perinatologie


perinatologie 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

geneeskunde die betrekking heeft op de medische zorg voor moeder en kind in de periode voor en direct na de geboorte

Semagram (extra betekenisinformatie)


Perinatologie…

is een medisch deelgebied

  • [Object betroffen] houdt zich bezig met de behandeling van moeder en kind tijdens de zwangerschap en bevalling tot kort na de geboorte, vooral door gynaecologische, verloskundige en neonatale zorg

    Algemene voorbeelden


    De perinatologie bestrijkt het hele continuüm van zorg voor zwangere moeder en ongeboren kind, bevalling en pasgeborene.

    w3.tue.nl/fileadmin/ele/MBS/SPS/Files/Posters/SPS40/beer_2.pdf

    Het vakgebied dat zich bezighoudt met zowel de periode vóór als de periode direct na de geboorte wordt perinatologie genoemd. Dit terrein wordt gezamenlijk bestreken door in de pasgeborene gespecialiseerde obstetrici, kinderartsen [kinderarts-neonatologen] en verpleegkundigen.

    http://books.google.nl/books?id=xieCdq12sisC&pg=PA183&lpg=PA183&dq=perinatologie+neonatologie&source=bl&ots=CtNutcswvP&sig=q94oqNVenFKYofMcFZRrgBHmawo&hl=nl&ei=XQDDS7jeG8n4-Aaj1uX0CA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=10&ved=0CEkQ6AEwCTg8#v=onepage&q=perinatologie%20neonatologie&f=false,

    De perinatologie richt zich op het kind tijdens de ontwikkeling in utero, de geboorte en de eerste levensfase. Snelle ontwikkelingen in de obstetrische en neonatale zorg hebben geleid tot een sterk groeiende belangstelling voor dit vakgebied. Dit boek is een toegankelijk en praktisch naslagwerk. Aan de orde komen onder meer: kunstmatige voortplantingstechnieken, de embryonale en foetale ontwikkeling, genetische aspecten, de invloed van de omgeving op de foetus, prenatale diagnostiek, HIV-infectie, de bedreigde pasgeborene en psychosociale en ethische aspecten. Het boek is primair geschreven voor verpleegkundigen die werkzaam zijn in de gynaecologie, verloskunde en neonatologie.

    http://www.farmacieboek.nl/leesverder.pl?isbn=9789031338979,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    perinatologie 1.1

    (gezondheid, geneeskunde en zorg)

    afdeling perinatologie

    Algemene voorbeelden


    Nu zijn er nog twee verschillende afdelingen: verloskunde, een onderdeel van gynaecologie en neonatologie, een onderdeel van kindergeneeskunde. Straks is er één afdeling waar alles rond geboorte, moeder en kind samenkomt: perinatologie.

    http://www.jbzh.nl/smartsite.shtml?ch=int&id=101496