polka


polka 1.0

levendige gezelschapsdans meestal in 2/4 maat, waarbij een danspaar, zoals in een wals, om de eigen as en in het rond draait en zich veelal met kleine hoppende danspassen verplaatst

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een polka…

is een dans; is een handeling

  • [Plaats van herkomst] komt uit Tsjechië
  • [Snelheid of tempo] is een levendige dans
  • [Maatsoort] is oorspronkelijk in 2/4 maat
  • [Wijze] wordt uitgevoerd met draaiende bewegingen, waarbij een danspaar zowel om de eigen as als in het rond draait en zich veelal met kleine hoppende danspassen verplaatst
  • [Handelende persoon] wordt uitgevoerd door een paar en, als gezelschapsdans, meestal door verschillende dansparen

Algemene voorbeelden


Op de feestelijke optredens wordt vooral dansmuziek gespeeld: schotsen, polka's, walsen, bourrees, tarantella's enz., enz. Deze aanstekelijke danswijzen worden afgewisseld met liederen die vaak gedurende vele generaties zijn overgeleverd en in de 20ste eeuw zijn vastgelegd.

http://www.madlot.nl/madlot.htm

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • de polka dansen
  • een polka dansen

"Weet je dat ik in Danzig geboren ben?' "Nee, Vati, waar ligt dat?' "Ver weg […].' "Was het daar leuk?' Opnieuw ontstak hij in woede. "Leuk, leuk? Wie heeft het over leuk? Waarom denk je dat ik nu hier met jou zit? Omdat het daar soms één groot carnavaI was? Dacht je soms dat we achter drumbands aan liepen en de polka dansten?' Ik zei nee maar had net zo goed ja gezegd kunnen hebben. Ik wist niet wat mijn vader bedoelde, waar Danzig lag en waarover hij verder sprak.

De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

Na vijf koppen koffie en een halve fles calva hebben we een polka gedanst. De kamer rond. Het zat meteen goed. 't Is lang niet ingewikkeld, die polka. Je moet weten hoe je een vrouw bij de heupen pakt en over twee stevige benen beschikken. Niets zeggen, niets benoemen, dat zou het moment verminken.

Oceanen, Jan Roets,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen