piccalilly


piccalilly 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen)

mengsel van ingemaakte stukjes groenten met azijn en mosterd, dat fris en zuur smaakt, meestal een basis heeft van augurken, zilveruitjes en bloemkool en vooral als broodbeleg of, als tafelzuur, bij kapucijners, hutspot of vleesgerechten gegeten wordt; ook: felgele saus met genoemde bestanddelen die met of in plaats van mayonaise bij patates frites gegeten wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Piccalilly…

is een mengsel of een saus; is een stof

  • [Kleur] is als saus bij patates frites felgeel van kleur
  • [Smaak] smaakt zuur en fris
  • [Ingrediënt] bestaat uit azijn, mosterd en groenten, met name augurken, zilveruitjes en bloemkool
  • [Functie] dient als voedsel en wordt vooral op brood gegeten, in de vorm van een saus, in België ook bij patates frites

Algemene voorbeelden


Piccalilly is lekker, de producten waarmede wij in de Nederlandse supermarkten worden geteisterd zijn echter niet te vreten. Uit een Nederlands potje lijkt piccalilly meer op jam of kindervoedsel dan op het echte product. Hier moeten we Johannes van Dam bijvallen in zijn kruistocht tegen de verzoeting van ons voedsel. Weg met al die suiker!

http://kokenmetkanker.blogspot.com/2007/05/piccalilly-piccalilli.html,

Piccalilly wordt vaak gegeten bij bonen (kapucijners) en stamppoten (hutspot) of op brood. Het smaakt bijvoorbeeld heel goed op een boterham met kaas, of bij het "gewone" blokje edammer of Goudse kaas. In cafetaria's wordt het ook wel eens geserveerd als saus over friet. Het smaakt heerlijk bij kipgerechten, koude vleesschotels van rosbief of fricandeau, hotdogs of hamburger. Het tafelzuur kan als bijgerecht bij de barbecue worden geserveerd.

http://www.mijnreceptenboek.nl/ingredienten/tafelzuren/piccalilly.html

Wil je [...] piccalilly of confituren een lange tijd bewaren, zul je volgende regels best kunnen gebruiken! Benodigdheden: Soda (verkrijgbaar bij de goede drogist). Bewaar die heel droog in een plastic doos of glazen pot, anders trekt de soda vocht aan en wordt die bikkelhard en onbruikbaar!

http://www.hetschrijvertje.be/index.php?page=jijvertelt_Id=3999=story,

Belegsuggesties: zalmsalade met reepjes rode sla en dille, gekookte lever, piccalilly en gebakken uiringen.

http://www.brood.net/gesc_00.cfm

Als hij te laat op school komt is het mijn schuld, als hij voor schooltijd in de modder heeft gerold en als een zwart zwijn aankomt is het mijn schuld, als hij zijn boterhammen met piccalilly heeft gesmeerd in plaats van met jam zoals het hoort en ik een telefoontje krijg van zijn school dat hij die boterhammen ook nog heeft verpakt in een krant in plaats van in het voorgeschreven plastic zakje is het mijn schuld.

De schaamte voorbij, Anja Meulenbelt,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen