pastor


pastor 1.0

(religie, mystiek en mythologie)

iemand die vanuit de kerk belast is met de zielzorg; kerkelijke functionaris die mensen helpt en begeleidt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pastor…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] werkt voor de kerk (katholiek of protestants), soms voor een oecumenische gemeenschap
  • [Plaats] werkt in een kerk, parochie, bij een studentenpastoraat, in een gevangenis, in een ziekenhuis, etc.
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan zowel een leek als een geestelijke (priester of dominee) zijn
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft meestal theologie gestudeerd (en is dan in de protestantse kerk dominee), maar kan ook een hbo-opleiding gedaan hebben
  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] werkt in de protestante kerk meestal ook als predikant of dominee; is in de katholieke kerk vaak (maar niet per se) ook priester gewijd en werkt in dat geval ook als pastoor
  • [Activiteit of handeling] helpt en begeleidt personen; biedt een luisterend oor en geeft raad en advies met betrekking tot geloofszaken en problemen in het leven
  • [Belanghebbende of begunstigde] helpt gelovigen en andere mensen die daar behoefte aan hebben
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie vanuit een roeping en voor zijn beroep uit
  • [Legitimiteit] is in de katholieke kerk, in tegenstelling tot pastoor, kapelaan of pastoraal werker geen officiële, kerkjuridische benaming
  • [Voorstellingswijze] wordt zo genoemd vanuit algemeen christelijk of oecumenisch perspectief; wordt zo genoemd om het verschil tussen leken en geestelijken (pastoraal werkers en priesters/dominees) teniet te doen

Algemene voorbeelden


De pastor heeft dan een bijzondere kans zijn visie en ervaring met justitie en met gedetineerden te beschrijven en hij zal niet nalaten erop te wijzen dat de zorg voor de gedetineerde medemens in de kerk niet vergeten mag worden.

http://www.isna.nl/

Hans Stolp was pastor in het Academisch Ziekenhuis in Groningen en van 1987-1994 ook radiopastor.

De Standaard,

Er is nog een andere onderscheid. Maar dat geld dan voor de gevestigde protestantse kerken, m.n. de PKN en de gereformeerde kerken. Daar is de titel dominee voorbehouden aan universitair geschoolde mensen. Omdat er ook steeds meer HBO-theologen komen, worden die pastor genoemd. Kortweg gezegd, een dominee is ook een pastor, maar een pastor is niet altijd een dominee.

http://www.goeievraag.nl/vraag/maatschappij/religie/verschil-tussen-pastor-pastoor.246997,

De pastor neemt actief deel aan de werking rond de missie van de BvL. Hij fundeert de inzet, dagelijks leven en werken van medewerkers vanuit evangelische gronden [...]. Vorming: De pastor van het OC is diaken. De pastor neemt geregeld deel aan verdere vorming.

http://users.telenet.be/pastonet/ecclesia/oc/clara.html

"Van oudsher worden wij gebeld door mensen die vastgelopen zijn in het leven", vertelt omroeppastor Peter Denneman, die 21 jaar pastor was in de Tilburgse Montfortparochie. "We deden veel aan levensbegeleiding, concrete hulp. Er blijkt tegenwoordig steeds meer behoefte aan geestelijke begeleiding."

BN/De Stem,

"Ze deden wat de pastor zei, want dat was goed. Daarnaast kwam ik ook niet op de gedachte dat mensen creatief met verdriet konden omgaan." Het concilie, begin jaren zeventig, veranderde veel: pastores kregen meer vrijheid en de missen werden niet langer in onverstaanbaar Latijn gehouden.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • samenwerken

Turkse imams en Nederlandse pastores zouden meer moeten samenwerken.

NRC,

Indien mogelijk zal men in verschillende takken van grote instellingen personen aanstellen met een beperkte pastorale opdracht, die van daaruit de gezamenlijke opdracht trachten waar te maken. De pastor zal met hen samenwerken voor het realiseren van zijn en hun opdracht.

http://users.telenet.be/pastonet/ecclesia/oc/clara.html

Daarom werken de pastors samen in een pastoresteam.

http://www.st-jan.nl/info/index.html

met adjectief ervoor


  • de beroemde pastor
  • professionele pastores

Als pas gehuwde en pas benoemde pastor in Bebra nam hij regelmatig deel aan oefeningen van het Pionierbataljon in Hannoversch Münden, in dezelfde kazerne waar ik zelf – meer dan dertig jaar later – de Belgische Strijdkrachten in Duitsland zal helpen vertegenwoordigen op het galabal.

Het onvermogen, Giovanni Peirs,

Het bisdombeleidsplan geeft een prognose voor het aantal professionele pastores (priesters, pastoraal werkers en werksters, diakens) over enkele jaren.

http://web.inter.nl.net/users/dekenaatsalland/samen.html,

  • de eerst aanspreekbare pastor

Het pastoraal team van de Bethlehemparochie bestaat uit een priester, Jan Voeten (vanaf september 1999), en pastoraal werker Franck Ploum (sinds oktober 1994). Franck is de eerst aanspreekbare pastor voor onze parochie.

http://www.bethlehemparochie.nl/

Daarom werken de pastors samen in een pastoresteam. Gezamenlijk zijn de pastores verantwoordelijk voor de invulling van het pastoraat in de drie parochies. Hierbij is afgeproken dat er voor iedere parochie een eerst aanspreekbare pastor is.

http://www.st-jan.nl/info/index.html

Pastor Jos Hermans, eerst aanspreekbare pastor van de Jozefparochie [...] heeft, zo meldt hij het bestuur schriftelijk, een benoeming aanvaard in een nieuwe parochie binnen het bisdom 's Hertogenbosch.

http://www.dse.nl/brigidaparochie/Parochieblad.html,

  • een hervormd pastor
  • een katholieke pastor
  • een lutheraanse pastor
  • katholieke pastores
  • r.-k. pastores

De auteur [...] is hervormd pastor en zelf boerenzoon.

De Standaard,

Waar dat uiteindelijk toe kan leiden werd mij pijnlijk duidelijk in een televisieprogramma van de NCRV, waarin getoond werd hoe een katholieke pastor in enkele dagen zijn hele kerk overhoop haalde om een en ander een meer 'modern' aanzien te geven en 'functioneler te maken.

http://www. eikonikon. nl/index2. html,

De lutheraanse pastor dr. William G. Rusch, organisator van de Noord-Amerikaanse Oecumene Conferentie van 2005.

http://www.katholieknederland.nl/archief/actualiteit/nieuws/index_archief_oktober_2003_19844.html,

Katholieke pastores vinden zichzelf bekwaam, maar zijn dat in feite helemaal niet [...]. De r.-k. pastores blijken met name laag tot zeer laag te scoren als het gaat om praktische vaardigheden op het gebied van zielzorg, liturgie, katechese en kerkelijke organisatie (bestuur, het coördineren van vrijwilligerstaken, etcetera).

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2590491/1994/07/22/R--k-pastores-zijn-onbekwaam-Onderzoek-vaardigheden-laag-het-grote-manco-van-de-huidige-theologie-opleiding.dhtml,

  • de huidige pastor
  • de nieuwe pastor

Op 1 april volgt Hilde Van Putten de huidige pastor, Marc Gesquière, op.

De Standaard,

In de parochie werd allang rekening gehouden met de mogelijkheid dat bij het vertrek van de huidige pastor de bisschop een priester zou benoemen die meer op zijn lijn zou zitten.

NRC,

Tot nieuwe pastor voor het verpleeghuis Weidesteyn is benoemd mevrouw drs. A.J. Hasker (30) uit Zwolle. Mevrouw Hasker studeerde aan de Theologische Universiteit in Kampen.

Meppeler Courant,

Enkele maanden geleden heeft pastoraal werker Wilchard Cooijmans een artikel geschreven over liturgie en met name over woord- en communievieringen. Het bewuste artikel heeft misschien bij sommigen tot misverstand geleid. Na de komst van de nieuwe pastores zijn de woord- en communiediensten enigszins in de verdrukking geraakt.

http://www.dse.nl/brigidaparochie/Parochieblad.html,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • de benoemde pastor
  • de dienstdoende pastor

Als pas gehuwde en pas benoemde pastor in Bebra nam hij regelmatig deel aan oefeningen van het Pionierbataljon in Hannoversch Münden, in dezelfde kazerne waar ik zelf – meer dan dertig jaar later – de Belgische Strijdkrachten in Duitsland zal helpen vertegenwoordigen op het galabal.

Het onvermogen, Giovanni Peirs,

Iedere ochtenddienst wordt (om de beurt) door één van de leden van de WGM, samen met de dienstdoende pastor voorbereid.

http://www.gspweb.nl/

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • de pastor van de christenen
  • de pastor van de kathedraal
  • de pastor van de parochie
  • pastores van hervormde, gereformeerde en katholieke huize
  • pastores van de IPCA
  • de pastores van de kerken

Tijdens zijn vierdaags bezoek, waar hem op alle etappes een talrijker en warmer onthaal te beurt viel dan de twisten over zijn bezoek hadden doen verwachten, maakte de paus duidelijk dat hij als pastor van de christenen kwam, niet als iemand die de republiek Frankrijk de les wou spellen.

De Standaard,

Hij studeerde er geschiedenis en theologie, werd priesterstudent, priester, pastor van de St.-Catharinakathedraal, promovendus aan de universiteit en uiteindelijk rector van het Ariënsconvict.

http://web.inter.nl.net/users/dekenaatsalland/navolging/2600/interview.html,

In deze vieringen gaat de Dominee voor samen met één van de pastores van de parochie.

http://www.bethlehemparochie.nl/

Voor de doop zelf moet je contact opnemen met de pastor van je parochie [...]. Deze online-doopcatechese is gebaseerd op een doopproject, dat is ontwikkeld vanuit de parochie-praktijk.

http://www.rknieuws.net/nl/doop_online/index.html

Er zijn pastores van hervormde, gereformeerde en katholieke huize die gezamenlijk een oecumenisch pastoraat vormen.

http://pubwww.tudelft.nl/stud.past/

Deze week confereren 120 pastores van de IPCA - orthodox, rk, protestants - over het belang van justitiepastoraat.

Trouw,

Pastoresconvent. Hieraan nemen de pastores van de deelnemende kerken deel met als doel het onderhouden van contacten met elkaar en het bespreken van zaken van algemeen oecumenisch belang.

http://www.st-jan.nl/info/index.html

  • de pastores van het studentenpastoraat

De pastores van het studentenpastoraat zijn getraind in het voeren van diepgaande gesprekken.

http://pubwww.tudelft.nl/stud.past/

  • pastores van nu
  • de pastor van vandaag

"Veel pastores van nu zijn te weinig spiritueel gevormd. Die vorming heeft het bisdom ook een tijd lang veronachtzaamd, binnen de opleiding is daar jarenlang veel te weinig aan gedaan", geeft De Korte toe.

http://web.inter.nl.net/users/dekenaatsalland/navolging/2600/interview.html,

Misschien is dit wel de grootste opdracht van de pastor van vandaag: medewerkers op dit vlak begeleiden zodat zij inzicht en vaardigheden aanleren.

http://users.telenet.be/pastonet/ecclesia/oc/clara.html

met eigennaam


Het meest intrigerende document is de tekst van de preek die collega Pastor Johannes Schraube op de Gedenkfeier van zondag 15 maart 1942 hield, in de evangelisch-gereformeerde kerk waar Martin Löhse pastor was geweest.

Het onvermogen, Giovanni Peirs,

Op haar tafel ligt naast Levende stenen van pastor Jos Brink een boek over het grootopperhoofd van de Saramaha bosnegers.

NRC,

Pastoor Somerwil kreeg hierbij assisentie van pastor J.J.I. Hoogenboom als pastoraal werker totdat deze - in mei 1982 - werd benoemd tot parochieleider te Alkmaar.

http://www.sintjozefwassenaar.nl/Jozefgeschiedenis.htm

Pastor F. v.d. M. heeft ruim acht jaar geleden met het oog op de toekomst aan enkele parochianen gevraagd zich op deze taak voor te bereiden door middel van een toerustingscursus op het Diocesaan Pastoraal Centrum in Haarlem.

http://www.google.nl/search?q=cache:KlD1JigPn7EJ:www.deburght-uithoorn.nl/ziekencommunnie.doc+communiekleed+site:.nl=nl=lang_nl

De pastores T. B. en V. B. zeiden zondagmorgen in hun dialoog tijdens de Oeteldonkse Carnavalsmis dat zij voor het laatst deze mis celebreren.

http://www.bastion-oranje.nl/carnaval20032004.htm,

met ander, nevengeschikt substantief


  • diakens en pastores
  • maatschappelijk werkers, pastores, artsen of getrainde lotgenoten
  • een pastor of geestelijk raadsman
  • verpleegkundige, gezinsverzorgende, huisarts, pastor

Er wordt veel tijd vrijgemaakt voor de lichamelijke verzorging en er is een pastor of geestelijk raadsman die, met respekt voor ieders levensvisie, ingaat op vragen over leven en dood.

De Standaard,

En laten broodbakkers en wijnbouwers, wegenbouwers en schrijnwerkers, diakens en pastores (m/v) nooit in zich laten opkomen dat hun beroep of roeping ook maar iets minder zou beduiden dan van degenen die ogenschijnlijk boven hen zijn gesteld, maar feitelijk onder hen - in dienstbaarheid.

http://www.katholieknieuwsblad.nl/actueel20/kn2017t.htm,

Individuele rouwbegeleiding wordt vaak uitgevoerd door maatschappelijk werkers, pastores, artsen of getrainde lotgenoten.

http://www.rouw.nl/rouw/

De hulp kan rechtstreeks door familie bij Thuiszorg Drenthe worden aangevraagd, maar ook via verpleegkundige, gezinsverzorgende, huisarts, pastor, maatschappelijk werk of ziekenhuis.

Meppeler Courant,

  • de pastor of de dominee
  • pastores en dominee
  • priesters, pastores en leken

Ook bij een dienst in een protestante kerk gelden regels die niet zomaar opzij gezet kunnen worden [...]. Bij een kerkelijke uitvaartdienst leidt de pastor of de dominee de dienst. Bij andere godsdiensten is dat de rabbijn (jodendom), de imam (islam) en bij de hindoes de pandit.

http://www.fiddelaers.nl/welkom.html

Oecumenisch pastores-overleg. Elke zes weken is er een bijeenkomst van pastores en dominee. Hier worden alle lopende zaken besproken, vindt uitwisseling plaats en worden plannen gemaakt voor verdere samenwerking.

http://www.bethlehemparochie.nl/

De bisschop van Breda wilde in 2003 een provinciaal concilie beleggen om met priesters, pastores en leken eens goed en gezellig bij te praten over geloofs- en beleidszaken in zijn diocees.

de Volkskrant,

voorafgegaan door als


  • als pastor

Ligt het voor de hand om dat ook op een luchthaven te doen? Ds. Anja van der Hart, namens de SoW-kerken als pastor werkzaam op Schiphol: "Ja, natuurlijk. Een luchthaven is de ideale plaats om pastoraat te beoefenen. Op een luchthaven bevind je je midden in de wereld, midden in de maatschappij."

Reformatorisch Dagblad,

Nadat hij zijn studies in Göttingen en in Princeton voltooid had, kreeg hij een aanstelling als pastor in een Lutherse gemeenschap bij het Hessische plaatsje Bebra, vlak bij wat nu de grens tussen Oost- en West-Duitsland is.

Het onvermogen, Giovanni Peirs,

De parochies in een regio vormen een bisdom, die op hun beurt gezamelijk de wereldkerk uitmaken. Als parochie zijn we een levende cel van de Kerk en er onlosmakelijk mee verbonden. Gezamenlijk met degenen die als pastor aan de parochie verbonden zijn vormen we de plaatselijke Kerk en delen we de verantwoordelijkheid hiervoor.

http://www.st-jan.nl/info/index.html

Als de pastor het meisje met het wijwatervat niet had gegrepen, was ze zo van de berg zand je graf in gegleden; had je op je oude dag nog mooi koppijn gekregen.

De open plek; Verwoesting, Willem Janssen Steenberg,

In 1967, toen Dirk als pastor naar Groningen kwam, wisten de mensen van toeten noch blazen, zegt hij. "Ze deden wat de pastor zei, want dat was goed. Daarnaast kwam ik ook niet op de gedachte dat mensen creatief met verdriet konden omgaan."

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen