pastoor


pastoor 1.0

(religie, mystiek en mythologie)

het geestelijk hoofd van een kerkelijke gemeente, de priester aan wie door de bisschop de gewone zielzorg voor een bepaalde kring van gelovigen (parochie) is opgedragen; priester aan het hoofd van een parochie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pastoor…

is een geestelijke; is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt traditioneel een zwarte soutane (toga); draagt een zwart pak met een zwart overhemd en een priesterboord; draagt een witte priesterboord; draagt tijdens een viering, de mis een priestergewaad, dat bestaat uit een albe en een kazuifel; draagt bij plechtige gelegenheden of bijeenkomsten koorkleding
  • [Organisatie of instelling] behoort tot de katholieke kerk, de oudkatholieke kerk of de anglicaanse kerk
  • [Plaats] woont in de pastorie
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft een priesteropleiding gevolgd
  • [Geslacht] is een man
  • [Activiteit of handeling] verricht de kerkdienst; verzorgt de mis; dient de sacramenten toe, zoals doopsel, vormsel, ziekenzalving en huwelijk
  • [Gedrag] leeft naar het celibaat; leeft celibatair
  • [Gezag] staat aan het hoofd van een parochie
  • [Legitimiteit] heeft de priesterwijding ontvangen van een bisschop; wordt door de bisschop benoemd als hoofd van een parochie

Algemene voorbeelden


Aan het hoofd van een parochie staat een pastoor. Een pastoor wordt bijgestaan door een diaken, een parochieraad, parochieteam en vele andere medewerkers. Zo bestaan er in een parochie verschillende catechesegroepen: bij de voorbereiding van het doopsel, de eerste communie, het vormsel, de plusserswerking en het huwelijk.

http://users.pandora.be/odette.storms/christen.htm#oktober,

De pastoor is binnen de Rooms-katholieke Kerk en de Oud-katholieke kerk de priester die door de bisschop benoemd werd als verantwoordelijke van een parochie. In sommige parochies krijgt hij hulp van andere priesters. Zij worden officieel parochievicaris genoemd, maar zijn beter bekend als kapelaan (in Nederland) of onderpastoor (in Vlaanderen).

http://www.heiligefamilie.nl/OverdePastores.htm

Een dominee is een verantwoordelijke voor de protestantse gemeente zoals een pastoor dat is voor een parochie.

http://users.pandora.be/arseen.de.kesel/vpkbh.htm,

De pastoor is binnen de Katholieke kerk verantwoordelijk voor diens aangewezen parochie en de andere priesters die daarbinnen werken. Het is zaak om binnen de parochie de tradities vanuit de kerkelijke macht hoog te houden, en het woord van God te prediken.

http://www.nationaleberoepengids.nl/Pastoor

Om pastoor te worden zal men eerst priester moeten worden, waarvoor men de priesteropleiding in een seminarie dient te volgen.

http://www.nationaleberoepengids.nl/Pastoor

Tijdens de mis zitten daar namelijk steevast twee heren op leeftijd, die met hun nadrukkelijke aanwezigheid en gepraat de dienst verstoren [...]. Zowel het kerkbestuur als enkele kerkgangers hebben hen meerdere malen aangesproken op hun gedrag. De pastoor heeft zelfs een keer de mis onderbroken om de heren vermanend toe te spreken. Alle middelen ten spijt, blijven de twee verbaal duidelijk aanwezig.

De Limburger,

Indien u wenst kerkelijk te huwen, kan volgende info belangrijk zijn * u gaat tijdig (zeker 3 maanden vóór het huwelijk) bij de pastoor van uw parochie langs om afspraken te maken onder andere in verband met de datum van het kerkelijk huwelijk.

http://www.adinfoconsult.be/huwelijk/trefkerkdnst.htm

Had ik me zoals de boerenjongens van het dorp gedragen, dan had de pastoor me zeker nooit gevraagd om met hem mee te gaan voor het toedienen van het Heilige Oliesel aan een stervende [...]. Het was een hele gebeurtenis. Ik zie me nog door het dorp lopen, om de tien meter rinkelend met een koebelletje, om de twintig meter struikelend over mijn veel te lange misdienaarskleren, de pastoor van mijn tante in priestergewaad achter me aan hinkend met het oliesel en god weet wat nog allemaal meer in zakken en snuifdozen.

De wekker, André Janssens,

Sommige priesters geven hun gedeelte van het 'casueel' aan de parochie, maar ze doen dat vrijblijvend. Daarnaast hebben pastoors ook inkomsten uit misintenties. Wonen pastoors altijd gratis? Doorgaans wel. Actieve priesters krijgen gratis huisvesting in de pastorij.

http://www.gva.be/dossiers/-k/geldkerk/default.asp,

In de statistieken zie je het aantal parochies met een diocesane priester als pastoor dalen en het aantal parochies bediend door een priester uit een religieuze orde stijgen, tegelijk met een scherpe stijging van het aantal parochies dat door een pastoor uit een andere parochie wordt bediend: van 284 in 1976 naar 1.070 in 1992! In dat jaar heeft ongeveer 33 procent van de parochies geen residerende pastoor meer.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de katholieke pastoor
  • katholieke pastoors

Trouwen doen we in Hamburg, in een katholieke kerk. Maar omdat mijn bruid [...] protestant is, zijn op de stoelen Lutherse gezangboeken gelegd. Er worden flink wat strofen afgezongen en als het zingen van het slotlied maar blijft duren gaat de katholieke pastoor alvast naar zijn sacristie om zijn kazuifel uit te trekken.

Het onvermogen, Giovanni Peirs,

Om seksueel misbruik van kinderen tegen te gaan wil de Engelse Katholieke Kerk haar antieke traditionele biechtstoelen vervangen door transparante glazen boxen. In die nieuwe, geluidsdichte biechthokjes zullen zowel de 'zondaar' als de priester tijdens de biecht permanent zichtbaar zijn. De nieuwe biechtstoelen komen er na een hele reeks seksschandalen waarbij katholieke pastoors betrokken waren.

http://www.gaybelgium.be/content/13265.shtml,

  • de plaatselijke pastoor

Deze parochie is gelegen in het noordwesten van Roemenië en bestaat in hoofdzaak uit van oorsprong Slowaken, die in de vorige eeuw als bosarbeiders naar deze landstreek zijn getrokken [...]. De plaatselijke pastoor, Jan Maskara, is reeds bezig met het bouwen van zijn tweede nieuwe kerk.

Meppeler Courant,

Daar zou de plaatselijke pastoor, Bérenger Saunière, bij de restauratie van de dorpskerk enkele perkamentrollen met cryptische boodschappen hebben gevonden, waaruit dan weer moest blijken dat de sleutel tot het Graalmysterie in schilderijen van Poussin en Teniers te vinden is.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • (de) pastoor van een kerk
  • (de) pastoor van een kerkje
  • (de) pastoor van een parochie

De pastoor van de Sint-Maartenskerk in Ieper stond op 10 juni om 11.57 uur op het punt een boreling het doopsel toe te dienen. Plots werd dof gerommel hoorbaar en de grond onder de voeten van de gelovigen leek te zweven. In het hele land werden 17.550 schoorstenen beschadigd.

De Standaard,

Een lokale tv-zender in Cagliari, op Sardinië, heeft die goedgelovigheid in beeld gebracht. Twee verslaggevers hebben vorige week een beeldje van Antonius met hun bloed ingesmeerd en waren er toen voor gaan staan om mensen te wijzen op dit nieuwe wonder [...]. De pastoor van het kerkje, don Pablo Martin, een Spaanse priester die al geruime tijd in Italië is, houdt zijn opties open. "Ik weet niet of het een wonder is, maar ik kan het niet verklaren", zegt hij.

NRC,

Van 1832 tot 1842 was Zwijsen pastoor van de parochie 't Heike in Tilburg.

http://www.sistersofcharity.net/Dutch/TotaalNL.html

In 1954 werd hij tot priester gewijd. Na zeven jaar les gegeven te hebben aan het Sint-Pieterscollege in Leuven, werd hij onderpastoor van de nieuwe parochie Pius X in Antwerpen. Van 1968 tot einde 1987 was hij pastoor van de St.-Jozefparochie, de grootste parochie van het bisdom Antwerpen midden in de Joodse wijken van de stad.

De Standaard,

Volgens het kerkelijk recht behoort een bisdom verdeeld te worden in districten welke een aantal parochies omvatten; deze districten zijn de dekenaten. Aan het hoofd van een dekenaat staat de deken, die door de diocesane bisschop wordt benoemd en in de regel tevens pastoor van een parochie-kerk is.

http://www.katholieknederland.nl/rkkerk/kerkprovincie/dekenaten/

in voorzetselgroep


  • de parochie van de pastoor

Joannes Zwijsen begon de Congregatie van de Zusters van Liefde met drie begijnen uit het Belgische plaatsje Hoogstraten. Deze vrouwen kozen niet voor het huwelijk maar beloofden zich in te zetten voor de armen in de parochie van pastoor Zwijsen.

http://www.sistersofcharity.net/Dutch/TotaalNL.html

met ander, nevengeschikt substantief


  • pastoor en onderpastoor

Vader was het voorbeeld voor het dorp, de vriend en raadsman van de pastoor. En in alle opzichten de volmaaktheid zelve. Pastoor en onderpastoor vertoefden meer bij ons thuis dan in de pastorij. Als ze een mis naar een later uur wilden opschuiven, omdat het donker werd, kwamen ze vragen: 'Florent wat denkt ge, zou ik de mis niet later zetten?'

Ik ga altijd uit de weg voor een andere ezel, Jos de Man,

Vaste verbindingen


Spreekwoorden


als een boer ophoudt met klagen, en een pastoor met vragen, is 't in het laatst der dagen

Zie: als een boer ophoudt met klagen, is 't in het laatst der dagen

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen