potpolder


potpolder 1.0

afbeelding

Bron: Frank Wagemans
( CC BY-SA 3.0 )

((vooral) in België)

polder die men tijdelijk laat onderstromen met overtollig water bij overstromingsgevaar; polder die dient als gecontroleerd overstromingsgebied

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een potpolder…

is een polder

  • [Functie] dient om overtollig water op te vangen
  • [Positie] ligt vaak bij een rivier of waterboezem
  • [Activiteit of handeling] vangt overtollig water op, vaak van een nabijgelegen rivier of waterboezem
  • [Behandeling of bewerking] wordt tijdelijk onder water gezet bij overstromingsgevaar

Hoofdsemagram: polder


Algemene voorbeelden


De rest van het geld gaat naar de aanleg van gecontroleerde overstromingsgebieden, ook potpolders genaamd, en onderhoud. Er zijn al 13 potpolders ingericht. Zij komen alleen in werking wanneer de nood het hoogst is. Bij laag water stromen ze zo snel mogelijk weer leeg.

De Standaard,

Een studie voorziet onder meer in het omvormen van ingedijkt land in zoutwaterschorren, in een uitbreiding van het Verdronken Land van Saeftinge en in de aanleg van potpolders. Zo'n overstromingsgebied wordt ook gepland in Vlaanderen.

De Standaard,

Kruibeke loopt weer te hoop tegen potpolder. Zaterdag hebben 150 inwoners van de Scheldegemeente Kruibeke opnieuw geprotesteerd tegen de aanleg van een overstromingsgebied. De Vlaamse gemeenschap begint op 17 maart met de aanleg van een ringdijk van 1,6 kilometer voor een overstromingszone van bijna 600 hectare. Het grootste overstromingsgebied van Europa maakt onderdeel uit van het Sigmaplan, de tegenhanger van het Deltaplan.

Provinciale Zeeuwse Courant,

Een potpolder is een strook grond die bij hevige en langdurige regenval gecontroleerd onder water loopt. Die potpolder zou gedeeltelijk in Kleit en in de omgeving van Onderdijke in Adegem komen. Het tweede spaarbekken zou in Kleit komen.

http://www.adegem.net/nieuws/04_07.htm,

De ommeloper van Werken (1662) vermeldt Potdyck en uit de ommeloper van Vladslo (1655) weten we ook dat de Bovekerkse Plaatsebeek nabij Einsdijk er Potdilf werd genoemd. In andere bronnen werd Potdilve al in 1479 gebruikt. Het woorddeel pot slaat mogelijk op het potten van water, zoals we dit kennen in potpolder.

http://gerdistaelens.files.wordpress.com/2011/06/10-portweg-jaarboek-artikel-20110205.pdf,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen