persisteren


persisteren 1.0

volharden
Vooral toegepast op eerder ingenomen standpunten, meningen e.d. van personen, groepen van personen of instanties en vaak met een voorzetselbepaling die ingeleid wordt door bij of in.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Persisteren…

is een activiteit

      Hoofdsemagram: volharden


      Algemene voorbeelden


      Een poging van D66 om het meningsverschil tussen VVD en PvdA te overbruggen, was tot mislukken gedoemd. Het 'gat van Kok', zo persisteerden de liberalen, moest en zou door de uitkeringsgerechtigden worden betaald.

      NRC,

      Vaste verbindingen


      persisteren bij iets

      1. blijven bij iets; blijven aandringen op iets

        RTL Nieuws, Nova en de preview van het late NOS Journaal persisteerden bij de oude naam. Je mag al blij zijn als het niet de 'Utrechtse Filmdagen' wordt genoemd. Er is veel aandacht voor de wereldpremière van Phileine zegt sorry en verschillende nieuwsrubrieken pikken vanwege het onderwerp aansprekende krenten uit de premièrepap: documentaires als Claus op handen gedragen.

        NRC,

        Ook de not-to-exceed price kwam door deze kwestie weer ter sprake. De Amerikanen (met name de industrie) interpreteerden dit liever als een doel, de Europeanen als een plafond. De Europese rekenkamers persisteerden natuurlijk bij dat laatste, en zagen er op toe dat deze interpretatie overeind bleef.

        http://www.rekenkamer.nl/9282000/d/p281tk28235_2.pdf,

      persisteren bij een standpunt

      1. blijven bij een standpunt; een standpunt handhaven

        De heer I.J. van der Molen (Gemeentebelangen) vroeg zich af wat er gebeurt als de raad van Ruinen zegt tegen het beleidsplan te zijn. De burgemeester antwoordde dat er dan niets gebeurt. De CDA-fractie bleek niet te vermurwen en persisteerde bij haar standpunt. De rest van de gemeenteraad stond wel achter het plan.

        Meppeler Courant,

        'Mijn fractie geeft het onderzoek het voordeel van de twijfel', zei mevrouw J.J.J.N. Jansen-Maas (VVD). 'Het is een aardig verhaal, maar ik vind het hobbiisme. Ik zie niet in waarom wij als gemeente daarvoor geld beschikbaar moeten stellen', zo persisteerde mevrouw Steenbergen bij haar standpunt.

        Meppeler Courant,

      persisteren in iets

      1. volharden in iets; doorgaan met iets

        Nederland was niet blij met de Franse hectare-methodiek, maar ging uiteindelijk accoord om de kans op een nieuwe GATT-overeenkomst te vergroten. Een half jaar later waren vervolgens in Edinburgh de structuur- en cohesiefondsen aan de beurt. Tot op het allerlaatste moment dreigde de top te mislukken, omdat Spanje persisteerde in een groter aandeel in de structuurfondsen.

        NRC,

        Hij kiest al vroeg voor het onzekere pad van de schrijverij en houdt zich eerst financieel staande met halftijdse baantjes en sinecuren. Behalve dat hij nu wél van de pen kan leven, is Bobins train de vie na ruim dertig romans, prozabundels en een viertal kinderboeken weinig veranderd. Hij is in Le Creusot blijven wonen en persisteert in een semi-kluizenaarsbestaan [...]. Zoals hij het zelf als credo verklaart: 'Mijn thuisland is minuscuul, niet meer dan 21 centimeter breed en 29,7 centimeter hoog.'

        Inktspatten in de sneeuw, Dirk Leyman,

        Om het 'Nieuwe Testament' goed te begrijpen, zouden we bijvoorbeeld willen weten hoe destijds de 'synagoge' was, en hoe de verhouding van de 'ecclesia' tot de 'synagoge' in verschillende steden was. Voor de kennis daaromtrent zijn we echter voornamelijk aangewezen op het 'Nieuwe Testament' zelf: een cirkel waaruit geen ontsnapping mogelijk lijkt. En dan onze eigen contextualiteit: na 'Auschwitz' is het goddeloos om te persisteren in een lezing van het 'Oude Testament' en het 'Nieuwe Testament' alsof er niets is gebeurd.

        http://www.xs4all.nl/~folkerts/open.html,

      persisteren 2.0

      ( Gezegd van aandoeningen, stoornissen, infecties, virussen, gesteldheden, gemoedstoestanden, klachten e.d.)
      aanhouden; voortduren; niet verdwijnen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Persisteren…

      is een toestand

          Algemene voorbeelden


          De letsels genezen in het algemeen snel, tenzij bacteriële infecties optreden. Dit is in de mondholte minder het geval dan aan de klauwen. Bij genezen van runderen maar ook bij runderen die de infectie subklinisch doormaakten, persisteert het virus in de keelslijmhuid en wordt het verder uitgescheiden [...]. Met de seroneutralisatietest zijn vijf tot zeven dagen na de infectie antistoffen aantoonbaar.

          http://www.dierengezondheidszorg.be/01%20frames/wetgeving/Mkz/Artikel/artikel.htm,

          Depressieve mensen onthouden vooral negatieve dingen en zien daarin een bevestiging van hun negatieve gevoelens; mensen met spinnenvrees zijn overal en altijd alert voor spinnen en merken hen ook altijd als eerste op. Kennis van deze selectieve aandachts- en geheugenmechanismen vertelt ons veel over hoe emotionele stoornissen persisteren, en leert tegelijk iets over de beperkingen van pogingen tot rationalisering van hun gedrag.

          http://cwisdb.cc.kuleuven.ac.be/dcom/campuskrant/451.pdf,

          Aspecifieke klachten als moeheid en zwakte blijken tijdens de behandeling met flebotomieën vaak te verdwijnen. Andere patiënten zijn echter juist moe na de aderlating en soms persisteert de moeheid na afsluiting van de intensieve therapie.

          http://www.hemochromatose.nl/,

          Slechts negen tot twintig procent van de variantie in ADHD-symptomatologie kan worden toegeschreven aan ongunstige omgevingsfactoren en deze hebben met name invloed op het persisteren van ADHD.

          http://www.adhd.nl/indexorigineel.html,

          Tijdens uitzending moet men bedacht zijn op mogelijke risicofactoren. Uiteraard kan men ziek worden. Een goede behandeling en, voor zover dat gezien de omstandigheden haalbaar is, voldoende tijd om te recupereren zijn daarbij van belang. Een niet toereikende aanpak kan leiden tot het persisteren van klachten.

          http://www.mindef.nl/faq/,

          Bij niet-immuun-gecompromiteerden is er geen enkel verband tussen klachten en van tijd tot tijd optredende reactivatie van deze virussen. Enterovirussen persisteren waarschijnlijk niet. Toxoplasma persisteert wel, maar bij personen met een normaal immuunsysteem zijn geen reactivaties aantoonbaar; de antistoftiter- variaties hebben geen betekenis. IgM-antistoffen tegen Toxoplasma persisteren frequent.

          http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

          Vaste verbindingen


          een houding persisteert (bij iemand)

          1. een eerder aangenomen houding blijft gehandhaafd (bij iemand)

            Iedereen heeft wel eens een moment waarin hij de hele wereld zou willen overhoop knallen, alleen persisteert die houding bij de meeste mensen niet. Waarom bij sommigen wel? Het blijft een van die verbijsterende raadsels van de moderniteit, zoals de holocaust of de stalinistische massa-slachtingen.

            De Standaard,

            In een onderzoek van het Instituut Clingendael, dat grote aandacht in de media kreeg, werd vastgesteld dat de 'houding van jongeren jegens Duitsers en Duitsland in vergelijking met de houding jegens andere EG-landen en volkeren veruit het negatiefst is'. Inmiddels is gebleken dat de negatieve houding van Nederlandse jongeren inzake Duitsland persisteert.

            http://webdoc.ubn.kun.nl/anon/n/nedeendu.pdf,