persoonsgebonden


persoonsgebonden 1.0

gebonden aan de persoon; betrekking hebbend op, behorend bij een persoon of bij personen; ook: bestemd voor, gericht op, afhankelijk van de persoon; gekoppeld aan het individu

Algemene voorbeelden


Nummerplaten zijn in België persoonsgebonden, dus zonder plaat kan men niet meer rijden.

De Telegraaf,

Eigenschappen zijn, net als objecten, persoonsgebonden. Als we ons verplaatsen, kunnen we niet onze eigenschappen thuislaten en de eigenschappen gebruiken van degene waar we bij op bezoek gaan.

Drie theaterteksten, Esther Gerritsen,

De keuze van een prothese is persoonsgebonden. In nauw overleg met de plastisch chirurg bepaalt u wat voor u de beste prothese is.

http://www. bergmankliniek. nl/nl/index2a. html

Onderzoekers die dieren als individuen bestuderen tellen in de ethologie nauwelijks mee. Psychologie is gereserveerd voor de diersoort mens, en wie bij dieren persoonsgebonden gedachten of gevoelens wil ontwaren kan niet terecht in de wetenschap.

http://www.animalfreedom.org/paginas/column/carienoverdijk.html,

Er zijn diverse aanbieders van instant messaging. Een van de eerste was ICQ ('i- seek-you'), dat met een universeel internetnummer (UIN) werkt. Dit nummer is persoonsgebonden . Yahoo Messenger en MSN werken met het e-mailadres als identificatiemiddel.

Algemeen Dagblad,

Motivatie is vóór alles persoonsgebonden en het is vooral de taak van de persoon zelf om inspanningen te leveren om de factoren die van hem afhangen te verbeteren.

http://www.poldoc.be/dir/dgp/dpi/document/infodoc/id093n.pdf,

Reisdocumenten zijn persoonsgebonden en moeten als zodanig persoonlijk worden aangevraagd en afgehaald.

http://www.holanda-paisesbajos.cl/

Het e-mailadres is persoonsgebonden en valt derhalve onder de privacywet.

Nederlands Dagblad,

De Visiscan software is persoonsgebonden, zodat het mogelijk is om meerdere gebruikers te definiëren.

http://www.multiscope.nl/profiel.phtml

Op dit ogenblik heeft de federale overheid inzake volksgezondheid nog twee bevoegdheden in handen: de ziekte- en invaliditeitsverzekering en de wetgeving op de ziekenhuizen. De zogenaamde "persoonsgebonden" bevoegdheden zijn in Vlaamse handen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


( (vooral) in België)
  • persoonsgebonden aangelegenheden
  • persoonsgebonden zaken

In Brussel zetelt de Franstalige Gemeenschap, de deelregering die de 'persoonsgebonden' zaken van alle Franstaligen in België behartigt, zoals onderwijs, cultuur en gezondheidszorg.

NRC,

Een echte deelstaat kan Brussel niet zijn, omdat Vlaanderen en Wallonië bevoegd zijn en blijven wat cultuur, onderwijs en persoonsgebonden aangelegenheden betreft op het territorium van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De Standaard,

VFBZMSI stond voor Vlaams Fonds voor de Bouw van Ziekenhuizen en Medisch-Sociale Instellingen; het werd Vipa, het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden.

De Standaard,

De Raden van de Vlaamse en de Franse Gemeenschap regelen, ieder wat hem betreft, bij decreet, de persoonsgebonden aangelegenheden, alsook, voor deze aangelegenheden, de samenwerking tussen de gemeenschappen en de internationale samenwerking, met inbegrip van het sluiten van verdragen.

http://www.in.be,

De Brusselaars hebben een asymetrisch bestuursmodel gekregen, waarin de Vlaamse decreten over de bevoegdheden cultuur, onderwijs en persoonsgebonden aangelegenheden, onverkort van toepassing zijn op de Nederlandstalige instellingen in Brussel.

http://www.digitaalbrussel.be/webpages/thema/overheden/vgc/openbaarheid/college/98_99/0122/beleidsbrief_17.html

  • persoonsgebonden aanpak

De Alijda-aanpak is inmiddels routine geworden in Rotterdam. "Het is een beetje de voorloper van de persoonsgebonden aanpak voor overlastgevende verslaafden. Maar bij Alijda ging het er ook om verdachten financieel aan te pakken."

De Telegraaf,

  • persoonsgebonden aansprakelijkheid

De beroepsvereniging draagt een niet persoonsgebonden aansprakelijkheid door de rechtspersoonlijkheid van de vereniging, alsook kan de VZW in rechte optreden ter bescherming van de algemene belangen van haar leden.

http://www.uhak.be/uhak/kringdef2.htm

Voor alle wettelijke verplichtingen die te maken hebben met de doelstellingen van de vereniging handelt u in hoofde van de vzw enkel als beheerraadslid (en dan nog collegiaal als lasthebbend orgaan) en niet in persoonlijke naam. Dit gaat uiteraard over organisatorische taken van de VZW en ontslaat u geenszins als geneesheer van uw persoonsgebonden beroepsaansprakelijkheid voor alle medische zorgtaken.

http://www.uhak.be/uhak/kringdef2.htm

( politiek en bestuur; business, economie en financiën; (vooral) in Nederland)
  • persoonsgebonden aftrek (PGA)
  • persoonsgebonden aftrekposten
  • persoonsgebonden posten

Voor de toepassing van het tweede en derde lid wordt met verliezen gelijkgesteld de persoonsgebonden aftrek, bedoeld in artikel 6.1, eerste lid, onderdeel b, van de Wet inkomstenbelasting 2001.

http://www.cbhome.nl/index.php,

Door de aftrekmogelijkheid die de Wet inkomstenbelasting 2001 biedt voor deze persoonsgebonden posten worden deze uitgaven, afhankelijk van drempels en nadere voorwaarden, voor een deel gedragen door de schatkist.

http://www.cbhome.nl/index.php,

Wanneer een verband met een van de bronnen ontbreekt, zouden de gemaakte scholingsuitgaven niet op het inkomen in mindering kunnen worden gebracht. Dit wordt uit economisch en sociaal oogpunt door de wetgever niet wenselijk geacht. Daarom is in artikel 6.27 de mogelijkheid geboden om scholingsuitgaven tot de persoonsgebonden aftrek te rekenen.

http://www.fsdc.nl/

Een eventueel restant aan persoonsgebonden aftrekposten, het gedeelte van de persoonsgebonden aftrek van voorafgaande jaren dat niet eerder in aanmerking is genomen, wordt gerekend tot de persoonsgebonden aftrek van het volgende kalenderjaar.

http://www.cbhome.nl/index.php,

Zouden de drie betrokken bronlanden net als de woonstaat rekening houden met de hoogte van het wereldinkomen bij de tariefsbepaling voor de belastingheffing over het bronlandinkomen, dan zou de belanghebbende, gezien de hoogte van zijn wereldinkomen in 1994 (ook na aftrek van persoonsgebonden aftrekposten), in alle drie de bronlanden in hogere tariefschijven terecht komen en dus meer belasting betalen.

http://www.intax.nl/wattel291299.htm,

Andere wijzigingen zoals de introductie van de mogelijkheid van aanmerkelijkbelangverlies op tax-creditbasis, de verrekening van AB-verliezen, de verrekening van resterende persoonsgebonden aftrekposten in latere jaren en de afgifte van ondernemersbeschikkingen hebben een verzwaring van de werkzaamheden tot gevolg.

http://www.cbhome.nl/index.php,

In jaar T bedraagt het inkomen uit de boxen 1 tot en met 3 in totaal 100 terwijl de persoonsgebonden aftrek (PGA) 150 is.

http://www.cbhome.nl/index.php,

U heeft recht op deze persoonsgebonden aftrek als het totaal van uw buitengewone uitgaven boven een bepaald bedrag uitkomt: de drempel.

http://www.pasnederland.nl/autisme/voorzieningen/belastingaftrek.php

  • persoonsgebonden aspecten
  • persoonsgebonden factoren

Bij blessurepreventie is het belangrijk de reeds genoemde persoonsgebonden (endogene) factoren en de omgevingsgebonden (exogene) factoren optimaal op elkaar af te stemmen.

http://www.universal.nl/users/gos/Tekst/BP_pres.htm

Een derde categorie risicofactoren omvat persoonsgebonden factoren, zoals het omgaan met stress en lichaamsbouw.

http://www.rsi-vereniging.nl/download/grrsi.pdf,

Bij onderzoek naar persoonsgebonden factoren stuit men eerst en vooral op de moeilijkheid om zuivere metingen te kunnen doen, er is steeds een overlapping van meerdere dimensies in het spel en objectieve metingen zijn vaak niet bij machte om de complexiteit van interessante subjectieve factoren te vatten.

http://www.hypnose.be/_0.frames.htm

Lichamelijkheid, lichamelijk presteren en communiceren zijn persoonsgebonden aspecten die op alle leeftijden een belangrijke betekenis hebben in de ontwikkeling van het zelfconcept en bij sociale relaties.

http://www.kuleuven.ac.be/thenapa/vlaanderen/onderwijs/buitengewoono.htm

In dat stadium is het noodzakelijk ook arbeidsgebonden psychosociale en persoonsgebonden aspecten in beschouwing te nemen.

http://www.rsi-vereniging.nl/download/grrsi.pdf,

  • persoonsgebonden bedrijfscertificaat

Het persoonsgebonden bedrijfscertificaat is een doeltreffend middel om medewerkers van een organisatie (en hun bevoegdheden) op het internet te identificeren.

http://www.diginotar.nl/

Voor de verificatie ten behoeve van de afgifte van een Entreecertificaat gelden dezelfde regels als voor de afgifte van een Persoonsgebonden Bedrijfscertificaat, met dien verstande dat de 'in persoon'controle van de (vertegenwoordiger van) Cliënt wordt vervangen door schriftelijke controle met kopie geldig legitimatiebewijs.

http://www.diginotar.nl/

Van de beoogde Gebruiker die het Persoonsgebonden Bedrijfscertificaat gaat gebruiken, wordt de identiteit geverifieerd aan de hand van een kopie van diens geldig legitimatiebewijs.

http://www.diginotar.nl/

  • een persoonsgebonden chipkaart
  • een persoonsgebonden clubkaart
  • een persoonsgebonden pas

YTV, de aanbieder van openbaar vervoer in Helsinki, heeft een Big Brother Award gekregen van Electronic Frontier Finland voor een persoonsgebonden chipkaart.

http://www.bof.nl/nieuwsbrief/nieuwsbrief_2003_9.html,

U ontvangt een reserveringsformulier met een persoonsgebonden kortingspas voor Theaterfestival Boulevard 2002, wat u verzekert van plaatsbewijzen met een fikse korting voor alle Boulevardvoorstellingen.

http://www.festivalboulevard.nl/

Dit systeem houdt in dat door middel van scanning van de persoonsgebonden clubkaart (met pasfoto van de eigenaar) de kaartverkoop en het toegangsbeheer wordt geregeld, waarbij de nadruk ligt op supportersscheiding en handhaving van stadionverboden.

http://www.minjust.nl/b_organ/wodc/publicaties/rapporten/pubrapp/moment2mac.pdf,

  • een persoonsgebonden code

De elektronische handtekening is een unieke, persoonsgebonden code, die bij bevoegde instanties te verkrijgen is.

NOS Nieuws,

Voor 40 gulden krijgt de atleet een gele chip met een persoonsgebonden code, die in alle wedstrijden te gebruiken is.

NRC,

  • persoonsgebonden data
  • persoonsgebonden databanken
  • persoonsgebonden gegevens
  • persoonsgebonden info
  • persoonsgebonden informatie

Aan de ene kant is er de privacy van gegevens die je zelf hebt meegedeeld (al dan niet aan een website) door het invullen van een formulier met allerlei persoonsgebonden data (inclusief het invullen van kredietkaartgegevens!) [...]. Aan de andere kant kan men heel wat informatie over je te weten komen zonder dat je die zelf bewust verstrekt.

http://www.diskidee.nl/cursus/cursus35.html,

"Wat die gedrevenheid oplevert? De voldoening als buitenlandse tv-collega's even bij mij langslopen om iets te 'checken'. Of dat tikkeltje extra info dat ik aan de BRTN-kijker kan meegeven. Ik probeer daarbij zowel de echte atletiekfreak als de gelegenheidskijker te bevredigen. Een goeie mix van enerzijds technische en anderzijds persoonsgebonden info."

De Standaard,

Men onderscheidt momenteel drie soorten spionagesoftware. Een eerste soort lanceert voortdurend reclameboodschappen op je scherm (Adware), de tweede categorie verzamelt en verstuurt allerlei persoonsgebonden informatie (Trojaanse paarden) en een derde soort spionnen neemt ongemerkt de controle over van je computer (Systeemkapers).

http: //www. ond. vlaanderen. be/ict/veilig_ict/Veilig_internet_tips. pdf,

Het drugteam geeft ons de mogelijkheid tot een verfijndere samenwerking te komen, gezamenlijk een zorgplan op te stellen, en een data-bank te ontwikkelen om persoonsgebonden informatie te verzamelen.

http://www.kompasvzw.be/concretisering.htm

De tactische rechercheurs vragen nabestaanden naar sterk persoonsgebonden gegevens, zoals littekens, moedervlekken, tatoeages, sieraden, bepaalde gewoontes en kleding.

http://www.xs4all.nl/~dood/index.html,

Dit geschiedde aan de hand van een "convenant" die gesloten werd tussen de onderzoeksequipes en de respectieve MSOC's en die het beroepsgeheim en de bescherming van persoonsgebonden gegevens als voorwerp had.

http://www.belspo.be/belspo/home/pers/soceco/MSOC_antwerpen_genk.pdf,

In het wetsvoorstel voor een Telecommunicatiewet is een apart hoofdstuk gewijd aan de bescherming van persoonsgegevens en de persoonlijke levenssfeer. Dit is mede ingegeven door de eerder genoemde concept-EG richtlijn over de bescherming van persoonsgebonden gegevens en van de persoonlijke levenssfeer in het kader van digitale netwerken.

http://www.minjust.nl/sdu/index.htm,

Privacy: bescherming van persoonsgebonden databestanden; de individuele burger moet zeker weten dat zijn/haar informatie vertrouwelijk wordt behandeld; hij/zij moet de mogelijkheid hebben te weten welke data over hem/haar zijn verzameld en deze zonodig kunnen te controleren en rectificeren.

http://www.minbzk.nl/e-overheid/1.1.asp

  • persoonsgebonden eigenschappen
  • persoonsgebonden kenmerken

Ook van perfectionisme is aangetoond dat deze eigenschap zich vaker voordoet bij patiënten met RSI dan in de algemene bevolking. Deze bevinding is echter ook bij andere aandoeningen gedaan en is daarmee niet specifiek voor RSI. Verschillen in dergelijke persoonsgebonden eigenschappen maken dat niet iedereen even 'RSI-gevoelig' is.

http://www.rsi-vereniging.nl/download/grrsi.pdf,

Inzicht in de persoonsgebonden kenmerken zou van groot belang kunnen zijn voor de selectie en training van therapeuten.

