pijlinktvis


pijlinktvis 1.0

afbeelding

Bron: © Hans Hillewaert
( CC licensed )

tienarmige inktvis die tot verschillende soorten kan horen en die twee zijwaarts gerichte vinnen aan het achterlijf heeft waardoor het lichaam pijlvormig lijkt; pijlstaartinktvis

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pijlinktvis…

is een inktvis; is een weekdier; is een dier

  • [Afmeting] wordt in de meeste soorten niet groter dan 20 cm, maar kan als reuzenpijlinktvis wel 20 meter worden
  • [Vorm] heeft een rond lichaam met aan het achterlichaam twee vinnen die het dier een pijlvorm geven
  • [Bouw] is ongewerveld met een inwendige schelp
  • [Deel] heeft een bek met een hard gedeelte, een soort snavel, om voedsel mee te vermalen, heeft goed ontwikkelde ogen, drie harten (een normaal hart en twee harten voor de doorbloeding van de kieuwen), een mantel en heeft tien tentakels met zuignappen (acht normale en twee langere voedingstentakels) en heeft aan het achterlijf twee zijwaarts gerichte vinnen
  • [Leeftijd] wordt, afhankelijk van de soort, 1 tot enkele jaren oud
  • [Gedrag] vreest potvissen en keizerpinguïns
  • [Verscheidenheid] komt voor in verschillende soorten, zoals de reuzenpijlinktvis, maar ook in de Noordzee voorkomende soorten zoals de gewone pijlinktvis (Loligo vulgaris), kleine pijlinktvis (Alloteuthis subulata) en de noordse pijlinktvis (Loligo forbesii)

Hoofdsemagram: inktvis


Rijk Animalia; Dieren
Stam Mollusca; Weekdieren
Klasse Cephalopoda; Inktvissen
Orde Teuthida

Algemene voorbeelden


In juni kun je de gelatineuze eisnoeren van pijlinktvissen verwachten, met levende jonge inktvisjes erin.

http://www.ecomare.nl/archiefpersbericht.htm,

Naast het indrukwekkende skelet laat de tentoonstelling onder andere zien wat de potvis het laatst gegeten heeft. In zijn maag is een indrukwekkende hoeveelheid 'snaveltjes' van pijlinktvissen aangetroffen die bewijzen dat het dier niet van de honger is omgekomen.

Meppeler Courant,

Argentinië kijkt al jaren bezorgd naar de vangst op pijlinktvis voor hun kust.

NRC,

Men weet dat potvissen in de buurt van de tropen overwinteren. De wijfjes en hun kalveren blijven ook 's zomers in tropisch of subtropisch gebied. De mannetjes trekken in de zomer tot Groenland en het arktisch pakijs. In de herfst zijn zij in de buurt van het Europees kontinentaal plat, jagend op voedsel, hoofdzakelijk op de pijlinktvis.

De Standaard,

Pijlinktvis is de belangrijkste soort van de inktvissenfamilie.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

Het ene moment zwemmen de mannelijke pijlinktvissen van de soort Loligo pealeii nog rustig en het andere moment worden ze enorm agressief. Uit onderzoek blijkt dat die agressie ontstaat wanneer de pijlinktvissen eitjes aanraken: een chemisch stofje op de eitjes van de dieren veroorzaakt woede.

http://www.scientias.nl/pijlinktvis-over-de-rooie-door-molecuul/25122,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


pijlinktvis 1.1

vlees van een pijlinktvis voor menselijke consumptie, bv. in ringen gefrituurd (wat ook calamares of calamari genoemd wordt), geroosterd of gevuld

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Pijlinktvis…

is voedsel

  • [Ingrediënt] bestaat uit pijlinktvis
  • [Functie] dient om te eten

    Hoofdsemagram: inktvis


    Algemene voorbeelden


    Mousse van Ardeense ham en van wilde eend of consommé van jonge pijlinktvis met een tapenade van zwarte olijven en prei.

    http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GC0L31H9,

    Van Mediterrane vakanties kent iedereen wel gefrituurde pijlinktvis. Het is een slank inktvisje van maximaal 50 cm, dat door de zakachtige vorm van het lichaam ideaal is om te worden gevuld. Er zijn dan ook talloze recepten voor gevulde inktvis, de een nog lekkerder dan de andere.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2587896/1998/07/08/MEDITERRAAN-Pijlinktvis-gevuld-met-tomaat-en-peterselie.dhtml,

    Een oud-nieuw voorgerecht is deel gaan uitmaken van de 'haute cuisine': calamari, Italiaans voor gefrituurde ringen van de pijlinktvis. De Grieken en Portugezen noemen ze in hun restaurants 'calamaris', maar het komt op hetzelfde neer.

    http://books.google.nl/books?id=ZaIPWrBgh8sC&pg=PA70&lpg=PA70&dq=%22pijlinktvis%22+gefrituurde+ringen+calamari&source=bl&ots=PqLEffVfhU&sig=wNDEn4lWtjLJO_26hvJYAIenBmY&hl=nl&sa=X&ei=mvofT-3TMs2cOr7ZnbYO&ved=0CEgQ6AEwBg,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • gevulde pijlinktvis

    Een paar zeer bekende specialiteiten die een fijnproever op vakantie in Cap d'Agde zeker niet mag missen zijn mosselen en gevulde pijlinktvis, inktvis, Tielle (taart van tomaat en octopus), oesters en zeevruchten, Bourride (zeeduivelspecialiteit). Laat geen gelegenheid voorbijgaan om ze te proeven in een authentiek streekrestaurant.

    http://www.vakantiehuizen-frankrijk.nl/vakantie-cap-d-agde/eten-drinken

    In januari maken Libelle-chef Ilse D'hooge en visser Danny gevulde pijlinktvis klaar.

    http://www.focus-wtv.tv/video/vis-voor-elk-seizoen-gevulde-pijlinktvis,