pianist


pianist 1.0

iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij piano speelt; in het bijzonder: iemand die bekwaam is in het pianospelen, een kunstenaar die zijn beroep maakt van pianospel; iemand die op de piano speelt; iemand die piano speelt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pianist…

is een musicus; is een persoon

  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft als musicus een muzikale opleiding genoten, bv. aan een conservatorium
  • [Activiteit of handeling] speelt piano; speelt piano in het openbaar, voor publiek; geeft concerten
  • [Object betroffen] speelt op een piano of vleugel, of op een elektrische piano, zoals een keyboard
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] speelt piano voor zijn beroep of uit liefhebberij

Algemene voorbeelden


In het binnenste van de piano zijn er voor elk van de 88 toetsen aparte snaren aanwezig. Deze snaren zijn op een sterk geraamte van staal gespannen. De piano heeft meestal 2 pedalen: om te dempen om de klank te laten doorklinken. De bespeler van de piano is de pianist.

http://users.pandora.be/rudy.hoekman/toetsen.htm

De 65-jarige Ahmad Jamal demonstreerde maandagavond in de Antwerpse stadsschouwburg tijdens een twee uur durend koncert hoe makkelijk het hem allemaal afgaat. Tussen donderende, staccato geplaatste akkoorden en donzige melodielijnen klonk zijn meesterlijk orkestrale pianospel. Hij is een pianist waar je niet gauw genoeg van krijgt.

De Standaard,

Ymke keek in de richting van de band [...]. Ze sprak met de bandleider. De pianist ging achter de piano zitten. Zij kreeg een microfoon. Ymke zong 'Some of these days'.

Engelen van het duister, Jan Siebelink,

Een piano is een ramp voor de buren. Het geluid is zo hard dat het zelfs door dikke betonnen wanden heen dringt. Dat is niet erg als de pianist rond etenstijd een mooie sonate van Mozart speelt, maar bij de sonatines van Clementi wordt het al iets vervelender en naar de pianomethode van Folk Dean (deel 1 t/m 5) luistert niemand voor zijn plezier.

NRC,

'En u, jongeman. Ach nee, natuurlijk bent u niet meer echt jong. Goed, goed, u was ... laat eens kijken. Maar ja, u zou toch pianist worden, u ging naar het conservatorium.' Nee, ik was helaas geen pianist geworden. Te weinig talent, voegde ik eraan toe.

Altrapsodie, Geert Van Istendael,

Er zijn pianisten die in de eerste maten van een recital een muzikale vingerafdruk afgeven. De Russische pianist Alexei Sultanov is een van hen [...]. Je houdt er van of niet, maar de manier waarop Sultanov zaterdagavond in het Amsterdamse Concertgebouw Beethovens Sonate Appassionata opus 57 te lijf ging, voorspelde weinig goeds [...]. Sultanov heeft een harde, vale toon en zijn spel ontbeert elk gevoel voor dynamische detaillering.

NRC,

Krystian Zimerman behoort tot het soort pianisten dat de muziek belangrijker vindt dan zichzelf. Tijdens het recital dat Zimerman gisteravond gaf in de Serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw, liet hij zich kennen als een introvert en poëtisch kunstenaar.

NRC,

Gershwin zelf was trots op zijn eigen opnamen van de Rhapsody in blue. Dat bevestigde hij telkens weer. Het lijkt erop te wijzen dat hetgeen we de componist zelf horen spelen heel duidelijk in overeenstemming moet zijn met hoe hij vond dat het stuk moest worden uitgevoerd. Als dat al klopt, is het verbazingwekkend vervolgens te moeten vaststellen dat zoveel pianisten en dirigenten het beter denken te weten.

http://www.audio-muziek.nl/discografie/gershwin,%20rhapsody%20in%20blue.htm,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • begeleiden
  • pingelen
  • spelen
  • zitten

Met de suggesties van het publiek spelen de acteurs een scène. Een pianist begeleidt hen hierbij.

http://www.theatersport.nl/nl/frameset.php

De Israëlische pianist Daniel Barenboim speelde met het symfonieorkest van de Munt onder leiding van zijn vaste dirigent, Antonio Pappano, in een programma dat aan Johannes Brahms was gewijd.

De Standaard,

De pianist pingelde Lady Be Good en de zoon van de eigenaar kwam vragen of het eten lekker was en alles naar wens.

Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

De pianist speelt een fraaie selectie uit zijn oeuvre, daarbij bijgestaan door topgasten uit de jazz-wereld als Ron Carter, Gonzalo Rubalcala, Joe Henderson en Gal Costa.

De Standaard,

Het eerste halfuur speelde de combo alleen dansmuziek. De pianist zat achter een keyboard en Milena achter de vleugel. De zaal was goed gevuld.

Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

met adjectief ervoor


  • een begaafd pianist
  • de getalenteerde pianist

Louis van Dijk komt reeds een drietal jaren naar Meppel en heeft een goede band met Immanuël. Hij is niet alleen een begaafd pianist maar ook een heel goed spreker en leidde de door hem te spelen werken op een vlotte wijze bij het publiek in. Naast zijn improvisaties begeleidde hij ook het koor op sublieme manier.

Meppeler Courant,

Wie de satijnzachte tonen in Vayne's composities als 'knoeiwerk' omschrijft, zou de getalenteerd pianist beslist te weinig eer aandoen.

Meppeler Courant,

  • een groot pianist
  • grote pianisten

Michael Markov is een groot pianist, met een uitgewogen balans in een virtuose techniek en een gevoelig, natuurlijk toucher.

Meppeler Courant,

Met Fred Hersch zat een groot pianist achter het klavier. Een man met een ongelooflijk toucher, een rijk harmonisch doorzicht en een aparte sensibiliteit. In de geest van Bill Evans, maar vrijer en met een persoonlijke toets.

De Standaard,

Petrof bouwt twee maten concertvleugels die over de hele wereld in vele theaters en concertzalen worden gebruikt. Grote pianisten als Benedetti Michelangeli, Swiatoslaw Richter maar ook Gilbert Bécaud en Duke Ellington hebben furore gemaakt op Petrof vleugels.

http://www.piano.nl/petrof/concert.htm

Als weinig andere grote pianisten heeft Maurizio Pollini zich beziggehouden met eigentijdse muziek. Naast het complete oeuvre van Schönberg speelt hij Berg, Nono, Boulez en Stockhausen. Het programma van zijn recital in de Serie Meesterpianisten zondagavond in het Amsterdamse Concertgebouw stond echter helemaal in het teken van twee reuzen van de romantische pianoliteratuur: Schumann en Chopin.

NRC,

  • een bekend pianist
  • een beroemde pianist
  • bekende pianisten
  • beroemde pianisten
  • de bekendste pianisten
  • de beroemdste pianisten

Met Pim Jacobs verliest de Nederlandse jazzwereld een bekend pianist en een boegbeeld van wat je de lichte traditionele jazz kunt noemen.

De Standaard,

Een niet te dik (427 pagina's) maar wel compleet boek (o.a. met discografie) van 's werelds beroemdste muziekjournalist (vroeger muziekredacteur van The New York Times) over de beroemdste pianist van deze eeuw.

NRC,

In de zestiger jaren was Carel Heinsius één van de bekendste pianisten van de Nederlandse jazz-scene.

Meppeler Courant,

Vooral voor de Amerikaanse pianola's was er hele leuke muziek op de markt, vindt Janse, ingespeeld door goede pianisten. Behalve beroemde pianisten speelden ook componisten als Mahler, Reger, Rachmaninoff, Debussy, Grieg en Saint-Saëns hun eigen pianocomposities en -bewerkingen op de reproduktiepiano.

NRC,

  • een goede pianist
  • een kundig pianist
  • een uitstekend pianist
  • een uitstekende pianist
  • een veelzijdig pianist

Een goede pianist heeft een spierbeheersing en reflexen die je kunt vergelijken met een uiterst getrainde circusacrobaat.

http://www.itoa.nl/pso/index.htm,

Andsnes toonde zich het afgelopen concertseizoen een veelzijdig en kundig pianist, en deze opname geeft de poëtische finesse en fluwelen klank van zijn spel heel mooi weer.

De Standaard,

Bowens muziek neemt je meesterlijk mee in haar eigen delicate charme: zo delicaat dat een uitstekend pianist als Steven Hough nodig is om geduldig de oren te doen spitsen voor de subtiele jazz-harmonieën en de dromerige kleurexploraties in prachtige miniatuurtjes als het Andante semplice van de Sonate nr. 5, de Ballade, Berceuse, Preludes nr. 6 en 8.

De Standaard,

Ook voorzitter Reinier Belt had namens de leden erg veel waardering voor Loes. 'U bent een uitstekende pianist aan wie wij veel plezier beleven. We hopen dat u nog vele jaren in ons midden bent.'

Meppeler Courant,

  • jonge pianisten

Eliane Reyes heeft op het vijfde internationale concours voor jonge pianisten in Ettlingen (Karlsruhe) zondag de speciale prijs voor uitzonderlijke kunstprestaties ontvangen.

De Standaard,

  • een professioneel pianist
  • professionele pianisten

Een professioneel pianist weet de spierkracht van zijn vingers zo toe te passen, dat hij onnavolgbaar snelle loopjes op de piano weet te maken.

NRC,

"Ik kom uit een muzikale familie, vooral dan langs mijn vaders kant. Ik heb een paar neven die professionele pianisten zijn, anderen zijn meer actief in de jazzwereld. Ikzelf heb wat cabaret gespeeld en wat gezongen in een bluesgroepje, maar nooit echt op hoog niveau."

http://www.start60.be/magazine/archief/012003/Fredbrouwers.htm

Bart van de Roer (24) won in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven het Tromp Muziek Concours 1996. Deze wedstrijd is bestemd voor jonge professionele pianisten uit de Benelux. Van de Roer vertolkte het derde pianoconcert van Bela Bartok.

De Standaard,

  • een vaste pianist

Pierre-Laurent Aimard is sinds jaren de vaste pianist van het Parijse Ensemble Intercontemporain.

De Standaard,

De 36-jarige pianist Rodney Kendrick was jaren een zwervend sideman tot zangeres Abbey Lincoln hem als vaste pianist aanwierf.

De Standaard,

Samen met zijn vaste pianist André Woonings is Luuks Nijsingh bijna wekelijks als liedjeszanger te vinden op feesten en partijen in Zuidwest-Drenthe.

Meppeler Courant,

in voorzetselgroep


  • begeleid door (de, een) pianist
  • uitgevoerd door (de, een) pianist
  • verzorgd door (de, een) pianist

De liedjes in die revue werden muzikaal begeleid door pianist Albert van der Berg.

Meppeler Courant,

Balletlessen worden begeleid door een pianist (vroeger een violist). Iedere oefening heeft bijpassende muziek die het ritme en het karakter van de pas of van de oefening ondersteunt.

http://www.musicerendejeugd.be/37duToit.htm

Bij de uitreiking hoort een filmkoncert, uitgevoerd door pianist Hans Lamal en zanger Marc Meersman.

De Standaard,

Bij het pianoconcert werd de solo op voortreffelijke wijze verzorgd door pianist Herman Kamp.

Meppeler Courant,

  • de linkerhand van de pianist
  • de rechterhand van de pianist
  • de vingers van de pianist

Eerst klinken de vertrouwde barokklanken van Das wohltemperierte Klavier (1722) van J.S. Bach uit de luidsprekers. Fraaie harmonieën, treffende contrapunten. De linkerhand van de pianist zorgt voor een stuwende ritmiek. Met zijn rechterhand bespeelt hij de hogere toetsen. Licht, helder. De liefhebber van Bach is helemaal gerustgesteld.

http://www.bach-bukowski.nl/paginas/NRCi.htm,

Simon Rattle kan het al een tijdje erg goed vinden met de jonge Duitse pianist Lars Vogt [...]. In de eerste twee Beethoven-concerto's delen ze eenzelfde geamuseerd gevoel voor de pertinente kolder in deze werken, en je hoort ze luidop zoeken naar nog niet platgetrapte routes: frisse maar altijd zinvolle fraseringen, guitig samenspel en aardige vondsten en accenten, zowel in de orkestpartij als in de even flitsende als zangerige rechter- en pittige linkerhand van de pianist.

De Standaard,

De vingers van een pianist kun je verzekeren.

http://www.frieschdagblad.nl/artikel.asp?artID=20690,

  • het optreden van de pianist
  • het spel van de pianist

Het optreden van de pianist gaat niet door.

De Standaard,

Ook in het Schubert-programma voor de pauze bleek het aanstekelijke spel van de pianist en de subtiele beheersing van de zanger een ideale combinatie.

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • pianist van een ballet
  • pianist van balletgezelschap
  • pianist van een band
  • pianist van een orkest

Voordat hij met zijn groep "Salpicado en Negro" naar Europa kwam, was hij gedurende vijf jaar de muzikaal leider, componist, arrangeur en pianist van het Ballet Folklórico de Oriente in Santiago de Cuba.

http://www.google.nl/search?q=cache:bZDdMofU9bgJ:home.hccnet.nl/j.l.v.eendenburg/priscila/NED/info-bandframe.htm+conservatoriums+site:.nl=nl=lang_nl

Jacqueline Govaert, de voormalige zangeres en pianist van de band Krezip.

http://www.tvkrant.nl/index.php?id=20781,

Samen met blanke muzikanten als Keith Richards en Jimmy Vaughan, maar ook bluesmuzikanten als Billy Boy Arnold en Johnny Johnson (ooit pianist van Chuck Berry) bouwt Bo Diddley een verrassend actueel geluid op.

De Standaard,

In de periode 1989 tot 2000 is Cor vaste pianist van het Metropole Orkest.

http://www.corbakker.nl/cor/?page_id=311

met bezittelijk voornaamwoord


  • mijn pianist
  • onze pianist

Eerste Paasdag hebben mijn pianist en ik in Rotterdam, in cafe Floor, een extra voorstelling. Een paar jaar geleden hebben we daar ook opgetreden.

NRC,

Helaas is niet alles rozengeur en maneschijn; Jens, onze pianist, heeft aangegeven te gaan stoppen. Bovenstaande optredens speelt hij gelukkig nog met ons mee.

http://msg.wins.uva.nl/~baaij/torello/nieuwsbr/nieuwsbr.htm

met eigennaam


  • pianist Alfred Brendel
  • pianist Glenn Gould
  • pianist Vladimir Horowitz
  • pianist Jan Michiels
  • pianist Maurizio Pollini
  • pianist Alfredo Rodriguez
  • pianist Wibi Soerjadi

Pianist Alfred Brendel viert vijfenzestigste verjaardag in Londen. "Ik zal blijven studeren, zoeken en hopen". De Oostenrijkse klaviervirtuoos Alfred Brendel is nog steeds op het hoogtepunt van zijn kunnen.

De Standaard,

In zijn nieuwste danscreatie 'Northern Light' horen we de Canadese pianist Glenn Gould weer meeneuriën met zijn sprankelende spel van Bachs Goldberg variaties.

Rotterdams Dagblad,

De voormalige muzikaal directeur van het Newyorkse klassieke radiostation WNCN schreef geen omvattende biografie van de in 1989 overleden pianist Vladimir Horowitz, maar wel een levendig portret.

NRC,

De centrale gast van het Festival van Vlaanderen, de pianist Jan Michiels, wordt in de kijker geplaatst tijdens een concert op 10 oktober in Leuven met Il Novecento onder leiding van Robert Groslot waar hij het Concertino van Leos Janacek vertolkt.

De Standaard,

De Italiaanse pianist Maurizio Pollini geeft 23 april 20u15 een recital in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

NRC,

Pianist Alfredo Rodriguez zoekt op Cubalinda een romantische terugkeer naar zijn Cubaanse roots. Percussie en stemmen zijn de bouwstenen, en met hen communiceert Rodriguez' piano.

De Standaard,

Pianist Wibi Soerjadi (25) heeft zijn hart verpand aan de romantische pianoliteratuur, en sinds hij zes jaar geleden derde prijswinnaar werd bij het Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht is hij in dit repertoire bekend geworden.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • pianist en componist
  • pianist en dirigent
  • componist en pianist
  • dirigent en pianist
  • zanger en pianist

Anaïs Nin werd op 21 februari 1903 in het Franse Neuilly-sur-Seine uit Spaans-Cubaanse ouders geboren. Haar vader [...] was pianist en komponist, en stond aan het begin van een internationale carrière.

De Standaard,

De loopbaan van Kubelik was fabelachtig [...]. Eerst wou hij zanger zijn, naar zijn eigen zeggen zong hij de hoge passages mee waarmee menige prima donna last heeft. Uiteindelijk werd hij pianist en dirigent. Eerst begeleidde hij zijn vader, later maakte hij onvergetelijke opnamen van pianomuziek van Janacek of de sonates van Mozart.

De Standaard,

Naast componist en pianist is Chopin ook leraar. Veel van zijn stukken zijn etudes, oftewel studiestukken. Zijn oeuvre bestaat bijna geheel uit composities voor piano solo. Hoewel vele daarvan technisch zeer veeleisend zijn, karakteriseert zijn stijl zich door het benadrukken van subtiele nuance en expressieve diepte.

http://concerthuis.radio4.nl/componist/162/Frederic_Chopin

Hans Henkemans, Nederlandse komponist en pianist, overleed op 82-jarige leeftijd.

De Standaard,

Na cellist Yo Yo Ma en violist Gidon Kremer is dirigent en pianist Reinbert de Leeuw in het volgende seizoen de programmeur van de Carte Blanche-serie.

NRC,

Stevie Wonder werd ontvangen door zijn "oude vriend", de Zuidafrikaanse president Nelson Mandela [...]. De zichtbaar ontroerde zanger en pianist noemde Mandela de "president van de mensheid".

De Standaard,

voorafgegaan door als


  • als pianist

Bach heeft ook in verschillende kerken als organist gewerkt, op zijn 18de jaar kreeg hij zijn eerste baan als pianist in de Neuekirche.

http://members.chello.nl/~p.christians/bach.htm

Jimmy Rowles, die als pianist decennia lang bijna alle grote jazz-zangers begeleidde, is in het Californische Burbank op 77-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van een hartkwaal.

De Standaard,

Pim Jacobs werd het boegbeeld van de traditionele lichte jazz in Nederland. Als pianist kende hij zijn beperkingen en koos hij voor een vederlichte aanpak in de stijl van pianisten als Erroll Garner, Oscar Peterson en Nat King Cole.

De Standaard,

Drew werkte als pianist in de Montmartre jazz club in Kopenhagen. In de jaren tachtig trad Drew regelmatig op met bekende jazz-musici.

NRC,

gevolgd door als


  • pianisten als
  • pianisten zoals

Zijn spel bleek stevig te wortelen in de jaren veertig en vijftig, maar hij verwerkt allerlei elementen op een eigen manier, geeft er moderne aksenten aan. Daarmee doet hij denken aan andere geraffineerde pianisten als Tommy Flanagan en Hank Jones. Vooral Monk ligt Barron na aan het hart.

De Standaard,

"Ik hou ervan de piano zowel als een melodisch als een perkussie-instrument te benaderen. Piano is zulk kompleet instrument, waarom daarvan niet profiteren? Ik hou heel erg van melodieën en een mooi toucher, pianisten zoals Glenn Gould, Arturo Benedetti Michelangeli. Twaalf jaar klassieke muziek studeren laat sporen na."

De Standaard,

Vaste verbindingen


klassiek pianist

  1. pianist die hoofdzakelijk klassieke muziek speelt; pianist die geschoold is in het spelen van klassieke muziek; klassiek geschoolde pianist

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een klassiek pianist…

    is een musicus; is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] speelt hoofdzakelijk klassieke muziek; is geschoold in het spelen van klassieke muziek; is klassiek geschoold

      Van wonderkind tot wereldster, het is de successtory van Jan Veenje. Grootgebracht in het Drentse land ontpopte de 'kleine Mozart' uit Zuidwolde zich alras van kiene kleuter tot een klassiek pianist van formaat.

      Meppeler Courant,

      Het begon haast als een schok: een toch klassiek pianist als Zacharias die tegen de regels uit Schuberts tijd in, van bij het begin een radicaal tempo-contrast tussen het krachtige eerste en het lyrische tweede thema opzette. Waarom zou je zo nadrukkelijk het klaterende beekje dat door elk Schubert-lied vloeit, uit zijn natuurlijke bedding drijven?

      De Standaard,

      Uri Caine is van vele markten thuis. Hij lijk een alleseter. Toch is Uri Caine niet zozeer een klassiek pianist, maar vooral een volbloed jazzimprovisator die graag rechttoe rechtaan jazz speelt.

      http://www.limburg.be/casino/reflection.html

      Van huis uit ben ik klassiek pianist, maar ik heb mij verder bekwaamd in vooral pop- en musicalrepertoire, met uitstapjes naar jazz (en zang).

      http://www.hannekevandendorpel.nl/MF/index.html,

      De klassiek pianisten Arthur en Lucas Jussen hebben ook in 2010 een succesvol jaar achter de rug.

      http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/Detail-stand-up-comedy.2544.0.html?&tx_ttnews%5Bpointer%5D=276&tx_ttnews%5Btt_news%5D=19596&tx_ttnews%5BbackPid%5D=2542&cHash=08ad4a1686e7196c551a58f7565cab7c

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen