pyjama


pyjama 1.0

afbeelding

Bron: genibee
( CC BY-NC 2.0 )

nachtkleding die meestal bestaat uit een broek en een jasje, gemaakt van een zachte stof als flanel of katoen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pyjama…

is nachtkleding; is kleding

  • [Uiterlijk] heeft diverse kleuren en prints, waarbij de prototypische, klassieke pyjama vaak gestreept of geruit is
  • [Deel] bestaat meestal uit een broek, al dan niet met rits, en een jasje, meestal met knopen, en de naam pyjama wordt heel soms ook voor een nachtkledingstuk aan één stuk gebruikt
  • [Materiaal] wordt meestal van een zachte stof gemaakt, bijvoorbeeld flanel, katoen of zijde
  • [Functie] wordt vooral gedragen als nachtkleding of als iemand in bed moet blijven bij ziekte
  • [Plaats] wordt meestal in bed gedragen
  • [Gebruikswijze] wordt over het ondergoed, meestal alleen de onderbroek, of op de blote huid gedragen

Algemene voorbeelden


Ruim de helft van alle dames stapt 's avonds met een pyjama in bed in plaats van met een soepel vallend bedjurkje, zoals de heren willen.

(onbekend) ,

Dus als papa altijd sportieve kleren aanhad, dan kan hij het beste ook in sportieve kleren opgebaard worden. Soms is zelfs een pyjama te verkiezen boven het nette pak. Als de kleinkinderen opa, vanwege zijn ziekbed, al maanden alleen maar in pyjama gezien hebben, dan kan het voor hen raar overkomen als opa ineens weer kleren aanheeft.

http://www.fiddelaers.nl/welkom.html

"De pyjama is bezig aan een heuse comeback, weten ze bij HM op het Rotterdamse Beursplein. Vorig jaar bestond 20 procent van het aanbod op onze afdeling lingerie uit nachtmode, dit jaar is dat 25 procent", vertelt floormanager L. van der L. "Met name de pyjama's lopen als een trein: we verkopen zo'n 500 stuks per week. Vooral de lichtroze en lichtblauwe exemplaren gaan hard. Wie die kopen? Meisjes van 13, maar ook vrouwen van in de 50."

(onbekend) ,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een pyjama aandoen
  • een pyjama aantrekken
  • een pyjama dragen
  • een pyjama uitdoen
  • een pyjama uittrekken

Men zou kunnen denken dat hij daar ondertussen aan gewend was geraakt, maar Frederik had elke dag geluisterd naar het gestommel in Davy's kamer als de jongen zijn pyjama aandeed, het schrobben van de borstel als hij zijn tanden poetste, zijn binnensmonds gevloek als hij zijn huiswerk maakte, geluiden die de pijn om Davy's zwijgzaamheid verzacht hadden.

Walvis, Tom Naegels,

En dan heeft ze ook nog haar kinderen, als altijd in staat haar humeur op te vrolijken wanneer nodig. Met een zak oud brood naar de kinderboerderij, op een heldere zomerdag scheppen aan het strand, naar een ransuil in de schemering wijzen. Badjes vullen, pyjama's aantrekken, verhaaltjes voorlezen. Wat kan er mooier zijn, denkt ze. Nog steeds.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

De warmte van haar slaperig lichaam bereikte Jelmer. Ze droeg een pyjama. Voor het eerst in de bijna drie jaar dat ze samen waren, had ze iets aangetrokken voor de nacht.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

Laat me dubbelbuigen van de bruisende lach als ik vergeet mijn pyjama uit te doen en zo de deur uit wil. 'Je loopt toch niet in je pyjama naar de brievenbus?'

De bondgenoot, Marcella Baete,

Ze trok haar pyjama uit en deed de muffe trainingsbroek aan, de sokken uit haar logeertas en de schoenen die ze samen met de broek had gevonden.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

met adjectief ervoor


  • een drijfnatte pyjama
  • een dunne pyjama
  • een flodderige pyjama
  • een gestreepte pyjama
  • een keurige pyjama
  • een klassieke pyjama
  • een natte pyjama
  • een nieuwe pyjama
  • een oude pyjama
  • een ouderwetse pyjama
  • een schone pyjama
  • een vuile pyjama

Tegen middernacht stond hij plotseling met een koortsig lijf in een drijfnatte pyjama op de drempel en dreinde: "Ik kan niet slapen".

De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

Het was een vrouw van zijn eigen leeftijd die, hoewel het koud winterweer was, en hijzelf in zijn leren jek vernikkelde, alleen een dunne pyjama droeg, maar eigenaardig genoeg wel een tas bij zich had, waar ze nu een bril uit te voorschijn haalde, waarschijnlijk om nog beter te zien waar ze terecht zou komen.

Een valse nicht, Guus Vleugel,

Het is alsof ik niet slechts enkele maar miljarden zintuigen bezit, waarvan elk anders is dan de andere, ieder ervan ingesteld op andere prikkels: eentje alleen voor de vorm van de mok waaruit ik mijn koffie drink, een ander voor de vorm van mijn droom van afgelopen nacht. Een volgende voor de vreselijke fluistering in mijn oren, die ik een paar jaar geleden zo duidelijk kon opvangen, toen ik in mijn flodderige pyjama en met mijn voeten op de radiator in mijn kamer aan de Þtefan cel Mare zat.

http://www.athenaeum.nl/boek-van-de-nacht/mircea-cartarescu-de-trofee

De man die de kamer binnenkwam had een gestreepte pyjama aan. Een middelbare, kalende man, op wiens pafferige gezicht een dun lachje verscheen. Het was alsof hij eens te meer in de spiegel keek. Die man was hijzelf. Een bewegend spiegelbeeld.

Spiegelbeeld, Anton Quintana,

Even sloot ik mijn ogen en zag twee rode vuurballen. Ze lachte. "Wat heb jij een keurige pyjama aan, zeg". Tussen duim en wijsvinger keurde ze de stof. "Mag ik 's in je pyjamajasje kijken?"

De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

Klassieke pyjama's staan bekend om de ruitjes en strepen en worden vaak van katoen of flanel gemaakt.

http://slaapshopper.nl/blog/Leuke-pyjama,

Vrijwel elke ochtend wordt de jongen wakker in een natte pyjama.

De Morgen,

Hij nam een douche, sprenkelde 'arden for men' over het bed, in de kamer, over zijn onderbuik (alhoewel hij wist dat haar hand of haar mond niet in die buurt zou komen; en hij had het opgegeven haar daarheen te leiden), trok zijn nieuwe pyjama van paars nylon aan, ging haar halen.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

We hadden wat klaargemaakt in de keuken. Een blikje tonijn. Thee. Dezelfde keuken waar mijn ouders elke dag zaten, alleen zaten ze er zelden samen, zoals Emy en ik. Ze had een oude pyjama van me aangetrokken, mouwen omgeslagen, en ik liet haar het hele huis zien, alsof we er de rest van de zomer gingen wonen.

Gouden bergen, Herman Stevens,

Het behang had de strepen van een ouderwetse pyjama en het kon er bloedheet worden, dat rook je.

Mijn tweede huid, Erwin Mortier,

En hij had zich verkleed, jawel, zoals dat gebruikelijk is wanneer een heer een dame in zijn residentie ontvangt. Meneer Campen had voor deze uitzonderlijke gelegenheid een schone pyjama aangetrokken.

Mevrouw mijn moeder, Yvonne Keuls,

De volgende morgen vond ik een vuile pyjama onder het bed.

http://home.tiscali.be/be021988/pagina40.html

  • een blauwe pyjama
  • een lichtblauwe pyjama
  • een witte pyjama

Hij lijkt ook zo lenig niet meer. Hij slaagt er maar net in langs de stam omlaag te komen. En nu staat hij op het grasveldje. Een bejaarde in een blauwe pyjama, in de stromende regen. Moeilijk lopend en met zijn hoofd gebogen als een boosdoener gaat hij de serre binnen.

Keefman, Jan Arends,

De achterbank was platgelegd, net als de passagiersstoel, en Erroll zat op zijn knieën op een dun matras. Hij droeg een lichtblauwe pyjama van een glimmende stof. Tegen de zijkant stonden een weekendtas, een dikke plastic tas en een stapel boeken.

God's gym, Leon de Winter,

De volgende morgen staat Paul kaarsrecht en bewegingloos in zijn witte pyjama tussen het kleine bureau en zijn koffer en staart door het raam naar buiten.

Liefdesdood, Oscar van den Boogaard,

  • een flanellen pyjama
  • een katoenen pyjama
  • een satijnen pyjama
  • een zijden pyjama

Na de flanellen pyjama is de sexy slipdress net als bij HM, ook bij VD een goede tweede.

(onbekend) ,

Zijde is niet voor niets het favoriete materiaal van veel mensen. Zijde is een luxeproduct, is erg zacht, kreukt nauwelijks en heeft een goede pasvorm. Best logisch dus, dat een zijden pyjama boven een katoenen pyjama wordt verkozen.

http://slaapshopper.nl/blog/zijden-pyjama,

Videoclip. Maaike met een groene streep verf op haar wang die in kleermakerszit op een keukentrapje zit. Maaike met paarse laarzen rennend door de sneeuw. Maaike in een veel te grote satijnen pyjama op haar oranje wegzakbank met een kop espresso in haar hand luisterend naar zijn gezeur. Maaike, hij en Tink, schoppend tegen herfstbladeren in het bos.

De Telegraaf,

Dure restaurants, dure kleren. Die tijd was de enige in mijn leven dat ik pakken droeg. Ik had zelfs een zijden pyjama. Al moest die meestal gelijk weer uit.

Buiten is het maandag, J. Bernlef,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een gestreken pyjama

Herman Emmink, de rillingen lopen nog over mijn rug als ik die naam hoor. Voor mij was hij een jaren-vijftigrelikwie in de veranderende jaren zestig, een verstikkend nikszeggende saaie stijve hark aan wie de echte wereld voorbij ging, een humorloze modelburgertrut die ongetwijfeld 's avonds in een gestreken pyjama ging slapen met een slaapmuts op en zijn stropdas om.

http://www.literairwerk.nl/werk/herman-emmink,

in voorzetselgroep


  • in pyjama
  • gekleed in pyjama

In het donker vergiste ook de koningin zich echter in de deur en opende ook zij de bezemkast. Daar stonden ze tegenover elkaar, beiden in pyjama. Erik wist niets anders te verzinnen dan de koningin vriendelijk te begroeten met 'goedenacht, majesteit'. Zij antwoordde even beleefd 'goedenacht, kapitein' en deed met een klap de deur weer dicht.

Oeps!, Patrick Arink,

Een jeugd lang had ik - in onderbroek, in pyjama, naakt - op alle mogelijke plaatsen huiverend op de loer gestaan of gelegen: om te zien of zijn brommer al in aantocht was.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

Het was zijn eerste slapeloze nacht sedert de breuk met de herenkapper. Gekleed in pyjama en kamerjas ijsbeerde hij door zijn kamers, en steeds bevond het briefje zich in zijn rechterhand.

De hemelvaart van Massimo en Lui oog, Oek de Jong,

  • slapen zonder pyjama

'Mogen we al opstaan?' Het is zaterdagochtend, zeven uur, Stijn is net naast me in bed gekropen. Hij slaapt zonder pyjama, het is winter en dus zeg ik: 'Dat is goed, maar trek iets aan. En doe beneden meteen de verwarming aan'.

Nooit meer uitslapen: kleine kroniek van het moderne gezinsleven, Ewoud Sanders,

met ander, nevengeschikt substantief


  • pyjama en kamerjas
  • pyjama en nachtjapon
  • pyjama en pon
  • pyjama en tandenborstel
  • pyjama en T-shirt
  • pyjama of kamerjas
  • pyjama of nachtjapon
  • pyjama of pon
  • pyjama of tandenborstel
  • pyjama of T-shirt

Het was zijn eerste slapeloze nacht sedert de breuk met de herenkapper. Gekleed in pyjama en kamerjas ijsbeerde hij door zijn kamers, en steeds bevond het briefje zich in zijn rechterhand.

De hemelvaart van Massimo en Lui oog, Oek de Jong,

Nieuwsgierige buurtbewoners, die gauw een jas over hun pyjama of nachtjapon hadden aangetrokken, werden door de rijkswacht achter rood-wit gestreepte linten op afstand gehouden.

Cargo, Patrick Conrad,

Aangekleed onder de wol. In vuur en vlam met pyjama en pon. De Nederlander denkt 'bed, warm, comfort, licht uit, klaar'.

NRC,

Gemiddeld verliest een mens een kwart liter vocht per nacht, dat dus zonder pyjama of pon regelrecht de lakens intrekt.

NRC,

Met mijn pyjama en tandenborstel in een door mijn moeder afgedankte jute tas stapte ik over de drempel.

Mottenballen en parfum, Tessa de Loo,

Von heeft het hoogste woord. De meeste vrouwen zijn in pyjama of T-shirt. An heeft een zijden peignoir aan. Ze hebben allemaal commentaar op mij en vinden het kennelijk het einde om mij te klooien.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen