pathologie


pathologie 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

medisch specialisme dat zich bezighoudt met de diagnose en het onderzoek van ziekten en afwijkingen door analyse van lichaamsweefsel, lichaamsstoffen en cellen, en met het vaststellen van doodsoorzaken door o.m. sectie; ziektenleer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Pathologie…

is een medisch specialisme; is een wetenschap

  • [Object betroffen] houdt zich bezig met de diagnose en het onderzoek van ziekten en afwijkingen door analyse van lichaamsweefsel, lichaamsstoffen en cellen, en met het vaststellen van doodsoorzaken door o.m. sectie

    Algemene voorbeelden


    In de colleges over pathologie (ziektenleer) leer je de belangrijkste ziekten kennen. In het tweede graadsjaar wordt de rest van de synthetische farmaceutica bestudeerd.

    http://www.vub.ac.be/downloads/sg-apo.pdf,

    Vrijwel aan het eind van mijn voordracht gekomen, wil ik van de gelegenheid gebruik maken nog enige woorden te richten tot de arts-assistenten en de toekomstig arts-assistenten, nl. de studenten. Volgens mij leent de kinderhemato-oncologie zich bij uitstek om de geneeskunde in de volle breedte te leren. Voor de behandeling van een kind met kanker heeft U achtergrondkennis van de moleculaire biologie en moderne pathologie nodig om de diagnose te kunnen interpreteren.

    http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    pathologie 1.1

    (gezondheid, geneeskunde en zorg)

    afdeling pathologie

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Pathologie…

    is een afdeling; is een ruimte; is een plaats

    • [Geheel] is een afdeling binnen een ziekenhuis of een andere instelling

      Algemene voorbeelden


      Naast de preparaten en de skeletten heeft het Anatomisch Museum een grote hoeveelheid wasmodellen met veelal de embryonale ontwikkeling vanaf het stadium van de bevruchting tot en met de geboorte als onderwerp. [...] Wij willen graag de collectie van pathologie overnemen, maar we hebben weinig geld.

      NRC,

      pathologie 2.0

      (gezondheid, geneeskunde en zorg)

      ziekte of de daarmee gepaard gaande ziekteverschijnselen of afwijkingen bij een patiënt

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Pathologie…

      is een ziekte

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door afwijkingen tegenover de gezonde toestand

        Algemene voorbeelden


        Over het algemeen is onze houding dat de zieken zo vroeg mogelijk na het tot uiting komen van hun neurologische pathologie behandeld moeten worden.

        http://www.chu-brugmann.be/NL/ziekenhuis/revalidatie.html

        Wetenschappelijke studies bewijzen ten overvloede dat voor een degelijke opleiding een minimale hoeveelheid patiëntencontacten noodzakelijk is. Heden komt een hele cohorte artsen op het terrein die de kans niet meer krijgt verschillende ziektebeelden te zien, ermee om te gaan en er behandelingsplannen voor op te stellen. Eenzelfde redenering geldt voor de instandhouding van de medische kennis. Die medische kennis vergroot steeds, terwijl de arts te weinig patiënten en pathologie ziet en daardoor snel verleert.

        De Standaard,

        Rhinitis is de meest frequent voorkomende pathologie van de mens, waarschijnlijk omdat de mens een neusademer is en allerlei lichaamsvreemde stoffen zoals micro-organismen en allergenen langs de neus binnenkomen.

        http://allserv.rug.ac.be/~chrdpauw/nko/cursus/cursus_ORL.pdf

        De ostia van de sinussen (frontale sinus, voorste en achterste ethmoidale cellen, sfenoidale en maxillaire sinus) monden alle uit in de middenste neusgang; het traankanaal mondt vooraan in de onderste neusgang uit. Pathologie in de middenste meatus geeft dus aanleiding tot secundaire sinusitis door het afsluiten van de ostia.

        http://allserv.rug.ac.be/~chrdpauw/nko/cursus/cursus_ORL.pdf

        Deze nomenclatuur vormt een coherent geheel waarin de structuur van de oude nomenclatuur volledig werd veranderd en aangepast aan de huidige technische aspecten van bestraling (zoals de aard en intensiteit van de stralen, en de gebruikte apparatuur, simulaties, ed.) en aan de pathologie van de patiënt (zoals de aard en lokalisatie van de tumor).

        http://vangool.fgov.be/2/Toespr021211.htm,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • chronische pathologie
        • ernstige pathologie
        • zware pathologie

        Als hulpverlener is het belangrijk een goede basis van elementaire mensenkennis te bezitten. Hierbij is het niet de bedoeling ieder lid van het behandelingsteam ook als psycholoog te laten fungeren. Wel belangrijk is dat de omgang met mensen, patiënten, vlot verloopt en dit kan alleen wanneer de hulpverlener zijn of haar patiënt goed kan inschatten. Dit blijkt in de praktijk echter niet altijd eenvoudig, zeker niet wanneer men wordt geconfronteerd met een ernstige pathologie zoals kanker.

        http://www.nice-info.be/html/PROF/prof_setNN.htm?http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEWSONLINE/NN0601kankerART.htm

        Met andere woorden, indien ik wil tegemoetkomen aan een terechte verwachting van een groep patiënten met zware en chronische pathologie, moet ik budgetten kunnen vrijmaken.

        http://vandenbroucke.fgov.be/T-010317.htm,

        De meeste virussen kunnen overgedragen worden in de tandartspraktijk. Wij vermelden hier slechts de belangrijkste, wegens het risico op zware pathologie dat zij veroorzaken of de grootte van het infectieuze risico. Kunnen aanwezig zijn in bloed: * Hepatitis-B-virus (HBV) * Hepatitis-C-virus (HCV, vroeger non-A , non-B hepatitis genoemd) * humaan immunodeficiëntievirus (HIV). Kunnen aanwezig zijn in mond- of lipletsels: * herpes simplex virus types 1 en 2 * sommige enterovirussen (o.a. Coxsackie A). Kunnen aanwezig zijn in respiratoire secreten of speeksel: * alle virussen die respiratoire infecties veroorzaken.

        http://www.health.fgov.be/CSH_HGR/Nederlands/Brochures/tandheelkundige.html,

        De zware pathologie zal de tandarts toevertrouwen aan de stomatoloog en/of maxillo-faciaal chirurg (artsenopleiding), doch hij is vaak verantwoordelijk voor het tijdig herkennen van deze aandoeningen of het zelf uitvoeren van kleine heelkundige ingrepen (draineren abces, apexresectie, tandextractie).

        http://www.med.kuleuven.ac.be/education/docs/tandartsboekje.doc

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen