pinkstermaandag


pinkstermaandag 1.0

tweede dag van het pinksterfeest, die altijd op een maandag valt; tweede pinksterdag

Semagram


Een pinkstermaandag…

is een maandag; is een dag

 • [Geheel] is een van beide pinksterdagen
 • [Ordening of volgorde] wordt voorafgegaan door pinksterzondag
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is de tweede dag waarop het pinksterfeest wordt gevierd

  Hoofdsemagram: maandag


  Algemene voorbeelden


  Ook dit jaar kan je op pinkstermaandag vanaf 13.00 uur het Openluchtmuseum van Bokrijk bezoeken voor het Straattheaterfestival. Deze 24ste editie staat helemaal in het teken van dialecten. Verschillende toneel- en muziekgroepen verrassen jong en oud in het Openluchtmuseum met commedia dell'arte, kluchten, wagenspelen en muziek in verscheidene dialecten.

  http://taalunieversum.org/agenda/639/dialectstraattheaterfestival_pinkstermaandag/,

  Elke zondagnamiddag is de kerk open van 14 tot 17 uur (donderdag 16 mei en pinkstermaandag 27 mei is de kerk gesloten).

  De Standaard,

  De race uitrijden deed de coureur uit Zuidwolde goed. Dat was nodig na enkele mindere races, waaronder die van pinkstermaandag op het circuit van Zandvoort.

  Meppeler Courant,

  Bij het gereed maken van een collegerooster voor het derde trimester werd ik, evenals in voorgaande jaren, gehinderd door het feit dat in het voorjaar verscheidene dagen als verplichte vrije dagen 'uitvallen'. We kennen bijvoorbeeld koninginnedag op 30 april (dit jaar op een zaterdag) en bevrijdingsdag op 5 mei (dit jaar op een donderdag), maar we kennen ook de zogeheten 'christelijke feestdagen' als Paasmaandag, Hemelvaartsdag en Pinkstermaandag.

  NRC,

  Lezen wij nog eens duidelijk dat de tweede Pinksterdag liturgisch gezien geen feest is, zodat wij, kosters, niet het risico lopen dat tijdens de Mis op Pinkstermaandag een opmerkzame geest ons erop attent maakt dat de ijverig ontstoken paaskaars gedoofd behoort te worden en wel direct!

  http://www.latijnseliturgie.nl/

  Een jaar telt tien wettelijke feestdagen: 1 januari, paasmaandag, 1 mei, Hemelvaartsdag, pinkstermaandag, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november en 25 december.

  http://www.federgon.be/nl/publications/docs/guidenl.pdf

  In vele sectoren echter is de maandag een gewone inactiviteitdag, denken we maar aan de distributiesector. In voorkomend geval zal er zowel voor de feestdag van Paasmaandag als Pinkstermaandag en Wapenstilstand een vervangingsdag moeten vastgelegd worden.

  http://www.groupes.be/fra/frset_global.asp?Content=http://www.groupes.be/ned/jur_actu_jours_feries_2003.html,

  Het Gawstrèkke op carnavalsdinsdag is naast de jaarlijkse processie op Pinkstermaandag een van de hoogtepunten in het gemeenschapsleven van het gezellige Maasdorp.

  http://www.beeg.demon.nl/gawstrekkers/gtindex.html