pectine

1.0: geleivormende stof


pectine 1.0:
tot de koolhydraten behorende, geleivormende stof die in planten en vruchten voorkomt, en die o.a. gebruikt wordt als verdikkingsmiddel in levensmiddelen
Pectine heeft als E-nummer: E440(a).

Semagram

Pectine...

  • is een koolhydraat; is een stof
  • is chemisch gezien een polysacharide, bestaande uit een galacturonzuurketen, met enkele zwaar vertakte onderdelen, de 'hairy regions'
  • maakt deel uit van de celwanden van planten en vruchten
  • zorgt voor het aan elkaar kitten van plantencellen; wordt o.a. gebruikt als verdikkingsmiddel in levensmiddelen zoals jam; wordt ook gebruikt in hoestsnoepjes en drop om hoesten tegen te gaan
  • wordt gewonnen uit appelpulp, suikerbietenpulp en citruspulp, dat bij het maken van sap na het persen overblijft
  • is aanwezig in planten en vruchten, in groente en fruit
  • is geleivormend, werkt verdikkend

Algemene voorbeelden
De enige truc waarover yoghurtfabrikanten [...] beschikken om hun product op natuurlijke wijze te dikken, is fruit toevoegen. Dat bevat pectine, een natuurlijke stabilisator.

- De Standaard, 1996

Enerzijds zijn er de onoplosbare vezels. Deze bestaan voornamelijk uit cellulose, dat we bijvoorbeeld in volle graanproducten vinden. Anderzijds zijn er de oplosbare vezels, zoals pectine, die aanwezig zijn in groenten en fruit.

- http://www.vig.be/


Woordfamilie
Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen: amylopectine; appelpectine
Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen: pectinegom; pectinemolecuul; pectineskelet

(einde artikel)

sluit Door gebruik te maken van het ANW gaat u akkoord met de Eindgebruikersovereenkomst.