pindakaas


pindakaas 1.0

((vooral) in Nederland)

smeuïge bruine pasta gemaakt van gemalen pinda's, olie en zout die vooral wordt gebruikt als broodbeleg
In opvattingen als 'soort pindakaas' of 'pot pindakaas' met meervoud.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Pindakaas…

is een pasta

  • [Geur] heeft een sterke geur
  • [Kleur] is bruin
  • [Container] wordt verkocht in een pot
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is smeuïg; is smeerbaar
  • [Gebruikswijze] wordt gebruikt als broodbeleg, of als basis voor een saus (pindasaus) of gerecht (pindasoep)

Algemene voorbeelden


Toen ik de volgende avond bij Anna mijn opwachting maakte, begon ze me onmiddellijk uit te leggen hoe je satésaus moest maken. Je gooide ruim een halve pot pindakaas in de pan, water erbij, azijn, een flinke lik sambal, nog meer Indische specerijen, en maar pruttelen.

Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • verschillen

De pindakazen verschillen in de mate waarin de pinda's zijn gebrand en gemalen.

https://www.consumentenbond.nl/voedingstests/geproefd-de-branders-pindakazen,

als object bij een werkwoord


  • pindakaas smeren
  • pindakaas toevoegen

Ondertussen ga je door met pindakaas smeren, met de pot tussen je knieën en een open zak met gesneden brood tussen je voeten.

Cherry, Mary Karr,

Gehaktballetjes in pindasaus. Bereiding. * Verhit 3 eetlepels olie in de pan en fruit de knoflook hierin goudgeel. * Voeg de kokosmelk en de pindakaas toe en roer al kokende alles goed door elkaar. * Breng de saus op smaak met suiker en voeg de bouillon toe. * Zorg dat alles glad en niet al te dik is. Dan wat water toevoegen. * Doe de gehaktballetjes in een platte schaal en giet de saus eroverheen.

http://www.eigenwijskoken.nl/GEHAKTB.HTM

met adjectief ervoor


  • hete pindakaas
  • pittige pindakaas

In Suriname is de Creoolse keuken o.a. beïnvloed door contacten met immigranten uit Zuid-Oost Azië; zo brachten de Hindoestanen de rijstcultuur met zich mee, en de Javanen de pindacultuur. Uit dit laatste is het typische Surinaamse gerecht pindasoep ontstaan en de befaamde hete pindakaas faya lobi.

http://www.google.nl/search?q=cache:jk3PAKOC8XMJ:www.efa.nl/opleidingen/pabo/voeding.doc+dankgebeden+site:.nl=nl

Belegsuggesties: mosterdmayonaise, paling en eikenbladsla, verse roomkaas met kruiden, plakjes tomaat en bieslook, kruidenboter, rauwe ham, veldsla, knoflookmayonaise, ossenworst en komkommer, pittige pindakaas, alfalfa, blokjes ananas.

http://www.brood.net/gesc_00.cfm

met voorzetselgroep


Voorzetsel: met

  • pindakaas met nootjes

Er sprak een groot genot uit de manier waarop hij zijn vinger diep in de pindakaas met nootjes stak en hem vervolgens in slowmotion door zijn mondholte roerde.

http://www.brakkehond.be/77/paauw1.html,

Voorzetsel: op

  • pindakaas op brood
  • pindakaas op wit brood

Je kunt vers brood bij de bakker halen en thuis opwarmen, maar het is iets heel anders om het rechtstreeks van het houten spaan uit de steenoven te halen, het dampend in je handen open te breken in die warme ruimte. Vol van zulke welwillende gedachten zit je pindakaas op wit brood te smeren wanneer Flash zijn openmondgezicht naar je toe wendt.

Cherry, Mary Karr,

in voorzetselgroep


  • boterhammen met pindakaas
  • een boterham met pindakaas
  • een sneetje brood met pindakaas

Ze probeert er woorden voor te vinden: de herinnering aan het benevelde gazon in de ochtend, de stemmetjes van haar kinderen op het voetpad, de aangevreten boterhammen met pindakaas die in de broodtrommeltjes terugkeerden, het zachte gieren van een dynamo op een winteravond.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Er is een vrolijke stemming, zijn moeder bereddert de ontbijttafel, schuift mij boterhammen met pindakaas en een kop thee toe.

Het pistool van de rekening, Jan Willem Holsbergen,

Het eten stond in de koelkast, maar je kon natuurlijk ook een boterham met pindakaas eten als je daar zin in had. Hoefde je tenminste niet af te wassen.

Vriendschappen, Jochen Arsleven,

Kaasjes, salades, worst en noten staan feestelijk uitgestald op een vergadertafel. Er wordt gelachen, gekletst en gretig gehapt. Vorig jaar beet Erik nog met bollenzand tussen zijn tanden in een oud sneetje brood met pindakaas.

http://www.hetprieeltje.net/verhalenbersee01.html

met substantief ervoor


  • broodjes pindakaas
  • een klodder pindakaas
  • een pot pindakaas
  • potten pindakaas

'Ik ga wel wat halen,' zei Anna, zich uit mijn omhelzing losmakend. Toen ze lange tijd daarna terugkwam met twee bekertjes lauwe soep en twee broodjes pindakaas had ik inmiddels [...] een revolutionair gedicht gecomponeerd.

Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

Hij pakte twee boterhammen uit de plastic zak, schepte met een lepel een flinke klodder pindakaas en legde de besmeerde boterhammen voor haar neer.

Franklin, Thomas Lieske,

Bianca loopt voorzichtig op blote voeten door het zand, op haar tenen rond scheermesschelpen. Ze houdt een zak brood en een pot pindakaas op waarvoor Loman naar de winkel moet zijn geweest. Heb je honger? vraagt ze.

Cherry, Mary Karr,

Zakken aardappelen, potten pindakaas en kilo's groenten in blik. Nederlanders staan erom bekend eigen eten mee te nemen op vakantie, maar dat blijkt een fabeltje.

ANP,

met ander, nevengeschikt substantief


  • pindakaas en hagelslag
  • pindakaas en jam

Een winkeltje waar o.a. luiers en 'kids-voer', zoals Olvarit, pindakaas en hagelslag te koop zijn.

http://www.kidsworld.to/index.html

Jij zorgt ervoor dat de huur wordt betaald, dat er pindakaas en jam voor de kinderen is.

De langverwachte, Abdelkader Benali,

Vaste verbindingen


helaas pindakaas

  1. uitroep die uitdrukking geeft aan een gevoel van spijt of teleurstelling

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Helaas pindakaas…

    is een uitroep

        Angelique Ummels had naar eigen zeggen haar pasje op zak toen de spooktransacties plaatshadden. Ze deed aangifte maar de politie kon er weinig mee. "Ik heb een brief gekregen van de Postbank, waarin stond dat bij de geldopname de correcte pincode was gebruikt. Dat betekent voor mij dus 'helaas pindakaas'.

        NRC,

        Maar Wijnschenk zei ook, dat dit geld gebruikt zou kunnen worden om de automobilisten niet in 2004, maar reeds in 2003 het zogeheten kwartje van Kok terug te geven. "We proberen af en toe een beetje creatief te boekhouden. Het was een beginnersfout. De hele Kamer had het door. Ik niet. Helaas pindakaas", aldus Wijnschenk.

        ANP,

        De 25 ambtenaren werden geconfronteerd met een taaie Van Wieringen-Wagenaar die onder het motto 'helaas, pindakaas' besmette personeelsleden schorste, uit de functie zette, verplaatste of adviseerde naar een andere werkgever uit te zien.

        de Volkskrant,

        Er werd onder andere een heel late Spotvogel op het einde van de Pier en een grote groep Tapuiten, Groenlingen en Kneutjes langs de nieuwe waterweg gezien. Op het plasje bij de banken [...] zwommen een aantal dodaarzen, een Krooneend en veel wintertalingen. Er was erg veel landtrek, maar niet veel zeetrek, helaas pindakaas.

        http://www.jnm.nl/

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen