plaaster


plaaster 1.0

((vooral) in België. Hoewel plaaster tamelijk gebruikelijk is in de Belgische omgangstaal wordt het niet gerekend tot de Belgische standaardtaal en wordt het om die reden vaak afgekeurd ten faveure van het synoniem gips.)

met water aangelengde brei van gips, die snel droogt en hard wordt en onder meer gebruikt wordt om er beelden van te gieten; gips

Semagram (extra betekenisinformatie)


Plaaster…

is gips; is een stof

      Hoofdsemagram: gips


      Algemene voorbeelden


      Het moet mogelijk blijven om later opgegraven stukken in de pot in te passen. De lijm moet oplosbaar blijven zonder de structuur van het aardewerk hierbij aan te tasten [...]. Wanneer het archeologisch verantwoord blijft, kunnen de ontbrekende delen van de pot met plaaster opgevuld worden, al dan niet met behulp van een moule. Nadien wordt het oppervlak geglad zodat de pot een continuë vorm en profiel heeft. De oorspronkelijke kleur van de pot wordt zo nauwkeurig mogelijk benaderd door de plaaster met plakkaat- of olieverf te kleuren.

      http://millennium.arts.kuleuven.ac.be/WEA/Conservatie.htm,

      Minard heeft nu toch zijn standbeeld. En Eriek Verpale, Bob De Moor en Josse De Pauw? Vergeet het, die zijn nog in leven, gij zijt goed gij, gij zoudt ze zeker nu al willen afgieten in de plaaster, in het brons, in de verloren was. Wie heeft er model gestaan voor Minard? En voor Marie-Katelijne, Marie Katerien?

      Toespraak; Pol ltiek, Pol Hoste,

      De lezer weet dat de oude Grieken de uil voor veel verstandiger hielden dan hij was en dat men ten gevolge van deze vergissing nu nog altijd in alle grootten en materialen, plaaster, ijzer, koper, brons, marmer en albast, uilen kopen kan die op een boek zitten tot teken dat ze verstandelijk ontwikkeld zijn. In werkelijkheid zijn ze dat niet, staat de doorsnee-uil, de kerkuil natuurlijk uitgezonderd, intellectueel vrij laag.

      De Standaard,

      Craggs werk heeft een originele beeldtaal en een eigenzinnig, soms bevreemdend karakter. In de vroegste skulpturen lijkt hij een inventaris te maken van de rudimentaire procedures die bij het scheppen van een vorm te pas komen. Materialen als plastiek, plaaster, brons, glas en zelfs dobbelstenen worden op een inventieve manier samengebracht en geordend [...]. Dit levert zowel kleurrijke figuratieve als abstrakte skulpturen op, waarbij de grens tussen het beeld en de omringende ruimte soms vervaagt. Craggs oeuvre is hoofdzakelijk gebaseerd op tegenstellingen: het ambachtelijke tegenover het industriële, het skulpturale tegenover het pikturale, het organische tegenover het geometrische, het volume tegenover het vlak.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      plaaster 1.1

      ((vooral) in België. Hoewel plaaster tamelijk gebruikelijk is in de omgangstaal wordt het niet gerekend tot de Belgische standaardtaal en wordt het om die reden vaak afgekeurd ten faveure van synoniemen als gips en pleister.)

      beeldhouwwerk van gips

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.1 : 1.0

      Algemene voorbeelden


      De kunstenaars zijn inventief, ondergraven voortdurend de conventies en permitteren zich een grote vrijheid in de materiaalkeuze. Als de Engelse beeldhouwkunst al een traditie kent, dan is het die van het nonconformisme. In Nantes legt men vooral de nadruk op Moores directe relatie met de materie zoals die in zijn plaasters en zijn tekeningen tot uiting komt.

      De Standaard,

      plaaster 1.2

      ((vooral) in België. Hoewel plaaster tamelijk gebruikelijk is in de Belgische omgangstaal wordt het niet gerekend tot de Belgische standaardtaal en wordt het om die reden vaak afgekeurd ten faveure van synoniemen als gips en pleister.)

      gips dat gebruikt wordt om gebroken ledematen e.d. stabiel te houden; gips; ook concreet: gipsverband

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Plaaster…

      is gips; is een stof

          Algemene voorbeelden


          Wie heeft er als eens een gebroken knie of been gehad, dat dan in de plaaster werd gelegd? Is het normaal, eens de plaaster eraf dat het been en voet gezwollen zijn?

          http://www.1000-poot.com/phpbb/viewtopic.php?f=39&t=24572&view=previous,

          Zo te zien een dubbele breuk. Kunt gij met haar naar de kliniek rijden in Brussel? Ze moet dringend in de plaaster en voor mij is die breuk te gecompliqueerd. We zullen haar samen in uwen auto leggen. Ge moogt gerust zijn, met die poeierkes in haar lijf blijft ze redelijk lang koest.

          Altrapsodie, Geert Van Istendael,

          Hij heeft gelukkig geen last van zijn plaastertje. Nu zal hij de eerstkomende 6 tot 8 weken elke week een nieuwe plaaster krijgen, zodat zijn voetje elke keer een beetje meer in de juiste positie wordt gezet. Na deze periode gaan ze kunnen zeggen of hij moet geopereerd worden om zijn achillespees te verlengen. Als dat nodig is, zullen ze dat doen als hij een goeie 3 maanden is, en daarna nog enkele weken plaaster.

          http://9maand.com/forum/reactions/pid/2473161,

          Woordfamilie


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          plaaster 2.0

          (bouw, gebouwen en huisvesting; (vooral) in België. Hoewel plaaster tamelijk gebruikelijk is in de Belgische omgangstaal wordt het niet gerekend tot de Belgische standaardtaal en wordt het om die reden vaak afgekeurd ten faveure van pleister.)

          brijachtig kalkmengsel dat snel droogt en hard wordt en dat gebruikt wordt om er muren, plafonds, wanden e.d. mee te besmeren; pleister; pleisterkalk; stuc

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Plaaster…

          is pleisterkalk; is een stof

              Algemene voorbeelden


              De avond schemert over het plafond. Ze ontdekt nu dat achter het plaaster, ondiep, rechte sporen lopen van staaldraad. Het beton is gewapend. Elke stalen draad legt een onnoemelijk laag, naar beneden hangend dijkje over de hele lengte van het zwevend oppervlak. Ze glijdt verder weg over deze sporen. In de loop van de tijd, denkt ze, sijpelt er lucht door het plaaster en zelfs door het beton.

              Wit, Frank Van Lierde,

              Als de plaaster op de muur scheurt, dan scheurt mijn "dure verflaag ook", zeker daar ik niet ver van een spoorweg woon.

              http://hubo.be/nl/debat/show.cfm?thread_id=11929,

              Woordfamilie


              Als deel van een afleiding


              Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              plaaster 3.0

              ((vooral) in België. Hoewel plaaster tamelijk gebruikelijk is in de Belgische omgangstaal wordt het niet gerekend tot de Belgische standaardtaal en wordt het om die reden vaak afgekeurd ten faveure van pleister.)

              stukje stof dat met een kleefmiddel bestreken is en dat bestemd is om op of over een wond bevestigd te worden; pleister; hechtpleister
              Vooral in figuurlijk gebruik in enige verbindingen.

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een plaaster…

              is een strookje; is een zaak

                  Vaste verbindingen


                  een plaaster op de wonde

                  1. Vormvariant: een plaaster op de wond

                    iets wat het leed verzacht

                    Vijf van hen vielen maandag uit de boot. Erg opvallend: onder hen de vier genomineerde Lotto-renners Sébastien Demarbaix, Paul Van Hyfte, Marc Wauters en Peter Verbeken. Hun ploegmaat Peter Farazijn werd wel in de definitieve selectie gedropt, maar dat is amper een plaaster op de wonde.

                    De Standaard,

                  een plaaster op een houten been

                  1. iets wat niet kan baten

                    Vorige zomer hebben heel wat ondernemingen tijdelijk hun produktie stopgezet, hun werkuren ingekort, hun daken besproeid en gratis frisdranken aangeboden. Maar eerlijk gesproken, was dit geen plaaster op een houten been?

                    De Gentenaar,