plaque


plaque 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

schadelijke aanslag of afzetting van een substantie in of op een deel van het lichaam, bv. van bacteriën op de tanden, van cholesterol in de slagaders enz.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Plaque…

is aanslag; is een laag

  • [Materiaal] bestaat naargelang van de soort afzetting uit uiteenlopende stoffen, zoals kalk en bacteriën, cholesterol enz.
  • [Plaats] vormt zich in of op een bepaalde plaats in het lichaam, bv. op de tanden, in aders, in de hersenen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is schadelijk

    Algemene voorbeelden


    Voor hun onderzoek gebruikte het Amerikaanse team genetisch gemanipuleerde muizen. De dieren zijn als het ware zo aangepast dat ze op Alzheimer gelijkende symptomen ontwikkelen, zoals de bekende ophopingen van het eiwit bèta-amyloid in de hersenen. Deze zogenaamde plaques veroorzaken schade aan omliggende zenuwcellen, een proces dat leidt tot de verschijnselen van dementie.

    De Telegraaf,

    Atherosclerosis is de vaak voorkomende vorm van hartziekte waarin plaques van cholesterol en andere substanties, net zoals kleine tumoren, zich vormen in de wanden van de slagaders. Uiteindelijk, wordt deze doorgang voor het bloed belemmerd. Minder bloed doorstroming betekent minder zuurstof voor de hartspier.

    http://users.pandora.be/myprojects/gezondevoeding/gezondheid/cholesterol.html

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • oplossen, zich afzetten

    Tot dan, deden de meeste artsen zelfs geen poging om hartziekte om te keren, al was het, zoals ook nu, de meest voorkomende doodsoorzaak. De meesten geloofden dat de plaques van cholesterol en andere substanties die zich afzetten op de slagaders naar het hart, niet weg zouden gaan. De traditionele manier om ze te verwijderen was door te wachten tot ze ernstig genoeg waren om een bypass of een angioplasty uit te voeren.

    http://users.pandora.be/myprojects/gezondevoeding/gezondheid/cholesterol.html

    met adjectief ervoor


    • atherosclerotische plaque
    • bacteriële plaque

    Tandvlees- en kaakbotziekten [...] ontstaan door bacteriële plaque. Een kwalijk laagje dat op en onder het tandvlees ligt, dat voor 90-95% uit bacteriën bestaat en voor de rest uit wat gastheercellen, organisch materiaal, speekselresten en wat kalk.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als deel van een samenstellende afleiding