pendeltrein


pendeltrein 1.0

trein die volgens een vast dienstrooster frequent heen en weer rijdt tussen bepaalde, niet ver van elkaar gelegen plaatsen, voornamelijk voor het woon-werkverkeer, maar ook wel op langere, internationale trajecten of bij bijzondere gelegenheden of op speciale trajecten zonder dat er sprake is van woon-werkverkeer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pendeltrein…

is een trein; is een voertuig; is een vervoermiddel

  • [Functie] dient vooral voor het vervoer van passagiers van hun woonplaats naar de plaats waar zij werken en vice versa of voor het vervoer van passagiers op langere, internationale trajecten of bij bijzondere gelegenheden of op speciale trajecten tussen twee verschillende plaatsen (zonder dat er sprake is van woon-werkverkeer)
  • [Pad of traject] rijdt op een vast traject tussen verschillende, meestal niet ver van elkaar gelegen plaatsen, vooral voor het woon-werkverkeer, maar ook wel op langere, internationale trajecten of bij bijzondere gelegenheden of op speciale trajecten tussen twee verschillende plaatsen (zonder dat er sprake is van woon-werkverkeer)
  • [Frequentie] rijdt frequent tussen vaste stations

    Hoofdsemagram: trein


    Algemene voorbeelden


    De pendeltrein tussen het Centraal Station in Utrecht en het Spoorwegmuseum is zondagmorgen tegen het stootblok aangereden. Eén passagier is [...] lichtgewond geraakt.

    http://www.blikopnieuws.nl/bericht/104793/Pendeltrein_bost_tegen_stootblok_spoorwegmuseum.html,

    Vanwege Pinkpop reed er drie keer per uur een pendeltrein tussen Heerlen en Landgraaf.

    http://ifje.atspace.com/foto_0905.html,

    Een verbolgen lezer uit Brugge suggereerde om meer pendeltreinen op het spoor te sturen tussen de grote stations en Brussel-Zuid of Schaarbeek.

    De Standaard,

    De Franse regering denk niet aan een verdere uitbreiding van het TGV-net. In het transportplan 1996-2000 staat dat de overheid zich financieel genoodzaakt ziet over te stappen op de snelle pendeltreinen die op bestaand spoor kunnen rijden.

    De Standaard,

    De pendeltreinen bij Johannesburg bezorgen veel reizigers kippevel. Het spitsuur begint omstreeks half zes in de getto's waar de zwarten onder het blanke minderheidsbewind terecht kwamen. In de ochtendkou trekken de pendelaars naar het dichtstbije station.

    De Standaard,

    De TGV is niet op alle lijnen voldoende winstgevend. De verbinding Lyon-Turijn zou het eerste trajekt zijn dat [...] dank zij de "Pendolino" wordt bediend. De pendeltrein haalt een snelheid van 200 kilometer per uur, biedt meer komfort dan de TGV en kan op alle bestaande spoorinfrastruktuur ingezet worden. Frankrijk volgt hiermee het Zwitserse voorbeeld. Vanaf 2 juni rijdt er een snelle pendeltrein tussen Genève en Milaan.

    De Standaard,

    In het Veiligheidscomité zitten Franse en Britse deskundigen die Eurotunnel, de uitbater van de Kanaaltunnel, adviseren. De tunnel werd maandagavond laat voor alle verkeer gesloten nadat een brandende vrachtwagen op een pendeltrein een enorme ravage had aangericht.

    De Standaard,

    Op 1 februari reed de 500.000ste truck de pendeltrein van Le Shuttle Vracht op.

    De Standaard,

    Eurotunnel verwacht op den duur zo'n 50 procent van cross-channel markt te veroveren. Morton ziet de pendeltrein die auto's in 35 minuten van de ene kant van het Kanaal naar de andere kant brengt, als een onderdeel van de snelweg.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen