piratenschip


piratenschip 1.0

afbeelding

Bron: Clayton80
( Publiek domein )

schip van een zeerover

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een piratenschip…

is een schip; is een vaartuig

  • [Functie] dient om andere schepen op zee te overvallen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak bewapend of vervoert gewapende manschappen
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door een zeerover

    Algemene voorbeelden


    Maandag zal een expeditie van start gaan, waarbij onderzoekers gedurende twee weken het wrak van het piratenschip Queen Anne's Revenge binnenstebuiten zullen keren. Het schip ligt voor de kust van het Amerikaanse stadje Beaufort op de bodem van de zee. Het is bevaren door de beruchte piraat Zwartbaard en werd in 1996 ontdekt.

    http://www.nu.nl/wetenschap/2520880/expeditie-wrak-piratenschip-zwartbaard.html,

    Het grootste deel van de film speelt zich af op een zeilboot, zoals Pirates (1986) gesitueerd is op een piratenschip, Bitter Moon (1992) op een oceaanstomer en Cul-de-sac (1966) op een eiland dat alleen bij eb met het vasteland verbonden is.

    NRC,

    De Filipijnse marine enterde zaterdag een Chinees piratenschip en hield de twintigkoppige bemanning vast op het vaartuig.

    De Standaard,

    piratenschip 1.1

    speeltuig of attractie met de vorm van een piratenschip, hetzij stilstaand om er in rond te klauteren, hetzij bewegend, bijvoorbeeld met een slingerbeweging die de woeste golven nabootst

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een piratenschip…

    is een speeltuig of attractie

        Algemene voorbeelden


        Voor de allerkleinsten zijn er watergootjes om in te glijden, voor de grotere kinderen is er een sluizencomplex waarin je de watertoevoer zelf kunt regelen. Een watergordijn, klimtoestellen en een piratenschip zijn tevens leuke speelobjecten.

        http://www.hettwiske.nl/

        Er komt ook een familiepark [...], een Aziatische tuin, een avontureneiland met bijhorend piratenschip, een familietuin met ruimte voor een barbecue of een partijtje tafeltennis en een WonderWorld waar de bezoeker zich kan wagen aan allerlei futuristische spelletjes.

        De Standaard,

        Tussen de bomen en struiken zijn vierentwintig attracties opgebouwd, zoals een wildwaterbaan met boomstammen en een schommelend piratenschip.

        NRC,