http://www.hypnose.be/_0.frames.htm

  • persoonsgebonden financiering

De persoonsgebonden financiering is door het KWF ingesteld om in het ziekenhuis (de kliniek) jong en veelbelovend wetenschappelijk talent in de gelegenheid te stellen patiëntenzorg te combineren met het opzetten van een eigen onderzoekslijn.

http://www.kankerbestrijding.nl/sub_frm.cfm?SubCat_ID=29

Persoonsgebonden financiering maakt het mogelijk dat mensen zelf beslissen over waar ze het geld, dat nodig is voor de gewenste ondersteuning, kunnen uitgeven.

http://www.cg-raad.nl/organisatie/index.html

Chris Bangma (40) en Renée Barge (38) zijn de eerste jonge veelbelovende talenten die een persoonsgebonden financiering van het KWF in ontvangst mogen nemen, en daarmee de kans krijgen om laboratorium-onderzoek te combineren met patiëntenzorg.

http://www.kankerbestrijding.nl/sub_frm.cfm?SubCat_ID=29

  • persoonsgebonden materie
  • persoonsgebonden materies

Niet alleen om principiële redenen - het is een persoonsgebonden materie - maar ook vanuit praktisch oogpunt is het niet aangewezen via de rechtbanken een "sociaal erkenningsonderzoek" door te voeren.

De Standaard,

Inzake het sociaal en gezondheidsbeleid, persoonsgebonden materies bij uitstek, werden de bevoegdheden "in princiep" naar de twee gemeenschappen overgeheveld.

De Standaard,

"Maar stilaan gingen ook de konservatieven de zaak meer genuanceerd bekijken. Nu denken velen al in termen van kulturele autonomie. Waarbij het "Brusselse model", met zijn persoonsgebonden materies en dito instellingen, opgang maakt."

De Standaard,

  • persoonsgebonden mobiliteitsbudget

Als het aan de meerderheid van de Nederlandse bedrijven ligt heeft elke medewerker straks een persoonsgeboden mobiliteitsbudget. Ruim 80 procent van de Nederlandse bedrijven is voor het afschaffen van de ouderwetse vormen van vervoersvergoedingen. Tot deze conclusie kwam mobiliteitsadviseur Fleet Support die dit jaar het Nationaal Mobiliteitsonderzoek uitvoerde.

https://www.publiekperspectief.nl/persoonsgebonden-mobiliteitsbudget-toekomstmuziek-of-dichterbij-dan-gedacht/,

( (vooral) in Nederland)
  • een persoonsgebonden nummer

Iedere leerling in het onderwijs krijgt in de komende jaren een persoonsgebonden nummer. Het sofi-nummer gaat hiervoor dienstdoen als registratiemiddel.

Reformatorisch Dagblad,

Twee wetsvoorstellen zullen mogelijk een oplossing bieden voor de registratieproblemen van de RMC-regio's: het wetsvoorstel 'Invoering persoonsgebonden nummers in het onderwijs' en het wetsvoorstel 'Regels regionale meld-en coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten', waarin expliciete eisen worden gesteld aan de registratiesystemen.

http://www.gymnasiumnu.nl/,

  • een persoonsgebonden opleidingsbudget
  • een persoonsgebonden scholingsbudget
  • een persoonsgebonden studiebudget

Uiteindelijk zouden dergelijke instrumenten kunnen uitmonden in het vaststellen van een persoonsgebonden opleidingsbudget of employabilitybudget, een systeem waarbij medewerkers jaarlijks een budget aan één of andere employability activiteit kunnen besteden.

http://www.cnv.nl/themaas/employability/automotive_sectorrapport.pdf,

Ook wordt het gemakkelijker om van het ene type onderwijs naar het andere over te stappen. Om dit te realiseren komen er meer experimenten met leerrechten ('vouchers' of strippenkaart) en persoonsgebonden scholingsbudgetten.

http://www.e-stem.nl/,

Toekenning van een deel van de beschikbare middelen in de vorm van een eigen, persoonsgebonden studiebudget (bijvoorbeeld in de vorm van vouchers) waarmee zelf binnen of buiten een hogeschool een docent of coach wordt gezocht, is een andere manier om de ondernemerszin en de creativiteit bij studenten op een hoger peil te brengen.

http://www.minocw.nl/cultuurbeleid/nota1/1.html,

In het kader hiervan dient onder andere te worden gedacht aan een persoonsgebonden opleidingsbudget waarmee de werknemer zelfstandig zijn carrière kan beïnvloeden door bijvoorbeeld cursussen te volgen die ondersteunend zijn voor zijn huidige functie dan wel gericht zijn op een toekomstige functie.

http://www.apv.nl/

( (vooral) in Nederland)
  • persoonsgebonden re-integratiebudget (PRB)

Mensen die arbeidsongeschikt zijn geworden, zelf kunnen bepalen hoe ze weer aan de slag kunnen komen ('reïntegreren'). Zij mogen zelf aangeven waaraan de hiervoor bestemde som geld, het zogenaamde persoonsgebonden reïntegratiebudget, wordt besteed.

http://www.cg-raad.nl/organisatie/mjpinleiding.html

Om meer zicht te krijgen op de persoonlijke situatie willen zij het recht krijgen om daarvan een onafhankelijke analyse te laten maken. Vervolgens willen zij analoog aan het PGB voor de noodzakelijke scholing, ondersteuning en praktische voorzieningen aanspraak kunnen maken op een Persoonsgebonden Reïntegratiebudget (PRB).

http://www.human.nl/,

Persoonsgebonden reïntegratiebudgetten worden landelijk ingevoerd.

http://www.e-stem.nl/,

  • persoonsgebonden risico's
  • persoonsgebonden risicofactoren

Aanvullend onderzoek moet de bijdrage van psychosociale en persoonsgebonden risicofactoren aan het ontstaan van RSI-klachten aantonen.

http://www.rsi-vereniging.nl/download/grrsi.pdf,

Onder persoonsgebonden risicofactoren verstaat de commissie bijvoorbeeld het omgaan met stress, het stellen van grenzen, lichaamsbouw en algemene conditie.

http://www.rsi-vereniging.nl/download/grrsi.pdf,

Positief was ook de reaktie bij de kristelijke vakbond ACV. Vooral omdat de negen professoren, net als het ACV, pleiten voor de invoering van twee pijlers in de sociale zekerheid. Dus voor een opdeling tussen arbeidsgebonden risico's (werkloosheid en pensioenen) enerzijds, betaald met sociale bijdragen, en persoonsgebonden risico's (ziekteverzekering en kinderbijslagen) anderzijds, betaald met fiskale inkomsten.

De Standaard,

  • persoonsgebonden tegemoetkomigen
  • persoonsgebonden toelagen

Bij de bepaling van dat aan het buitenlandse inkomen toerekenbare binnenlandse belastingbedrag kan de woonstaat in redelijkheid het standpunt innemen dat het verlaagd wordt door de aftrek van persoonsgebonden tegemoetkomingen.

http://www.intax.nl/wattel291299.htm,

Zoals boven aantoont, is de woonstaat heel wel in staat om het "verdwijnen" van persoonsgebonden aftrekken van inwoners met buitenlands inkomen te voorkomen, nl. door die aftrekken bij de berekening van de belastingreductie ter voorkoming van dubbele belasting niet pro rata over het wereldinkomen te verdelen, maar ze toe te rekenen aan het binnenlandse inkomen. Hij is daartoe steeds in staat indien het "binnenlandse" deel van het inkomen hoog genoeg is om er alle persoonsgebonden tegemoetkomingen aan toe te rekenen.

http://www.intax.nl/wattel291299.htm,

Vervangingsinkomens blijven federaal, maar persoonsgebonden toelagen (kinderbijslagen en gezondheidszorg) moeten naar de gewesten en gemeenschappen.

De Standaard,

  • persoonsgebonden verzuim

Arbodiensten zijn vooral gespecialiseerd in werkgebonden verzuim maar weten minder goed raad met persoonsgebonden verzuim.

de Volkskrant,

Bij persoonsgebonden verzuim zal de individuele verzuimverzekeraar zo snel mogelijk herstel bevorderen.

de Volkskrant,

met bijwoord


  • altijd persoonsgebonden
  • erg persoonsgebonden
  • hoofdzakelijk persoonsgebonden
  • meestal persoonsgebonden
  • niet persoonsgebonden
  • steeds persoonsgebonden
  • sterk persoonsgebonden
  • strikt persoonsgebonden
  • wel persoonsgebonden
  • zeer persoonsgebonden

Voor ƒ 90,00 kunt je met deze kaart maar liefst tien keer voordelig naar de film in zowel CineMec als het Molenstraattheater. De kaart is niet persoonsgebonden, dus je kunt 'm delen met collega's of huisgenoten.

http://www.taxon-groep.nl/molen.htm,

De Handdruk. Omschrijving: Het meest gangbare gebaar [...]. Een variatie onder jongeren is 'de boks', waarbij beide partijen een hele rits aan rituele handelingen met hun handen uitwisselen. Amicaal: De handdruk is niet persoonlijk. Het is een beetje de dorpsslet onder de amicale gebaren: ze doet het met iedereen en daardoor is ze niet bijzonder meer. Hoewel het zeker een vriendschappelijke intentie herbergt, is het toch vooral een beleefdheidsnorm. Een uitzondering is misschien de eerdergenoemde boks die wel persoonsgebonden kan zijn.

http://www.spunk.nl/articles/view_article.asp?id=1086363174015,

Mlaba en Radebe zijn de pijlers van de vrede, die daarmee zeer persoonsgebonden is.

NRC,

Een al dan niet vlotte samenwerking met andere diensten is hoofdzakelijk persoonsgebonden en dus niet structureel.

http://www.belspo.be/belspo/home/pers/soceco/MSOC_antwerpen_genk.pdf,

Een al dan niet vlotte samenwerking met andere diensten is meestal persoonsgebonden. Wanneer contacten stroef verlopen, wordt dat meestal niet aan de diensten toegeschreven, maar aan bepaalde personen die er werken.

http://www.belspo.be/belspo/home/pers/soceco/MSOC_antwerpen_genk.pdf,

In de protestantse kerk, daar heb ik het meeste zicht op, valt en staat het kerkelijk leven met de predikant die men heeft. Het is zeer sterk persoonsgebonden.

Meppeler Courant,

Het interpreteren van geluiden is zeer sterk persoonsgebonden.

http://www.a-m.be/mag/lawaai.html,

Het Westen werd vooral geboeid door het transcendente als bron van absolute liefde. Nu is liefde steeds persoonsgebonden. Alleen een persoon kan lief hebben. Voor de theïstische religies is het transcendente een persoon die we God noemen.

http://www.smslgv.be/tijdschrift/jaargangen/2000/nr3/mystiek.htm,

Helsloot beëindigde zijn lezing met zes praktische wenken voor wetenschap- en techniekcommunicatie. 1. Wat belangrijk is, is altijd persoonsgebonden [...]. 5. Geld is geen graadmeter voor wetenschappelijk belang. 6. Lach om jezelf.

http://www.google.nl/search?q=cache:oBfrJ_m91psJ:www.math.leidenuniv.nl/~naw/serie5/deel01/jun2000/pdf/redactioneel.pdf+curiositeitswaarde+site:.nl=nl=lang_nl,

De sfeer binnen de vereniging. Hoewel dit een moeilijk te omschrijven begrip is en tevens erg persoonsgebonden, trachten wij dit alhier toch te omschrijven.

http://www.schutroe.nl/

Zo is het onderwijs niet moraliserend, niet persoonsgebonden, vrij van confessies en daardoor ook voor iedereen geschikt.

http://www.yogaschool.be/brochure%20Heinz.doc

Toen Ratier op 60-jarige leeftijd blind werd, probeerde hij uit een depressie te raken door het knutselen van maneges, muzikanten en karren die motorisch aangedreven worden. Deze vorm van art brut is strikt persoonsgebonden, terwijl volkskunst een gemeenschapskunst blijft.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • persoonsgebonden of persoonsvolgend
  • territoriumgebonden of persoonsgebonden

Daarnaast is het mogelijk alleen of met een groep te wonen en de benodigde hulp in te kopen met het persoonsgebonden - of persoonsvolgend budget.

http://www.handicap.rotterdam.nl/viewpage.asp?po=r=1

Alleen heeft België geen Länder, maar Gewesten en Gemeenschappen, naargelang deze bevoegd zijn voor territorium- of persoonsgebonden aangelegenheden.

http://diplobel.fgov.be/germany/Nederlands/default.htm

Vaste verbindingen


persoonsgebonden budget; persoonsgebonden zorgbudget

  1. ( gezondheid, geneeskunde en zorg; (vooral) in Nederland)
    uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) of de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) betaald budget voor mensen die zorg behoeven, dat hen in staat stelt naar eigen keuze hulp in te roepen van een professionele zorgverlener of een mantelzorger, zoals een familielid, buurman of buurvrouw, vriend of vriendin; pgb

    Het persoonsgebonden budget (pgb) werd vijften jaar geleden ingevoerd om patiënten in staat te stellen een hulpverlener naar eigen keuze in te voeren.

    de Volkskrant,

    Wet- en regelgeving moeten ingrijpend worden aangepast. In plaats van de instellingen moeten de patiënten het geld in handen krijgen. Zij moeten kunnen kiezen tussen zelf zorg inkopen en door anderen, bijvoorbeeld de verzekeraar, zorg laten inkopen. In het eerste geval ontvangen ze een persoonsgebonden budget, in het tweede geval een persoonsvolgend budget.

    Het Financieele Dagblad,

    Ook stellen GS voor te starten met een experimenteel persoonsgebonden budget, waarmee kinderen, jongeren en hun ouders noodzakelijke zorg kunnen inkopen.

    http://www.eurorue.net/begin.html

    Momenteel ontvangen al circa 15.000 mensen een persoonsgebonden budget.

    Het Financieele Dagblad,

    Hij verwacht dat verslaafden geld in de vorm van een persoonsgebonden budget (pgb) krijgen waarmee ze zelf zorg kunnen inkopen.

    http://www.dagbladvanhetnoorden.nl/Index/0,5481,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.dagbladvanhetnoorden.nl%2FPagina%2F0%2C7109%2C26-1-2-4147-1434263-1264--%2C00.html,

    Een adviseur schreef een ondernemingsplan. In het eerste jaar kwamen er verstandelijk gehandicapten, die een eigen budget hadden en dit wilden besteden op onze zorgboerderij. Een jaar later al werd dit persoonsgebonden budget ingetrokken en daarmee liep ook hun opvang op de Kleine Heerlijkheid af.

    de Volkskrant,

    Via persoonsgebonden budgetten kan de zorgvrager samen met zijn familie kiezen voor zorgverlening in bijvoorbeeld een hospice.

    http://www.e-stem.nl/,

    Mensen die aangewezen zijn op langdurige zorgverlening krijgen naar keuze een persoonsgebonden zorgbudget in geld of in natura (van een instelling).

    http://www.e-stem.nl/,

    Het huidige persoonsgebonden zorgbudget wordt drastisch vereenvoudigd en algemeen toegepast.

    http://www.e-stem.nl/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen