psychotroop


psychotroop 1.0

(wetenschap; gezondheid, geneeskunde en zorg; psychologie en psychiatrie; specialistisch)

invloed hebbend op de psyche; veranderingen teweegbrengend in de geest, de geestelijke vermogens of geestelijke functies

Algemene voorbeelden


Dan komen we bij de psychotrope werking: testosteron zou de geest 'op winnen zetten'. De prestatiedrang gaat omhoog, de zelfverzekerdheid ook, en de vermoeidheid wordt naar de verste spelonken in het hoofd verbannen.

Trouw,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • psychotrope stoffen
  • psychotrope medicatie
  • psychotrope geneesmiddelen
  • psychotrope werking
  • psychotroop effect
  • psychotroop middel

Het VN-verdrag tegen de illegale handel in verdovende middelen en psychotrope stoffen, uit 1988, werd opgesteld om drugshandelaars hun onrechtmatig verkregen inkomsten en hun bewegingsvrijheid te ontnemen.

http://www.uno.be/watisintrecht.htm#_Toc14165635,

Het gebruik van psychoactieve geneesmiddelen, zowel door jongeren als door volwassenen, verdient meer aandacht. De productie van deze middelen (stimulerende middelen, kalmeermiddelen, slaapmiddelen) blijft onverminderd op peil. De implementatie van de aanbeveling van de werkgroep "drugs" - het beperken van de productie van psychotrope medicatie tot hun meerwaarde voor de volksgezondheid - is tot op heden niet echt gebeurd.

http://www.minsoc.fgov.be/cabinet/2001_01_19_federale_beleidsnota_drugs.htm,

Horecawet per 1 november 2000. De drankverstrekker wordt verplicht aan de hand van een leeftijdsdocument vast te stellen of de aspirant-koper de vereiste leeftijd heeft [...]; Het is niet meer toegestaan personen toe te laten die kennelijk onder invloed zijn van psychotrope stoffen (lees: drank, drugs en andere geestverruimende middelen).

http://www.edam-volendam.nl/,

De in beslag genomen pillen bleken in een groot aantal gevallen naast PMA nog andere psychotrope stoffen te bevatten zoals amfetamine, efedrine, MDA en echte xtc.

NRC,

Bovendien zegt 6% van de bevolking een depressie te hebben gehad tijdens het afgelopen jaar en 9% nam voorgeschreven psychotrope geneesmiddelen in de twee weken voor de bevraging.

http://minsoc.fgov.be/cabinet/beleidsnota_geestelijke_gezondheidszorg.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


psychotroop 2.0

(wetenschap; gezondheid, geneeskunde en zorg; psychologie en psychiatrie; specialistisch)

stof die, geneesmiddel of product dat de psyche beïnvloedt en veranderingen in de geest teweegbrengt
Heel soms wordt dit woord incorrect gebruikt voor een persoon die onder de invloed is van een psychotroop middel of die aan waanvoorstellingen lijdt.

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een psychotroop…

is een geneesmiddel, product of stof; is een stof

  • [Functie] beïnvloedt de geest

    Algemene voorbeelden


    Één van de meest verrassende conclusies was dat de geneesheren geenszins teveel psychotropen (kalmeermiddelen, antidepressiva, enz.) zouden voorschrijven. Kortom, het onderzoek weerlegt het standpunt van de geachte minister als zou er sprake zijn van overconsumptie. Het zou veeleer gaan om een fout voorschrijven van bepaalde specialiteiten (in casu de angstbestrijdende middelen). De studie geeft aan dat er meestal zelfs sprake is van te weinig behandeling inzake mentale stoornissen. Aldus nemen slechts 42 % van de patiënten die een mentale stoornis hebben een psychotroop.

    http://www.margriethermans.be/index.php?p=snitem&id=53,

    Wie mag geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik toedienen? Geneesmiddelen gebruikt in toepassing van de dierengezondheidswet van 24 maart 1987 mogen uitsluitend verschaft worden aan erkende dierenartsen en toegediend worden door erkende dierenartsen. Geneesmiddelen met hormonale of antihormonale werking, psychotropen, entstoffen, sera, verdovende middelen, anaesthetica, tranquilantia, analgetica en neuroleptica mogen slechts door de dierenarts worden toegediend.

    http://www.bcfi-vet.be/vetland/nl/nlinfos/nlsens.htm,

    Studies naar de klinische farmacologie toonden aan dat sertraline geen of weinig invloed heeft op het psychomotore gedrag. Als gevolg van een behandeling met psychotropen, kan bij een aantal patiënten het reactievermogen echter verminderd zijn. In dat geval moeten de patiënten de raad krijgen voorzichtig te zijn bij het uitvoeren van activiteiten waarvoor aandachtigheid is vereist, in het bijzonder het besturen van voertuigen of het bedienen van gevaarlijke machines, en dit tot op het ogenblik dat ze zelf weten hoe ze op sertraline reageren.

    http://www.sandoz.be/images/sandoz/bijsluiters/NL/Sertraline%20Sandoz%2050%20mg%20100%20mg%20nl.pdf,