plusmoeder


plusmoeder 1.0

((vooral) in België, neologisme)

vrouw die binnen een relatie de zorg voor een of meer kinderen van haar partner mede op zich neemt; vrouw die mede voor de kinderen van haar nieuwe partner zorgt; stiefmoeder

Semagram


Een plusmoeder…

is een moeder; is een vrouw; is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Wat is een stiefmoeder [...]. Een praktische basisdefinitie: je partner heeft kinderen uit een vorige relatie en die kinderen zijn geregeld een dag of enkele dagen doordeweeks of in het weekend bij jullie. Vaak een parttime rol dus, tenzij de biologische moeder niet (meer) in beeld is. Verwar de stiefmoeder niet met de adoptiemoeder of pleegmoeder, dat zijn andere (moeder)rollen. Andere benamingen voor de stiefmoeder zijn bonusmoeder, plusmoeder, cadeaumoeder of leasemoeder.

   http://www.stichtingstiefmoeders.nl/wat_is_een_stiefmoeder

   Hey Lisa, mijn ouders zijn gescheiden, mijn pa doet lastig en mijn plusmoeder (stiefmoeder) is een echte chagrijnige stresskip. Bovendien geeft mijn pluszus op alles commentaar. Mijn plusbroer is wel oké. ik moet elke week wisselen en ik ben het echt zo beu bij mijn pa. Erg lang hou ik het er niet meer vol! Help me, please.

   http://www.yeti.be/lisa/13439/Plusmoeder-en-pluszus

   Zelf al zevenentwintig jaar plusmoeder van twee kinderen en sedert 23 jaar zelf moeder, ben ik ondervoorzitter van de Vlaamse stichting Plusouder en zit in de redactie van het Nederlandse tijdschrift Nieuw Gezin, waarvoor ik ook driemaandelijks een column verzorgt.

   http://www.debedding.eu/psychotherapie

   Etymologie


   Aard herkomstinheems woord
   Vroegste datering2008
   BenoemingsmotiefHet woord impliceert dat de nieuwe ouder een meerwaarde geeft aan het gezin.
   BijzonderhedenHet woord is bedacht ter gelegenheid van de eerste Stiefouderdag op de laatste zondag van juni 2008.