perswijn


perswijn 1.0

wijn die men verkrijgt wanneer men na de aftapping van gegiste wijn de achtergebleven, vaste massa van schillen, pitten en bezinksel perst; wijn van geperste wijnmoer

Semagram


Perswijn…

is wijn; is drank; is vloeistof

 • [Ingrediënt] bevat meer zuren en tannines dan lekwijn
 • [Bereiding] wordt verkregen door na de aftapping van gegiste wijn de achtergebleven vaste massa of wijnmoer te persen

  Hoofdsemagram: wijn


  Algemene voorbeelden


  Hoe langer deze maceratie duurt, des te extractvoller de wijn uitvalt. Pas daarna wordt de vaste massa van schillen en pitjes die overblijft nadat men de wijn heeft laten aflopen, geperst. De daaruit resulterende perswijn is vanzelfsprekend een stuk bitterder dan de vrij afgelopen wijn maar kan, mits in juiste proporties toegevoegd, wel voor wat extra 'beet' in de assemblage zorgen.

  http://www.wijninfo.nl/site/?db,

  perswijn 1.1

  soort perswijn

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Specifiekstof : soort stof
  Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

  Semagram


  Een perswijn…

  is een wijn; is een drank; is een vloeistof

    Algemene voorbeelden


    De wijnbereider gaat over tot het persen van de marc om er een perswijn aan te onttrekken, met meer tannines en rijker van kleur.

    http://books.google.nl/books?id=KsbJ7PVOO8sC&pg=PA120&lpg=PA120&dq=%22een+perswijn%22&source=bl&ots=o050H8ck1w&sig=s_JunSSwmLSpW9L4XXyRIDEbmsc&hl=nl&sa=X&ei=wNgbUMTDCqO10QXrqYFQ&ved=0CFUQ6AEwCDgU#v=onepage&q=%22een%20perswijn%22&f=false,

    Lekwijnen en perswijnen worden in aparte kuipen gegoten om de laatste gistingen te ondergaan: verdwijning van de restsuikers en appel-melkzuurgisting.

    http://www.leymarie.com/nl/wijntech.html,