picador


picador 1.0

afbeelding

Bron: Manuel González Olaechea y Franco
( CC BY 3.0 )

(cultuur en samenleving)

ruiter die tijdens een stierengevecht de taak heeft de stier te verwonden en te verzwakken door hem met een lange lans (de pica) in de streek van de nekspieren te steken, met de bedoeling dat de stier daarna zijn kop niet meer omhoog kan doen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een picador…

is een stierenvechter; is een persoon

  • [Attribuut] rijdt op een paard en gebruikt een lans
  • [Groep] vormt samen met de subalterno's, torero's, banderillero's en de matador het team dat het stierengevecht levert
  • [Functie] heeft tot taak de stier af te matten en te verzwakken door hem met een lans in de nek te steken
  • [Plaats] verricht zijn taak in een arena
  • [Plaats van herkomst] is doorgaans afkomstig uit Spanje, ook wel uit Portugal en Latijns-Amerika
  • [Geslacht] is een man
  • [Activiteit of handeling] steekt de stier met een lans in de nekstreek

Algemene voorbeelden


Enkele assistenten van de matador (in het Spaans: subalternos of peones) leiden de stier af met hun grote capes [...]. Hierna komen de picadores de arena binnen. Picadores zitten op geblinddoekte en met een zwaar harnas (lijkend op een matras) beschermde paarden. Dit harnas dient ervoor dat het paard niets voelt. De stier wordt uitgedaagd het paard aan te vallen. Zodra de stier het paard aanvalt duwt een picador een lans in de nek van de stier en leunt hier met zijn volle gewicht op. Het doel hiervan is het stoppen van de bloedtoevoer naar de zware nekspier zodat de stier zijn kop niet meer omhoog kan krijgen. Dit maakt het later makkelijker om de stier te doden.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Stierenvechten,

Zodra de stier de arena binnenkomt, beginnen ze hem op te jagen, en uit te dagen door met een rode lap te zwaaien. De stier wordt verschillende keren gestoken, om hem zo veel mogelijk te verzwakken. Dan komt de 'moedige' picador op zijn paard, en steekt in volle vaart een ijzeren lans in de nekspieren van de stier. Hij gebruikt zijn volle gewicht op de lans, om er zeker van te zijn dat de lans diep naar binnen gaat. Vervolgens worden de banderilla's geplaatst.

http://www.animalfrontline.nl/stieren/stieren.php

Het was man tegen dier en de man had geen wapen, want de weerhaken van de banderilla's irriteren meer dan ze pijn doen. Deze episode dient alleen maar om de stier wakker en levendig te maken na de afstraffing die hij van de picador op het paard heeft gehad.

NRC,

Ook kreeg mijn broer als kind een stierenvechterspak compleet met hoed en werd hij aangemoedigd daarin te "dansen" zoals een echte torero. Speelgoed vulde dit plaatje aan: we kregen onder andere een doos vol plastic stieren met speertjes in hun rug, stierenvechters met capes in diverse kleuren en paarden die ingezet worden door de "picadores". Op deze manieren probeerde mijn vader ons al heel jong trots te maken op dit voor hem grootse symbool voor de Spaanse cultuur.

http://www.animalfreedom.org/paginas/column/titusrivaspersoonlijk.html