pluspapa


pluspapa 1.0

((vooral) in België; neologisme)

vader die binnen een relatie de zorg voor een of meer kinderen van zijn partner mede op zich neemt; man die mede voor de kinderen van zijn nieuwe partner zorgt; stiefvader

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pluspapa…

is een vader

      Algemene voorbeelden


      Vergeet het "verschrikkelijke" woord stiefouder, maar noem je extra ouders vanaf nu plusmama en/of pluspapa. Dat is de boodschap van de vzw StiefOuder, die zondag de eerste Stiefouderdag organiseert. De vereniging wil, naast de "echte" vader en moeders, voortaan ook de stiefouders een jaarlijkse feestdag geven [...]. Bij de eerste stiefouderdag hoort ook een nieuwe naam voor de betrokkenen, zo vond de organisatie.

      http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/330565/2008/06/29/Zeg-niet-langer-stiefouder-maar-plusouder.dhtml,

      Hoe fijn is het niet voor de plusmama of -papa, om niet meer voortdurend aan de ex van je partner te worden herinnerd, via de familienaam van het pluskind?

      De Standaard,

      "Ik vroeg aan de juf of mijn zoon twee werkjes kon maken voor Vaderdag. Ze keek mij verbaasd aan en zei dat ze dat eens moest bespreken met de directie, gezien de ideologie van de school." Dat vertelt Vicky, mama van een zoon met een papa en een pluspapa. Om zulke vervelende situaties te vermijden roept de vzw Een Nieuw Gezin zondag 29 mei uit tot Plusouderdag. Want ook 'diegene die erbij komt' zet zich met liefde in voor de kinderen. Besteed jij aandacht aan Plusouderdag in je klas?

      http://www.klasse.be/archief/plusouders-vieren-hun-dag/,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2008
      Benoemingsmotief Het woord impliceert dat de nieuwe ouder een meerwaarde geeft aan het gezin.
      Bijzonderheden Het woord is bedacht ter gelegenheid van de eerste Stiefouderdag op de laatste zondag van juni 2008.