postkantoor


postkantoor 1.0

afbeelding

Bron: BazzaDaRambler
( CC BY 2.0 )

afbeelding

Bron: User:Mattes
( Publiek domein )

vertrek, geheel van vertrekken of gebouw van een postbedrijf waar het publiek toegang heeft voor dienstverlening zoals het frankeren, verzenden en ophalen van poststukken en postpakketten en sommige geldtransacties

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een postkantoor…

is een kantoor; is een gebouw; is een vertrek; is een ruimte

  • [Functie] dient voor de dienstverlening van een postbedrijf
  • [Plaats] bevindt zich doorgaans op een centrale plaats, zoals op een plein of in een hoofdstraat van een dorp of stadsdeel
  • [Activiteit of handeling] is de plaats waar men poststukken en postpakketten kan frankeren, verzenden en ophalen, bepaalde zaken koopt zoals wenskaarten en telefoonkaarten en geldtransacties uitvoert zoals sommige betalingen en overschrijvingen
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor dienstverlening vooral aan de plaatselijke bevolking
  • [Bezitter of eigenaar] is eigendom van een postbedrijf
  • [Onderscheid of tegenstelling] onderscheidt zich van een servicepunt van een postbedrijf dat slechts een beperkte dienstverlening heeft voor poststukken e.d.

Hoofdsemagram: kantoor


Algemene voorbeelden


Deze bijzondere serie postzegels verschijnt in een beperkte oplage en is vanaf dinsdag verkrijgbaar bij de postkantoren.

ANP,

Voor de identificatie van prioritaire poststukken is een Prior-etiket nodig. Dat is gratis verkrijgbaar in alle postkantoren.

De Standaard,

U geeft de zending af aan het loket van een postkantoor en krijgt in ruil een afgiftebewijs.

http://pv.nl.bpg.post.be/NL/private//products/default.asp?mnid=100

Aangetekende zendingen mogen in uw postkantoor of aan uw postbode worden afgegeven.

http://pv.nl.bpg.post.be/NL/private//products/default.asp?mnid=100

Koop bij uw bezoek aan het postkantoor meerdere exemplaren van deze pakketzegels. Bij een volgende zending kan u reeds bij u thuis de pakketzegel kleven en er de adresgegevens van de bestemmeling op aanbrengen. Vervolgens hoeft u uw pakket enkel nog aan het loket van uw postkantoor af te geven.

http://pv.nl.bpg.post.be/NL/private//products/default.asp?mnid=100

Uit diverse consumentenonderzoeken blijkt dat veel klanten verwachten om op het postkantoor geldtransacties te kunnen doen. Met producten van MoneyGram biedt PostNL in zijn Postkantoren de mogelijkheid aan consumenten en zakelijke klanten per direct contant geld over te maken aan familie, medewerkers of bedrijven in binnen- of buitenland.

http://www.postnl.nl/over-postnl/pers-nieuws/persberichten/2013/juli/20130702-postnl-gaat-samenwerking-aan-met-moneygram.html,

Als de rechter u een geldboete heeft opgelegd, ontvangt u na enkele weken een acceptgiro. U kunt de boete betalen via uw giro- of bankrekening of direct bij de griffie van een gerecht. Ook kunt u via het postkantoor betalen.

http://www.xs4all.nl/~advocare/noframe/folder74.htm

Gisteren is het vernieuwde postkantoor in de winkel geopend. Het postkantoor nieuwe stijl heeft een open balie en zal 'bemand' worden door twee medewerksters, die ook de kassa bedienen. De openingstijden van het postkantoor zijn uitgebreid.

Meppeler Courant,

Terwijl de ondernemers spreken over sluiting van hun bedrijf, noemt Postkantoren BV het een ombouwoperatie van postagentschap tot servicepunt. De vestigingen mogen vanaf het moment dat ze servicepunt zijn alleen nog maar telefoonkaarten en postzegels verkopen. Door deze reorganisatie is straks in honderden kleine dorpen in ons land geen postagentschap meer waar de dorpsbewoners terecht kunnen voor allerhande geld- en posttransacties. Hierdoor komt vooral de serviceverlening aan ouderen en plattelandbewoners ernstig in gevaar. Deze groepen moeten dan voor alle financiële zaken naar een groot postkantoor dat straks bijna alleen nog maar in de grote steden te vinden is.

De Telegraaf,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen