psychiater


psychiater 1.0

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het behandelen van ernstige psychische problemen, met name stoornissen, en hier ook medicijnen voor geeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een psychiater…

is een persoon

  • [Groep] staat ingeschreven in het BIG-register
  • [Organisatie of instelling] is vaak als werknemer in dienst van een ziekenhuis of een psychiatrische instelling of werkt als zelfstandige
  • [Functie] richt zich op het bestuderen, de diagnostiek en het behandelen van ernstige psychische stoornissen en problemen
  • [Plaats] werkt vaak in een ziekenhuis of een psychiatrische instelling
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is ook psychotherapeut en krijgt automatisch ook de titel psychotherapeut zonder de aanvullende opleiding psychotherapie te hoeven volgen, omdat hij al medisch specialist is
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft een universitaire studie geneeskunde afgerond en artsexamen gedaan en heeft daarnaast een vierenhalfjarige specialisatie psychiatrie gevolgd
  • [Activiteit of handeling] bestudeert ernstige psychische stoornissen, bv. schizofrenie, bipolaire stoornis, psychoses en ernstige vormen van depressie, en stelt deze vast bij patiënten en behandelt deze door bv. medicijnen voor te schrijven, psychotherapie te geven of patiënten te laten opnemen in psychatrische instellingen of ziekenhuizen; probeert het functioneren van de patiënt te verbeteren vooral ook ten opzichte van zijn sociale omgeving
  • [Betrokkene] werkt vaak nauw samen met bijvoorbeeld sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen, klinisch psychologen, huisartsen en maatschappelijk werkers
  • [Bevoegdheid] is bevoegd om medicijnen voor te schrijven
  • [Onderscheid of tegenstelling] mag, in tegenstelling tot psychologen en psychotherapeuten die geen arts zijn, medicijnen voorschrijven
  • [Toepassingsgebied of bereik] richt zich op ernstige psychiatrische stoornissen

Algemene voorbeelden


Mensen met bipolaire stoornis moeten worden verzorgd door een psychiater die ervaren is in de diagnose en behandeling van deze ziekte.

http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbackbip015

Na een langdurige en intensieve behandeling slaagt de psychiater erin hem te doen inzien dat hij helemaal geen worm is zodat hij, bevrijd van waandenkbeelden, de wijde wereld in kan.

Wereldvreemdheid, Patricia De Martelaere,

Psychiaters schrijven gewoonlijk een combinatie van psychotherapie en medicatie voor.

http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbackanx011,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een forensisch psychiater

De moderne tbs-behandeling stoelt nog altijd op de visie van Pieter Baan en andere forensische psychiaters uit de jaren vijftig, de zogenaamde Utrechtse school.

De Standaard,

Belastend was ook de verklaring van een forensisch psychiater, die hem een 'narcistisch-sadistische persoonlijkheid' toeschreef.

NRC,

  • een gerechtelijk psychiater

Zelfs voor een rechter is het erg moeilijk om het oordeel van de gerechtelijk psychiater aan zijn laars te lappen.

De Limburger,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een vrij gevestigde psychiater
  • een zelfstandig gevestigde psychiater

De hulpverlening bij de RIAGG, de Rutgers Stichting en de vrij gevestigde psychiaters wordt over het algemeen als negatief en onvoldoende ervaren.

http://www.nisso.nl/nrecens.htm

Ook de zelfstandig gevestigde psychiaters, klinisch psychologen, orthopedagogen en psychotherapeuten moeten bij de overlegplatforms worden betrokken.

http://minsoc.fgov.be/cabinet/beleidsnota_geestelijke_gezondheidszorg.htm

Al door de eeuwen heen werd hypnose gebruikt door genezers (van sjamanen tot gevestigde psychiaters) om de genezende kwaliteiten van de trancetoestand.

http://www.hypnotherapie.com/index.html

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een behandelend psychiater

De behandelende psychiater dacht over een elektroshock, maar het duurde nog vier maand voor die beslissing genomen werd en hij naar Bloemendaal [...] werd overgebracht.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

  • een dienstdoend psychiater

Het is dan verstandig om de tussenkomst van de Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige voorwacht te vermijden en meteen naar de dienstdoende psychiater te vragen.

http://www.johannes-wier.nl/,

met voorzetselgroep


  • een psychiater in opleiding

De psychiaters in opleiding komen in kleine groepjes binnen.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

in voorzetselgroep


  • voer voor psychiaters

Ze waren voer voor psychiaters, die dromen van hem, een psychologie-student zou er een kluif aan hebben, maar wat had hij bij dat volkje te zoeken.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

  • een verwijzing naar een psychiater
  • naar een psychiater gaan

Indien u ervaart dat geen sprake meer is van een normale erectie bij seksuele opwinding, adviseren wij u daarom in de eerste plaats uw huisarts te raadplegen. Deze zal u als regel naar een gespecialiseerd arts (uroloog) verwijzen. Is de oorzaak van psychische aard, dan ligt verwijzing naar psychiater, psycholoog of seksuoloog voor de hand.

http://www.condoom.com/

Het chronisch vermoeidheidssyndroom [...]. Vele tienduizenden Nederlanders lijden in meer of mindere mate aan dit syndroom waarvoor (nog?) geen eenduidige oorzaak gevonden is. Het ontbreken hiervan [...] leidt vaak tot ontkenning van dit ziektebeeld door de huisarts, specialist, bedrijfsarts, werkgever en niet in de laatste plaats de sociale omgeving. Onterechte verwijzingen naar psychiaters en psychologen, behandeling met slaapmiddelen, tranquillizers en antidepressiva tot en met ontslag kunnen tot de vervelende consequenties hiervan behoren.

http://www. wellness. demon. co. uk/mehol. htm

Dus ik heb redelijk geslapen, redelijk mag ik wel zeggen, vier of vijf uur, en toen ben ik maandag, ook nog op haar aandringen, naar mijn psychiater gegaan om afscheid te nemen, heel jong nog, aardige meid, is nog niet helemaal klaar, maar heel aardige meid, en ik heb tegen haar gezegd, heel rustig hoor, dat ik er een eind aan ging maken.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

Hij raadde haar aan naar een psychiater te gaan.

Kriblijn, Barber van de Pol,

met ander, nevengeschikt substantief


  • psychiaters en psychologen

Ze schreef de kenmerken op van een depressieve stoornis, zoals die waren opgesteld in het diagnostische systeem dat door psychiaters en psychologen werd gehanteerd.

De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

  • een psychiater of psycholoog
  • een psychiater of psychotherapeut

De vakantie van de psychiater of psycholoog is berucht in verband met de verlatingsangst die deze situatie bij de patiënt kan opwekken.

De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

Als de eerstelijnspsycholoog na de diagnose en indicatiestelling besluit tot doorverwijzing omdat de specialistische of langdurige hulp gewenst is, dan verwijst de eerstelijnspsycholoog door naar de RIAGG, naar andere institutionele hulp of naar een zelfstandig gevestigd psychiater of psychotherapeut.

http://huizen.dds.nl/~jbugel/

  • psychiaters en artsen
  • psychiaters en huisartsen

Psychiaters en artsen vreesden voor de gezondheid van de gegijzelden.

Morgenster, Jaap Scholten,

"We werken soms samen en we overleggen met collega-verpleegkundigen, met psychiaters en huisartsen".

http://www.tcare.nl/publicaties.html,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


psychiater 1.1

beroep van psychiater

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Psychiater…

is een beroep

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een beschermd beroep met een beschermde titel

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • een opleiding tot psychiater

    Ze zat in het tweede jaar van haar opleiding tot psychiater.

    Blauwbaard, Pauline Slot,

    In dit kader zal zij zich blijven inzetten voor verankering van een vast aantal gelabelde opleidingsuren in de nieuwe basisopleiding, het vastleggen van de minimale vereiste kennis in de eindtermen van deze basisopleiding, en pleiten voor behoud van "somatisch" onderwijs in de opleiding tot psychiater.

    http://www.antenna.nl/sczp/index2.html,