polderriool


polderriool 1.0

afbeelding

Bron: Raveesh Vyas
( CC BY-SA 2.0 )

((vooral) in Nederland)

riool voor de afwatering van laaggelegen terrein; draineringsriool

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een polderriool…

is een riool

  • [Constructie] is een gemetselde constructie
  • [Functie] dient om laaggelegen terrein te ontwateren
  • [Plaats] komt voor in bebouwd gebied
  • [Activiteit of handeling] voert overtollig grondwater en hemelwater af
  • [Werking of functionering] is destijds vaak aangelegd ter vervanging van een poldersloot

Hoofdsemagram: riool


Algemene voorbeelden


Een polderriool is een soort buis in de grond die vroeger is aangebracht om de oorspronkelijke sloten die voor de afvoer van het water zorgden, te vervangen. Het systeem van polderriolen is dus een erfenis uit het verleden. Het polderriool zorgt voor het draineren van het grondwater en van het hemelwater dat via de regenpijp in de achtertuinen stroomt. Ze liggen vaak in het midden van woonblokken nabij de perceelsgrens.

https://www.waternet.nl/projecten/polderriool-helmersbuurt/

Problemen in de zogenaamde polderrioleringsgebieden lijken vooral te ontstaan na sloop en nieuwbouw van een deel van het betreffende bouwblok. In deze gebieden is geen open water. De vroegere poldersloten zijn vervangen door gemetselde constructies, polderriolen. Deze namen de functies van de sloten over: ontwatering, afwatering en afvoer van vuil water.

http://www.water.amsterdam.nl/live/index.jsp?nav=414=17693=11508,

Polderrioleringsgebieden zijn gebieden die lager liggen dan de omgeving en waar de grondwaterstand gereguleerd wordt door drainerende riolen. Bij een aantal bouwblokken ligt het polderriool in particulier terrein.

http://www.water.amsterdam.nl/live/index.jsp?nav=414=17693=11508,

Het park heeft altijd al een lage ligging gehad. Van meet af aan moest met behulp van een gemaal het oude polderpeil gehandhaafd worden. In deze situatie ontstond een toestroming van grondwater vanuit de hoger gelegen bebouwde delen in de richting van het park. Om dit te ondervangen heeft men in de omgeving een polderriool aangelegd dat de drainerende werking van de oude poldersloten over moest nemen.

NRC,