pressen


pressen 1.0

iets samenpersen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Pressen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      China bezit honderden soorten thee. Ze worden in zes reeksen onderverdeeld: groene thee, zwarte thee, Wulong thee, witte thee, geurende thee en samengedrukte thee [...]. De gepreste thee wordt in vormpjes samengebald. Hij wordt vooral gedronken door nomadische stammen en minderheden omdat hij samengedrukt makkelijker mee te nemen is.

      http://users.pandora.be/wvaerewijck/wcnthee.html

      pressen 2.0

      iemand dwingen iets te doen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Pressen…

      is een handeling of een activiteit

          Hoofdsemagram: dwingen


          Algemene voorbeelden


          Maar eindelijk kon hij dan op de knieën van zijn geüniformeerde vader klimmen [...]. Zijn vader vertelde, en zodra er maar even een einde dreigde te komen aan zijn beschrijvingen van kazernes en kanonnen, van de berekeningen die hij op ruitjespapier moest maken bij het schieten, had hij hem geprest om door te gaan.

          Opwaaiende zomerjurken, Oek de Jong,

          Nog later, in 1588, werd Zarlino geprest tot de bespreking van de normale halftoonstemming. In zijn Sopplementi Musicali polemiseerde hij tegen een gewezen leerling, die de stelling verdedigde dat de verkorting van een snaardeel tot 17/18 van de aanvankelijke lengte de toon zoveel hoger brengt, dat twaalf zulke stappen - alle even groot - samen een octaaf maken. Zarlino rekende uit, welke verhouding men krijgt, indien men 18/17 twaalf maal met zichzelf vermenigvuldigt. Het is nog net niet 2:1; er ontbreekt 3/5 van een syntonisch komma aan. Wij zouden kunnen zeggen dat de benadering van 1/12 octaaf door 18:17 dus zeer goed is (een betere benadering is 17,8:16,8 ), maar Zarlino verwierp ze.

          http://users.pandora.be/dirk.viaene/muziekth.htm

          Combinatiemogelijkheden


          met een infinitief met om te


          • pressen om door te gaan
          • pressen om mee te gaan

          Ze wist niet meer of ze hem vaak had gedragen, wel dat ze hem gekocht had voor het afscheidsfeest van de Oosterveens, bij wie ze ondergedoken had gezeten. Hun emigratie naar Australië betekende het verlies van vrienden die haar altijd waren blijven steunen. Ze hadden haar bijna geprest om mee te gaan en in hun brieven zetten ze hun pogingen om haar over te halen voort.

          De val, Marga Minco,

          met object


          • iemand pressen
          • iets pressen

          Maar ook op die dag volgde uitstel. Bronnen in en rond Corus Nederland melden nu dat de directie in feite het standpunt van de cor deelt. De board zou de directie geprest hebben dit standpunt niet wereldkundig te maken, maar akkoord te gaan met een time-out. Zo is voorlopig voorkomen dat de beslissing van de directie wordt voorgelegd aan de raad van commissarissen van Corus Nederland

          http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/dossiers/)/components/financien/rtlz/2003/01_januari/20-corus_bloedgroepen.xml,

          met een infinitief met te


          • pressen iets te doen

          Davids lievelingsvoorstelling was Hannie Frannie Henk Horst, over sociaal gedepriveerde randgroepjongeren die geen werk hebben, rondhangen en zich rot vervelen maar door een gedreven buurtagent ertoe worden geprest aktie te voeren voor een eigen clubhuis.

          Een soort Engeland, Robert Anker,

          pressen 3.0

          (sport en recreatie)

          zeer dwingend verdedigen of op een andere manier druk uitoefenen, vooral bij basketbal

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Pressen…

          is een activiteit

              Algemene voorbeelden


              Een voorsprong die nog best groter had kunnen zijn als de mannen van Eggens nog iets attenter in de verdediging waren geweest en de aanvallers na het schot bij de basket hadden weggehouden. Nu kreeg Verkerk een aantal keer een eenvoudige scoringskans waar ze wel raad mee wisten. Na een time out vlak voor rust wilde coach Wim Schot van Verkerk dat zijn spelers gingen pressen. Deze verdedigingsvorm kwam tot zijn ergernis niet uit de verf omdat de opdracht simpelweg vergeten werd.

              Meppeler Courant,

              Toen moest Jeroen Talens naar de kant. Het was Edwin Luyckx die zijn oude ploeg de das om deed met twee driepunters. Cees Lubbers ging pressen en risico's nemen hetgeen fouten opleverde. Weert maakte vanaf de vrije worplijn de klus af.

              Meppeler Courant,