quatsch


quatsch 1.0

(informeel)

onzinnige, dwaze praatjes; gepraat zonder veel inhoud of belang; kletskoek; onzin

Semagram


Quatsch…

is gepraat

   Hoofdsemagram: onzin


   Algemene voorbeelden


   De opzichter, een 'kienhauer' (kattenmepper) uit Helmond, had vooral tot taak goed naar de gesprekken te luisteren. Begonnen die al te fantastische vormen aan te nemen, dan moest hij de kinderen met hun quatsch een kwartiertje de buitenlucht in sturen. 'Snotverdriedubbeltjes, wat 'n lulkoek toch weer, jongens. Gaat maar eens tien minuutjes in het gras liggen.'

   De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

   Ik weet niet hoe het verder zal gaan met Liliane en ik zou er beter aan doen daar nu niet over te piekeren. Wel weet ik dat ik haar nog altijd begeer, zij het voortaan zonder veel romantiek. Maar nu ervaar ik ook dat al de inspanningen, die ik mij getroost heb om bij haar te kunnen zijn, al die leugens en dwaasheden, te zwaar op mij hebben gewogen. Daar had Liliane gelijk in. De rest was quatsch: dat zij zélf daardoor belast geweest zou zijn.

   Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

   Een gestolen joods schaap (zo voelde het eigenlijk nog steeds); onzeker geweest, maar nu volstrekt zeker van haar geloof; diep angstig geweest, volkomen aan zichzelf overgeleverd, maar nu niet meer, zei ze; gestolen en volgepompt met quatsch over joods bloed dat vergoten moest worden opdat iedereen, zij, ik, u, betere mensen kunnen worden.

   http://www.xs4all.nl/~folkerts/open.html

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • iets quatsch noemen
   • quatsch verkopen
   • iets quatsch vinden

   Volgens Johan Derksen heeft de redactie van Voetbal Insite zondagavond nog gesproken met de zaakwaarnemer van Podolski over de geruchten dat Feyenoord bezig zou zijn met de aanvaller van Bayern Munchen. De zaakwaarnemer zou dat 'quatsch' genoemd hebben, aldus Derksen.

   http://feyenoord.netwerk.to/nieuws/artikel/15423__rss.php,

   "Als je iets niet weet, vertel dan toch iets met enige grandeur." Voor wie de gouden raad nog niet had begrepen, herhaalt een bijdehante studente het advies, zonder omhaal van woorden: "Hij bedoelt dat je quatsch moet verkopen."

   http://users.skynet.be/weliswaar/pdf/40/40p1011.pdf

   Weerman Frank Deboosere vindt alle weersvoorspellingen langer dan tien dagen quatsch. En zeker als ze voor een bepaalde plek op een bepaald uur zouden gelden.

   http://www.standaard.be/cnt/DMF20120706_00214497,

   met adjectief ervoor


   • absolute quatsch
   • pure quatsch

   In De Morgen noemt topman Marc Descheemaecker van de NMBS vandaag de opmerkingen van Dijsselbloem 'absolute quatsch'.

   de Volkskrant,

   Taalpurisme is slecht voor je woordenschat. En historisch gezien pure quatsch. Wat?! Ja, quatsch!

   http://www.redactieprofs.nl/proflab/tag/formuleren/,

   Vaste verbindingen


   dat is quatsch


   1. dat is onzin

    Het vibreren met 40 herz stimuleert ontegenzeggelijk de doorbloeding van de ledematen - je ziet het aan je roze benen. "Als je het mag geloven, is het overal goed voor, en dat is natuurlijk quatsch", reageert Prof. Hollander. "Het kán leiden tot spierversterking, maar dat gaan we eerst maar eens onderzoeken."

    De Limburger,

   totale quatsch


   1. absolute onzin

    Met name Bomhoff reageerde door op te merken dat het doorrekenen van partijprogramma's door één enkel bureau totale quatsch was.

    Intermediair,

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • quatschverhaal

   quatsch 2.0

   (informeel)

   het woord quatsch gebruikt om iets als onzinnige, dwaze praatjes, als onzin te kwalificeren; tussenwerpsel waarmee men iets als onzin bestempelt
   Ook als uitroep.

   Algemene voorbeelden


   Spring er in, gebruik deze gratis publiciteit om aan je eigen PR te doen en benut je kans! Maar… bij nader inzien hoop ik niet dat het een dergelijke eenzijdige impulsieve reactie heeft veroorzaakt. Want, even laten bezinken en ik denk: quatsch! Alsof alleen het kunnen zoeken via het zoekvenster van Google je-van-het is. Ik vind het een beetje kort door de bocht.

   http://mbles.nl/nederland-digitaal-ongeletterd-quatsch/,

   Als hij kiezen moest, vond hij donkere haartjes nog aanlokkelijker dan blonde. Onweerstaanbaarder. Brutaler. Quatsch. Was het zijn leeftijd?

   Voel maar, Jan Brokken,

   Quatsch, zei Lubbers tegen Bolkenstein, en dat is precies wat ik dacht en altijd denk als er weer zo'n pseudo PVV-er ergens aan gaat zitten.

   http://nl.politiek.narkive.com/GIpnu1OV/quatsch,

   Vaste verbindingen


   je reinste quatsch


   1. totale onzin

    Advocaat Henk Voors: 'Geachte leden van de rechtbank, dit en niet anders is de waarheid.' De officier van justitie, in vrije vertaling: 'Je reinste quatsch.'

    http://robzijlstra.wordpress.com/2011/10/07/je-reinste-quatsch/,

   wat een quatsch


   1. wat een onzin
    Ook als uitroep.

    Ze gaf me een briefje. Ik vouwde het open en las: Heer Keller! Voorstel omtrent materiaalverzameling. Graag contact. Gr. Wertheim. Even had ik gedacht dat zij zelf me iets geschreven had. Wat een quatsch. Ik propte het briefje in mijn zak en mompelde bedankt.

    Alles over Tristan, Tommy Wieringa,

    Ik lees de krant, kijk T.V. en hup daar ga ik: Wat een quatsch! Wie heeft dat verzonnen? Wat een slechte serie! Begrijpen ze er dan nog niets van?

    http://vindingrijk.wordpress.com/2011/06/09/quatsch/,

    De roman eindigt met de suggestie dat Mifti enige troost vindt bij Alice, maar ook met een bittere brief die Mifti's moeder haar ooit schreef en waar geen enkele hoop uit spreekt. Eerlijk gezegd interesseerde het me tegen die tijd allemaal allang niet meer. Wat een quatsch.

    http://www.twenteuitdekunst.nl/boeken/wat-een-quatsch,