puntkomma


puntkomma 1.0

leesteken dat bestaat uit een komma met een punt erboven en dat gebruikt wordt om twee delen van een zin nauw met elkaar te verbinden
De puntkomma wordt tegenwoordig ook vaak gebruikt als onderdeel van het emoticon ;-) dat een knipogende smiley voorstelt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een puntkomma…

is een leesteken

  • [Uiterlijk] bestaat uit een komma met een punt erboven
  • [Functie] dient om twee delen van een zin nauw met elkaar te verbinden

    Algemene voorbeelden


    De puntkomma, las ik, was een uitvinding van de Venetiaanse humanist en drukker Aldus Manutius.

    NRC,

    Om heel eerlijk te zijn vond ik een aantal zinnen uit mijn eerste boek niet erg geslaagd en één bepaalde zin waaraan ik heel hard had gewerkt een zin die ik dankzij een onwaarschijnlijk secuur geweven netje van komma's en gedachtenstreepjes en puntkomma's tot langer dan anderhalve pagina had laten uitgroeien zo'n zin die je niet in één adem kan lezen en waartegen je dus u hoort te zeggen nou die zin vond ik allerminst geslaagd want ik kon die zin zelf niet meer zo goed volgen.

    Over de uitvinding van de vttt, Koenraad Goudeseune,

    In het Nederlands zou je met een dubbele punt werken of zo; in dit geval hebben we gekozen voor een puntkomma, gevolgd door een afzonderlijke zin.

    http://www.bijbelgenootschap.nl/

    Soms wegen beide delen even zwaar: een puntkomma (ook: kommapunt) is even zeer punt als komma en de Moedermaagd is zowel moeder als maagd.

    Algemeen Dagblad,

    puntkomma 2.0

    (media, communicatie en telecommunicatie; ICT)

    leesteken dat bestaat uit een komma met een punt erboven en dat in programmeertalen en bij data-invoer gebruikt wordt om verschillende informatie-eenheden van elkaar gescheiden te houden

    Algemene voorbeelden


    Bij meerdere geadresseerden hoor je de adressen met een komma te scheiden, al zijn er ook programma's die hierbij een puntkomma (;) vereisen.

    http://www.miels.nl/computer/email_etiquette.shtml

    Geadresseerden kan je invoeren als: "Piet Visser" lt;P.Visser@example.comgt; * Scheidt verschillende adressen met een puntkomma * Gebruik de Carbon Copy (CC) om anderen te informeren over de inhoud van een mailtje.

    http://www.miels.nl/computer/email_etiquette.shtml