patisserie


patisserie 1.0

het ambacht van banket bakken; het bakken van banket; het vervaardigen van banket

Semagram (extra betekenisinformatie)


Patisserie…

is een vaardigheid; is een ambacht

      Algemene voorbeelden


      Voor toe krijgen we een profiterolestaart. Die maken ze zelf, de kok is een meester in de patisserie, er staan altijd prachtige taarten als ik er met Janna ga theedrinken.

      Het meesterstuk, Anna Enquist,

      De opleidingen waarmee in voorgaande jaren gestart werd, worden verdergezet, zowel in open als gesloten asielcentra. Het doel van deze vormingsactiviteiten is het aanleren van een elementaire beroepsvaardigheid met het oog op het uitoefenen van een beroep of het realiseren van inkomensverwervende activiteiten, hetzij in het land van oorsprong hetzij in België. Het betreft vormingen van uiteenlopende aard, bvb. schoenmakerij, restaurant, patisserie, bakkerij, taallessen, textielatelier, alfabetisering, EHBO, informatica e.a.

      http://www.antiracisme.be/nl/rapporten/mensenhandel/2000/mens_4c.pdf,

      patisserie 2.0

      zoet gebak gemaakt van deeg of bladerdeeg, soms gevuld met spijs, geglaceerd, gegarneerd of versierd, dat bij een banketbakker dagelijks vers wordt gemaakt; banket
      Ook in toepassing op alle zoete lekkernijen die een banketbakker verkoopt en vervaardigt, zoals cake, koek, taart en chocolade.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Patisserie…

      is gebak; is voedsel

          Hoofdsemagram: banket


          Algemene voorbeelden


          Het assortiment gebak omvatte vooral klassieke taarten, weliswaar van hoge kwaliteit, maar helemaal niet verschillend van de patisserie die in boetieks wordt verkocht.

          http://www.horecamagazine.be/nl/artikels/desn.htm,

          De basis van de EFFF wordt gevormd door exclusieve, verse, natuurlijke en ambachtelijke producten. Het assortiment omvat vlees, vis, schaaldieren, wild gevogelte, verse groenten en fruit, wijnen, champagnes, zuivel, patisserie, truffels, koffie, sigaren en mineraalwaters.

          http://www.efff.nl/nl/html/algemeen/Info/efff2003.asp,

          De patisserie in de Brugse gevangenis is sinds eind vorig jaar gemiddeld een kwart duurder geworden omdat de gevangenis van leverancier veranderde [...]. De Volksunie-voorzitter vroeg zich af of de prijsstijging nodig was en of dit niet tot gevaarlijke toestanden had kunnen leiden. Hij rekende uit dat een boule de berlin maar liefst 85,5 procent duurder geworden was, een boterkoek 63,6 procent en een appelflap 59,1 procent.

          De Standaard,

          Hij herinnerde zich dat het kind van de overburen die avond voor het eerst sinds zijn ongeval weer was binnengekomen, een beetje verlegen. Het had een doos met patisserie mee. 'Van ons ma, voor u,' had het gezegd.

          Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

          "Jan van Eyck was ook, bij al zijn grootheid, met handen en voeten gebonden aan de pralende hofstijl van zijn tijd. Hij had voortdurend de luxe grillen van zijn broodheer Filips de Goede te dienen. Hij moest vier meter hoge patisserieën voor galadesserten ontwerpen en miniaturen schilderen op hertogelijke koffers."

          De Standaard,

          Combinatiemogelijkheden


          met adjectief ervoor


          • Franse patisserie

          Van alle typisch Franse patisserie behoort tarte au riz tot de lekkerijen die ik steevast in een kartonnen doosje laat stoppen. Zo'n heerlijk romige rijstpunt, daar kan ik van dromen.

          NRC,

          • verse patisserie

          Hij voelde de klap die de onderkant van zijn truck op de stoeprand maakte, maar hij reed door. Hij had warm brood en verse patisserie in de laadruimte. Klanten wachtten.

          God's gym, Leon de Winter,

          Woordfamilie


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          patisserie 3.0

          winkel of bedrijf waar banket, taart, koek en dergelijke worden verkocht of vervaardigd; winkel of bedrijf van een banketbakker; banketbakkersbedrijf; banketbakkerij
          Ook in toepassing op een winkel met een inrichting, zoals een koffiehoek of buffet, die de gelegenheid biedt iets lekkers ter plaatse te consumeren.

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een patisserie…

          is een winkel; is een bedrijf

              Algemene voorbeelden


              Grappig is overigens dat mijn blauwe cape een en al goedheid aantrekt, of uitlokt: gehuld in mijn cape word ik overal, aan het loket, bij de patisserie, in de supermarkt, zo ongeveer behandeld als een vorstin, ze weten niet hoe aardig ze tegen me moeten zijn, en kom ik dan de volgende dag terug in mijn gewone jas, dan zeggen ze geen boe of bah meer.

              Het nietigste, Marie Kessels,

              Op zondag staat hij graag in de rij om bij zijn favoriete banketbakker croissants, broodjes, taartjes en gebak te kunnen kiezen. Het aanbod van de meeste patisserieën is overweldigend, en ook dat is vaak sterk regionaal gekleurd: een Antwerpse bakker heeft een ander assortiment dan zijn Brugse collega. De meeste Vlaamse chocolatiers verkopen zelfgemaakte pralines met een verse roomvulling, en houden daarmee de rijke Vlaamse chocoladetraditie in ere.

              http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/overheid/vlabroch_n/inhoud.htm

              In de patisserie aan de overkant at Louis een stuk chocoladetaart, tante Nora drie éclairs.

              Het verdriet van België, Hugo Claus,

              Barcelona telt tientallen patisserieën, echt een stad voor zoetekauwen en lekkerbekken.

              De Standaard,

              Combinatiemogelijkheden


              met adjectief ervoor


              • een chique patisserie
              • de beste patisserieën

              De vooroorlogse jaren vormden een glorieuze periode voor Figi, dat toen een waar 'uitgaansimperium' was [...]. Het complex begon in 1902 als een chique patisserie, opgezet door de Zwitserse banketbakker George Figi.

              NRC,

              'Ieder pondje gaat door 't mondje' was de spreuk waarmee ze elkaar hoopten te waarschuwen tegen de valstrik van de calorieën. Van lieverlee was hun spreuk gaan lijken op een aanvalskreet waarmee ze de beste patisserieën van de stad binnenvielen. Ach, waarom niet? vroegen ze zich af bij hun derde tiramisu. Mogen wij dan niets hebben in ons leven?

              Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

              met eigennaam


              • patisserie Holtkamp
              • patisserie Zuidam

              In de fraaie etalage van Patisserie Holtkamp staat een keur aan ouderwets gebak: Apfelstrüdel, Richelieux, Gemberbolussen, Petite Madeleine [...], Arnhemse Meisjes, Friese Dumkes, Halvemaantjes en Meringues. Stuk voor stuk creaties uit de klassieke receptuur, waar verse ingrediënten en pure smaken de basis zijn.

              http://www.winkelstories.com/Holtkamp01.html

              Sinds driekwart jaar is de keuken van Patisserie Zuidam gevestigd op het Sonneheerdt-terrein. Bij de officiële opening in december, vroeg de banketbakker de genodigden geen cadeau's mee te nemen, maar in plaats daarvan een gift te doen ten behoeve van Sonneheerdt.

              http://www.sonneheerdt.nl/index.html

              Woordfamilie


              Als deel van een afleiding


              Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              patisserie 3.1

              pand waarin een winkel of bedrijf voor banket is gevestigd

              Betekenisbetrekking


              metonymie
              Betrokken betekenissen 3.0 : 3.1

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een patisserie…

              is een gebouw

                  Algemene voorbeelden


                  Het was een raadselachtige overhete zomer in Walle, de bommenwerpers daalden, het was zo heet dat de mensen niet in de schuilkelders wilden. Velgen, balken, een halve locomotief lagen in de brandende patisserie. In de Leie lagen platte boten waar soldaten mensen induwden met geweerkolven.

                  Het verdriet van België, Hugo Claus,