preludium


preludium 1.0

(muziek [muziek])

instrumentaal voorspel, als inleiding van een suite, als een muziekstuk dat een fuga voorafgaat en hiermee een contrast vormt, of als een zelfstandige compositie

Semagram


Een preludium…

is een muziekstuk

 • [Geheel] maakt deel uit van een groter werk of is een zelfstandige compositie
 • [Functie] dient als inleiding, bijvoorbeeld van een suite, of gaat vooraf aan een fuga en vormt daarmee een contrast, of vormt een compositie op zich
 • [Ontstaan] was oorspronkelijk een soort improvisatie die vlak voor het echte werk werd gespeeld als opwarmer voor de speler, om zijn virtuositeit te tonen, of om het instrument te stemmen

  Algemene voorbeelden


  Op de kostschool bij de Franstalige nonnen had ze jaren aan een stuk Bach moeten oefenen op de piano, Inventions à trois voix, later de makkelijkste fuga's en preludia van Le clavecin bien tempéré, Bach, altijd, Bach.

  Altrapsodie, Geert van Istendael,

  Combinatiemogelijkheden


  met voorzetselgroep


  • Preludium in C
  • Preludium in G-mol
  • Preludium van fuga in G-dur

  Hij [...] vervolgt op het grote orgel met een koraalvoorspel van de Noord-Duitse componiste Dietrich Buxtehude (1637-1707). Deze componist oefende veel invloed uit op onder andere Johan Sebastian Bach. Van deze laatste volgt dan een stralende Preludium van Fuga in G-Dur, een werkelijk feestelijk, virtuoos werk.

  Meppeler Courant,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • Preludium en fuga C-dur
  • Preludium en fuga es-dur

  Van 12.00 tot 12.30 uur bespeelt Joseph Serafin uit Warschau het orgel. Hij speelt onder meer Sieben Tänze van Jan van Lublin en Preludium en fuga es-Dur van Bach.

  Meppeler Courant,

  Trude Mesdag-Schuurmnan begint met een orgelkoraal van Franz Tunder: 'In dich hab ich gehoffet Herr' en besluit met Preludium en Fuga C-Dur van Joh. Seb. Bach.

  Meppeler Courant,

  preludium 1.1

  instrumentale inleiding van een kerkgezang

  Algemene voorbeelden


  de zondagsmis van elf uur in de onze lieve vrouwekerk [...] had veel van haar charme verloren, want Marnix De Puydt die er op het orgel speelde en soms speels midden in de statige orgelklanken een zwierig walsmotiefje weefde, werd vervangen door een muziekleraar die zich strikt aan Bach hield, ook mooi, zo'n koraalvoorspel of 'n preludium, maar men miste het imprévu.

  Het verdriet van België, Hugo Claus,

  preludium 2.0

  inleiding, begin in het algemeen

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen1.0 : 2.0

  Combinatiemogelijkheden


  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: tot

  • het preludium tot de literaire beweging

  De bijeenkomsten bij Willemsen waren het preludium tot de eigenlijke literaire beweging. Er was daar nog niet die confraterniteit, die later zou groeien in de bijeenkomsten in de Poort van Cleve en bij Mast, toen wij allemaal beproefde strijders waren geworden.

  http://www.dbnl.org/tekst/luge001bewe01_01/luge001bewe01_01_0005.htm