piekdrinken


piekdrinken 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen; (vooral) in België; neologisme)

in korte tijd grote hoeveelheden alcohol, meestal meer dan zes glazen, drinken; bingedrinken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Piekdrinken…

is drinken; is een handeling

      Algemene voorbeelden


      De populaire zoetige alcoholpops slaan enorm aan bij jonge tieners die voor bier of wijn nog vaak hun neus ophalen. Ook piekdrinken en indrinken zijn recente fenomenen onder jongeren. "Bij piekdrinken gaat het om jongeren die heel erg veel drinken met als enige doel dronken worden", zegt Marijs Geirnaert van de VAD. Indrinken is dan weer een goedkope manier om voor je uitgaat in de sfeer te komen.

      De Morgen,

      Jongeren gaan de laatste jaren steeds vaker piekdrinken: ze drinken zich doelbewust lazarus in zeer korte tijd. Ze doen dat bijvoorbeeld als aanloop naar een fuif of een avondje uit. Het piekdrinken bij jongeren kan leiden tot drankproblemen en verslaving op latere leeftijd.

      http://taaltelefoon.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=103

      Bingedrinken. Bijna de helft (48,1%) van de 1.379 dokters die in de enquête aangeven wel eens alcohol te consumeren doet aan 'binge-drinking'. Dat betekent zes glazen of meer alcohol tijdens eenzelfde gelegenheid. Bij de meesten beperkt zich dat tot minder dan één keer per maand maar 16,8% doen iedere maand of nog vaker aan piekdrinken.

      http://www.eosmagazine.eu/PrintPreview.aspx?xmid=3682,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2003
      Periode opkomst 2003