pinda


pinda 1.0

olierijke peulvrucht die wordt gedopt en uit de hand gegeten of wordt verwerkt tot borrelnoot, pindakaas of arachideolie; peulvrucht die wordt gegeten als nootje
Zowel in toepassing op de peulvrucht met dop als zonder dop.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pinda…

is een peulvrucht; is voedsel

  • [Deel] bestaat uit een niet-eetbaar, houtig vruchtomhulsel met daarbinnen twee of drie ovale, eetbare vruchten in een roodachtig vlies; bestaat als vrucht uit twee helften
  • [Groeiwijze] rijpt in de grond
  • [Functie] dient als voedsel
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] heeft een hoog vetgehalte; bevat olie
  • [Behandeling of bewerking] wordt gedopt of gepeld
  • [Gebruikswijze] wordt gepeld, los uit de hand gegeten, wordt verwerkt in gerechten of verwerkt in voedsel, zoals pindakaas of verwerkt tot olie; wordt gepeld en ongepeld, gezouten en ongezouten te koop aangeboden

Algemene voorbeelden


De pinda is eigenlijk geen noot maar een peulvrucht uit de familie van de vlinderbloemigen.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Pinda, olienootje, apenootje, grondnoot, het zijn allemaal namen waaronder we deze nootjes kennen. Het zijn de olierijke zaden van Arachis hypogaea, een plant uit de Vlinderbloemenfamilie, de familie van (o.a.) de boontjes. Dat is ook aan pinda's in de dop wel te zien: het zijn net houtige sperziebonen.

http://plantaardigheden.nl/aardig/aardigheden/oliehoudend.htm

Pinda's bestaan voor een kwart uit eiwitten en voor de helft uit vetten (voor het merendeel onverzadigde vetzuren). Voorts bevatten ze mineralen (fosfor en kalium) en vitamine B. Van pinda's worden bij ons voornamelijk slaolie (arachideolie), pasta (pindakaas) en borrelnootjes gemaakt.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

De pinda komt oorspronkelijk uit Bolivia. De nootjes hebben een zeer hoge voedingswaarde (sommige soorten pinda's bevatten 55% vet, meer dan enige andere noot). De pindacultuur heeft zich over de gehele tropische en subtropische wereld verspreid. De grootste producenten zijn nu India, China en de Verenigde Staten.

http://plantaardigheden.nl/aardig/aardigheden/oliehoudend.htm

Arachideolie (aardnotenolie) wordt gemaakt uit pinda's en werd door de Inca's al toegepast.

http://www.globetrotter.nl/productinfovetten.html,

Arachide- of grondnotenolie is een geraffineerde olie die uit pinda's wordt gewonnen en die voornamelijk wordt gebruikt in de Chinese keuken.

http://www.couvert.nl/techniek/fr_bakken.htm

In Groot-Brittannië overleden de afgelopen twee jaar zeker vier mensen met een pinda-allergie na het eten van voedsel waarin pinda's waren verwerkt.

Meppeler Courant,

Op de receptie werd veel bier getapt, we aten er pinda's bij.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Schep de spinazie door het gerecht. Roer de maïzena met een lepel water glad en bind hiermee het vrijgekomen vocht. Voeg naar smaak zout en peper toe en schep de pinda's door het gerecht. Eet er rijst bij en zet desgewenst geraspte kaas op tafel.

NRC,

Ze keek hoe hij pinda's in zijn mond wierp, ze kauwde tot een brokkelige, gele massa die hij wegspoelde met een glas bier, ontspannen, zijn korte benen over elkaar.

De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

Mezen hebben een korte kegelvormige snavel. Met die snavel kunnen ze moeiteloos pinda's openen of de schubben van de denappels openbreken.

http://www.kinderenwebhotel.be/WO_natuur/mees.htm

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • pinda's doppen
  • pinda's eten
  • pinda's pellen

'Weet jij waar mijn boek is? Ik kan het nergens vinden.' Ze schudde snel haar hoofd. 'Hoe zou ik dat nou moeten weten?' Daarna zeiden ze geen woord meer. Ze dopten pinda's en aten ze op. Haar moeder zette de pannen op het vuur in de keuken.

Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

Toen Jasmijn weer terugging naar de keuken, spuugde Lindemans het koekje uit op zijn hand, liep naar het raam en gooide wat er van het koekje over was op straat. 'Dit is niet te vreten,' zei hij zacht. Ze dronken pils, aten pinda's en lieten de koekjes staan.

Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf, Hans Münstermann,

We kregen priklimonade en pelden pinda's op een krant. En dan las mijn vader een verhaal voor.

De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

Op de middag van de vierentwintigste december zaten we allemaal thuis. Het was koud buiten dus deden we spelletjes en pelden pinda's boven een opengeslagen oude krant.

De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

met adjectief ervoor


  • ongebrande pinda's
  • ongepelde pinda's
  • ongezouten pinda's
  • zoute pinda's

Behalve voer op de voedertafel of in een voederhuisje kunt u ook vetbollen opgehangen. Mezen, maar ook mussen en spreeuwen zijn hier dol op [...]. Ook ongebrande en ongezouten pinda's worden graag gegeten. Rijg ze aan een draad of doe ze in een netje.

http://ourworld.compuserve.com/homepages/henkmerts/voglvoer.htm

Hoofdgerecht voor 2 personen: 250 gram kipfilet, 2 theelepels gemberpoeder, kleine ui, 2 knoflookteentjes, 1-2 rode Spaanse pepers, 100 gram verse shiitake paddestoelen, 2 worteltjes, rode paprika, komkommer, 100 gram taugé, 4 eetlepels ongezouten pinda's, 2 eetlepels sesamzaadjes, 2 eetlepels zonnebloemolie, 2 eetlepels sesamolie, 1 deciliter ketjap manis, 3 eetlepels gesnipperde koriander.

NRC,

En als ze niets zoetigs kon vinden – om te troosten stond bij haar zoet bovenaan – dan kwam ze terug met een kopje ongepelde pinda's.

Mevrouw mijn moeder, Yvonne Keuls,

Het zelfbedruipende systeem van het eiland zet zich voort op de boot terug naar het vasteland. Een gouden tip voor de bezoekers van het eiland: ga niet langs de linkerkant van het roer zitten. Tenzij je jezelf wil trakteren op een gratis douche. En de smaak van zoute pinda's op je lippen zonder de daarbij horende extra calorieën te moeten slikken.

De Standaard,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • gebrande pinda's
  • gezouten pinda's

Tijd voor een feestje! Met gebrande pinda's voor de grijp in glazen schaaltjes naast sfeervol geschikte droogbloemstukjes (op iedere tafel!) en kleurrijke waaiers waarachter gedienstige geisha's hun gezicht verscholen houden. En u bent ook uitgenodigd.

http://utopia.knoware.nl/users/propriac/archief/010222_23.html,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • pinda's in de dop

Noten vinden ratten heel erg lekker, maar ook hiervan mogen ze niet teveel krijgen. In de muesli zitten genoeg noten, maar het kan geen kwaad om ze een keertje een apenootje te geven: pinda's in de dop zijn altijd ongezouten en het houdt de ratten weer even leuk bezig.

http://users.pandora.be/micromacro/ratarchie/verzorging3.html

in voorzetselgroep


  • bakjes met pinda's
  • schaaltje met pinda's
  • schoteltje met pinda's

Hij staat bij de bar, terzijde geschoven. Om zich een houding te geven doet hij een greep in een van de bakjes met pinda's die uitnodigend gereedstaan. Zijn mond is zo droog dat het is alsof hij op zand kauwt. Hij slikt tevergeefs. De nootjes blijven als een prop tegen zijn verhemelte kleven.

Zonder genade, Renate Dorrestein,

Ik dacht: Als ze mij iets te drinken aanbiedt, dan moet ik toch iets tegen haar zeggen. Het schaaltje met pinda's werd door Elsa bijgevuld en weer lachte ze naar me.

Het verrotte leven van Floortje Bloem, Yvonne Keuls,

Hij sloeg de askegel van zijn sigaar in het schoteltje met pinda's en nam enige gulzige slokken.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

  • allergie voor pinda's
  • gevoelig voor pinda's

Britse artsen stellen een stijgende allergie voor pinda's vast.

De Standaard,

Dr. Syed Tariq en collega's van het astma- en allergie-centrum op Wight volgden 1200 kinderen vanaf hun geboorte. Na vier jaar was een half procent (zes kinderen) gevoelig voor pinda's.

De Standaard,

met substantief ervoor


  • een bakje pinda's
  • een handvol pinda's
  • een zak pinda's
  • een zakje pinda's

Hij kwam terug met een jenever, een cola en een bakje pinda's dat hij voor haar neus neerzette. Ze stak direct haar vingers tussen de blote nootjes.

Franklin, Thomas Lieske,

Ik bestelde mijn gebruikelijke flesje pilsener, pakte een handvol pinda's uit een van de bakjes op de bar en liep naar een tafeltje.

Crisis four, Andy McNab,

Voor hem op het tafelblad lag een zak pinda's.

Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

Ik vind het aanmerkelijk aanstootgevender, in de subway iemand tegenover me te hebben die het ene zakje pinda's na het andere zakje chips na het volgende zakje chocolaatjes opeet (zakjes die hard kraken), dan in een restaurant iemand te zien die geruisloos rookt.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • pinda's en noten
  • pinda's, kaas, worst en chips

Een bedrijf in pinda's en noten vroeg ons om advies naar aanleiding van overlast van huismussen in de opslagloods. Dergelijke adviezen worden door onze ecologische afdeling niet alleen in de eigen regio gegeven, maar desgewenst ook overal elders in het land.

http://home.planet.nl/~nvd.strix/

Vermijd vette tussendoortjes zoals pinda's, kaas, worst en chips.

http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


pinda 2.0

uitheemse plant die bloemen draagt waaruit na de bloei stengels groeien die de grond in boren, waarna de zaadjes aan die stengels ontkiemen tot peulvruchten, de pinda's; plant die de pinda's oplevert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pinda…

is een plant

  • [Afmeting] wordt ongeveer 30 cm hoog
  • [Kleur] draagt gele bloemen
  • [Plaats van herkomst] is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika
  • [Woongebied] groeit in tropisch en subtropisch klimaat
  • [Product of vrucht] draagt gele bloemen waaruit na bevruchting stengels groeien, die de grond in boren, waarna de zaadjes ontkiemen tot peulvruchten, de pinda's

Wetenschappelijke naam: Arachis hypogaea

Rijk Plantae; Planten
Stam Embryophyta; Landplanten
Klasse Spermatopsida; Zaadplanten
Orde Fabales
Familie Leguminosae; Vlinderbloemenfamilie
Geslacht Arachis
Soort Arachis hypogaea

Algemene voorbeelden


De pinda komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar doet het ook bij ons. De bloemen zijn geel.

http://www.tabernal-zaden.nl/arachis-hypogaea.html

Hij is met zijn gedachten elders, op een plaats waar hij – zo stel je je voor – dwaalt tussen eenzame rijen laaggroeiende pinda's of vette watermeloenen, nog vast aan de ranken, al bestaat die wereld vol geritsel niet meer sinds 1920, toen hij zich als jongen op de velden rond het houthakkerskamp probeerde te verstoppen voor het werk in de verre, diepe voren.

Cherry, Mary Karr,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • groeien

De pindaplant is een eenjarige kruidachtige plant. De rechtopgaande, soms kruipende stengels zijn gemiddeld 30 cm. lang. De pinda groeit het beste op een wat droge losse zandgrond met een lage zuurgraad, dit omdat de vruchten erg vatbaar zijn voor vochtschimmels en zuren.

http://www.indonesisch-culinair.nl/ingredient/343-pinda.html

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


pinda 3.0

(beledigend; pejoratief)

iemand die afkomstig is uit China of Indonesië
Heeft een beledigende lading en wordt vaak gebruikt als scheldwoord.

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pinda…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Kennelijk vinden de jongeren het helemaal niet "racistisch' dat ze tegen de komst van vreemdelingen zijn. Racisme wordt dus beperkt tot direkte, concrete, lijfelijke onaardigheden. Iemand op straat uitschelden voor pinda of roetmop, wc-muren en grafstenen bekladden met hakenkruisen, dat is racisme.

      NRC,

      Allesdoener Nadja Hüpscher kwam de laatste twee jaar de huiskamer binnen als de hufterige koorzangeres Madee in de tv-serie Levenslied. Nu laat ze heel andere kanten zien. Die van schrijfster van haar eerste boek en die van theateractrice in de voorstelling Ouwe Pinda's (met Bodil de la Parra). "Maar jij mag geen pinda zeggen."

      http://www.spitsnieuws.nl/archives/entertainment/2014/01/zoektocht-nadja-h%C3%BCpscher-naar-roots,

      "In elke plaats waar we optreden, gaan we naar de Chinees. Normaal vermijd ik die, maar nu vinden we het passen bij Ouwe Pinda's." De titel roept nog wel een vraag op. Mag je Nadja Hüpscher ouwe pinda noemen? "Nee, jíj mag het niet zeggen. Een andere pinda wel. Het komt van de oude pinda-Chinezen die in Nederland pinda's kwamen verkopen. Die riepen heel hard 'pinda, pinda, lekkel, lekkel!' Zij werden pinda's genoemd, terwijl ik dacht dat het door ons kleurtje kwam.

      http://www.spitsnieuws.nl/archives/entertainment/2014/01/zoektocht-nadja-h%C3%BCpscher-naar-roots,

      Het feit dat de moderne genetica bijvoorbeeld het denken in mensenrassen ontmaskerd heeft als klinkklare onzin, ziet Bregman als argument dat mensen die nu nog klagen over racisme, niets hebben om over te zeuren. Alsof door het bewijs dat mensrassen niet bestaan, ook plotsklaps al het racisme van de wereld verdwenen is. Dat betekent dat we 'het infantiele gezever' van mensen die er bezwaar tegen hebben neger, pinda of bitch te worden genoemd niet serieus hoeven te nemen; in Nederland bestaat geen racisme en dus kan het gebruik van dat soort termen alleen maar onschuldig zijn.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3103574/2012/01/03/Iemand-neger-pinda-of-bitch-noemen-kan-wel-degelijk-pijn-doen.dhtml,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen