeels in zijn eigen energiebehoefte voorziet; energiezuinige school

Semagram


Een passiefschool…

is een school; is een ruimte

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een energiezuinig schoolgebouw waarin tal van energiebesparende maatregelen zijn verwerkt en dat grotendeels in zijn eigen energiebehoefte voorziet; is een energiezuinige school

  Hoofdsemagram: school


  Algemene voorbeelden


  Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke wil dat schoolgebouwen die vanaf 2008 gebouwd worden aan strengere energienormen voldoen [...]. Vandenbroucke maakt ook middelen vrij om, bij wijze van proefproject, vier "passiefscholen" te bouwen. Dat zijn scholen die geen klassieke verwarming nodig hebben. Vandenbroucke wil dat alle nieuwe schoolgebouwen dertig procent energiezuiniger worden dan wat de huidige norm voorschrijft.

  Gazet van Antwerpen,

  Een passiefhuis kende we al, maar nu is er in Kalmthout ook een passiefschool. De leerlingen van kleuterschool Zonnekind mochten vandaag al een kijkje komen nemenin het nieuwe, milieuvriendelijke gebouw.

  http://atv.be/nieuws/2014-08-30/passiefschool-in-kalmthout/#.VOdHrv45CM8,

  Architect Broekbakema heeft bij de scholengemeenschap Leo Vroman een laag energiegebruik gecombineerd met een comfortabel binnenklimaat. Als eerste middelbare school in Nederland voldoet ze aan zowel de eisen van een passiefschool als de criteria voor Frisse Scholen (klasse A en B), aldus Broekbakema.

  http://www.energievastgoed.nl/2015/01/nieuwbouw-scholengemeenschap-leo-vroman-zowel-frisse-school-als-passiefschool/,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • passiefschooltje

  Etymologie


  Aard herkomstinheems woord
  Vroegste datering2007
  BijzonderhedenGevormd naar analogie van passiefhuis.