per ardua ad astra


per ardua ad astra 1.0

(spreekwoorden, zegswijzen)

(Latijn, letterlijk 'door, via moeilijkheden naar de sterren') door moeilijkheden te overwinnen wordt het uiteindelijke doel behaald; de top is slechts bereikbaar als er moeilijkheden overwonnen worden
Vaak als motto gebruikt, maar ook als naam van verenigingen.

Algemene voorbeelden


Moeten we dan uiteindelijk toch maar de raad van Erasmus opvolgen en leren door hard te werken? Een klassiek spreekwoord zei het al: 'per ardua ad astra', vrij vertaald 'je moet hindernissen overwinnen om de top te bereiken'. Ook koning Ptolemaios kreeg van Euclides te horen dat er geen andere, koninklijke weg was om meetkunde te leren.

http://www.leidenuniv.nl/fsw/verduin/sofa/sofa_ars.htm

De Royal Australian Air Force (RAAF) is de luchtmachttak van de Australian Defence Force [...]. Het motto op het wapen van de RAAF is de Latijnse spreuk Per Ardua ad Astra, wat betekent 'Door tegenslag naar de sterren', en is hetzelfde als die van de Royal Air Force.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Royal_Australian_Air_Force,

De Britse eregraven in Rheden herbergen de stoffelijke overschotten van zes vliegers. Op elk graf is een identieke zerk van wit natuursteen geplaatst met in reliëf een kruis en het embleem van de R.A.F. De tekst op het embleem van de R.A.F. luidt: Per. Ardua. Ad. Astra. (Latijn voor: Door Rampspoed Naar De Sterren).

http://www.stichting-mia.nl/nl/herdenken/overige-begraafplaatsen/nl-rheden,

Per ardua ad astra. Door moeitevolle omstandigheden naar de sterren (Zonder persoonlijke offers worden ambitieuze doelen niet bereikt. Succes wordt alleen met moeite behaald).

http://www.latijnengrieks.com/vertaling.php?id=2071,

Slenterend in gedachten zwierf ik tussen de graven, tot mijn oog op een matte vergeelde zerk viel. "Per ardua ad astra", door ontbering naar de sterren, grof vertaald. De gekroonde adelaar op de steen keek me treurig aan alsof hij mijn pijn kon voelen en misschien zelfs deelde.

http://www.fortificatieforum.nl/viewtopic.php?t=2745,

Per Ardua ad Astra geeft woensdag 13 juni een concert op de Floriade. De Megense harmonie is van 16.00 tot 18.00 uur te beluisteren bij de uitgang.

http://www.brabantsdagblad.nl/regios/oss/11195077/Harmonie-Per-Ardua-ad-Astra-speelt-op-Floriade.ece,

Welkom bij Schietsociëteit Per Ardua Ad Astra.

http://www.digisport.nl/vereniging.php?vereniging=14953&page=11