phubben


phubben 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

in gezelschap of tijdens een gesprek berichten versturen via of informatie opzoeken op de mobiele telefoon, waardoor het gezelschap soms het gevoel krijgt genegeerd te worden; in gezelschap op de smartphone kijken
Dit werkwoord is een vernederlandste vorm van het Engelse phubbing, een mixwoord van phone en snubbing 'onheus bejegenen'.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Phubben…

is een handeling

  • [Activiteit of handeling] is het opzoeken van informatie op of het versturen van berichten via een mobiele telefoon terwijl men in gesprek of in gezelschap is
  • [Middel] wordt gedaan met behulp van een smartphone
  • [Waardering] wordt door velen als onbeleefd beschouwd

    Algemene voorbeelden


    Jij phubt, je vriendje phubt, iedereen phubt. Phubbing is namelijk helemaal van deze tijd en iederéén maakt zich er schuldig aan. Nu is ook uit onderzoek gebleken dat dit fenomeen met toenemende mate leidt tot relatie-irritaties.

    https://grazia.nl/lifestyle/ook-jij-doet-aan-phubbing,

    Op de site staat een top twintig van steden waar het meest gephubd wordt (Nederland is nog relatief veilig) en u kunt er anti-phubbing posters downloaden voor in uw restaurant, kroeg of winkel. Daarnaast is er een galerie met foto's van celebrity-phubbers en een wall of shame waar u foto's van uw onbeschofte vrienden kunt uploaden. Voor de echte hardcore phubbers is een interventie het laatste redmiddel.

    https://www.hpdetijd.nl/2013-08-12/aan-hen-die-vergroeid-zijn-met-hun-smartphone-genoeg/,

    De berichtendienst WhatsApp is van oorsprong een sociale applicatie. Maar wordt deze app niet asociaal door het gebruik van deze dienst in combinatie met phubben?

    https://www.frankwatching.com/archive/2015/04/04/ik-phub-wij-phubben-maakt-whatsapp-ons-asociaal/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2013
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal phubbing
    Betekenis in brontaal idem
    Bijzonderheden Genomineerd door Van Dale als Woord van het Jaar 2013 in de categorie jongerentaal. In het Engels wordt vooral het zelfstandig naamwoord phubbing gebruikt, een mixwoord van phone 'telefoon' en snubbing 'het onheus bejegenen van iemand'.

    phubben 2.0

    (media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

    negeren door op de smartphone te kijken

    Algemene voorbeelden


    Wist je dat er een woord is voor het gevoel dat je krijgt als je genegeerd wordt omdat iemand meer met zijn smartphone bezig is dan met jou als gesprekspartner? Dat heet phubbing. Dus zeg de volgende keer gewoon: Ik voel me behoorlijk gephubd!

    https://www.careerwise.nl/lifebalance/enjoy/digitale-detox-smartphone-feitjes/

    Resultaten van mijn vragenlijst toonden onder andere aan dat wie zelf meer phubbinggedrag vertoont, ook minder geïrriteerd is wanneer hij/zij wordt gephubd.

    https://www.ugent.be/ps/communicatiewetenschappen/nl/actueel/nieuws/etmaal2020,