pauwenoog


pauwenoog 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

kleurige, oogvormige tekening op het uiteinde van de staartveren van een pauw

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pauwenoog…

is een tekening

  • [Uiterlijk] bestaat uit concentrische blauwe en groene ovalen en een donker hart
  • [Plaats] bevindt zich op het uiteinde van de staartveren van een pauw

    Algemene voorbeelden


    De mannetjespauw (haan) staat bekend om zijn uitbundige staart. Deze bestaat uit sterk verlengde veren die in rust vlak over de grond slepen, net als de sleep van een bruidsjurk. Het uiteinde van de staartveren heeft een kleurig 'pauwenoog'. De haan zet zijn staart op om indruk te maken op de vrouwtjes (hennen). Als het versieren lukt, draait de haan zich met zijn rug naar de hen. Deze moet dan om de haan heen lopen. Zo krijgt ze een nog beter beeld van zijn verenpracht. De paartijd is tegen het eind van de winter.

    http://www.nieuwegein.nl/sjablonen/400/infotype/webpage/view.asp?objectID=26090

    Leuk was het experiment dat met pauwen was gedaan om de functie van het aantal pauwenogen op de staart van mannetjes te testen. Het bleek dat hoe meer pauwenogen, hoe meer nakomelingen. Dus het kenmerk 'aantal pauwenogen' is gekoppeld aan de algemene fitness van het mannetje. Vrouwtjes kunnen dus het aantal pauwenogen als een betrouwbare fitness-indicator van mannetjes gebruiken en daarop hun partnerkeuze afstemmen.

    http://evolutie.blog.com/2006/11/08/knaw-themabijeenkomst-evolutie/,

    Sinds kort bezit ik ook een koppel Grijze of Chinquis pauwfazanten [...]. De kleur is overwegend grijs met mooie pauwenogen in hun veren. De haan heeft een kuif die naar voren gedragen wordt. Ze worden ongeveer 70 cm groot waarvan de helft staart is. Het hennetje blijft iets kleiner en heeft meestal iets minder groene pauwenogen in de veren.

    http://parkvogeltuin.come2me.nl/1219123/Mijn-eigen-fazanten-2