racekak


racekak 1.0

(zeer informeel; schertsend)

darmstoornis met abnormaal frequente en dunne tot waterige ontlasting; diarree; buikloop
Waarschijnlijk zo genoemd omdat men naar het toilet moet racen om zijn behoefte te doen. Ook wel verkort tot race.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De racekak…

is een aandoening

      Hoofdsemagram: diarree


      Algemene voorbeelden


      Goed poepen willen we allemaal. En dat merk je pas echt als het niet goed gaat. Heb je dat wel eens meegemaakt? Bijvoorbeeld diarree op vakantie? Dat wordt ook wel racekak genoemd, omdat je heel snel naar de wc moet rennen als je voelt dat je moet.

      https://www.poeppaleis.nl/waarom-maakt-je-lijf-poep/

      'Er gaan steeds meer mensen naar Frankrijk, als ik mijn klanten zo af en toe beluister. Nou, mij niet gezien, meneer. Voor mij geen racekak en knoflook.'

      Het geheim van Eberwein, Boudewijn Büch,

      Diarree, buikloop, dunne, racekak, schijterij, spuitpoep… smakelijk is het onderwerp niet. Noodzakelijk om over te schrijven is het wel. In Nederland kennen we diarree als een kortstondige buikgriepje, in veel ontwikkelingslanden is diarree een dodelijke ziekte.

      http://www.worldsbestnews.nl/dood-diarree-meer-minder/,

      Nu Tom Dumoulin het taboe op wildpoepen heeft doorbroken, kan ik er op deze plek best nog een schepje bovenop doen, dacht ik zo. [...]. Want niet alleen wielrenners komen in het nauw door de racekak (zou het woord daar vandaan komen?), ook hardlopers worden regelmatig gedwongen in berm of bos hun behoefte te doen. Hardlopen stimuleert, meer nog dan wielrennen, de darmen en dat geldt vooral voor beginnende lopers, weet ik van een goede vriendin wier naam ik hier verder niet zal noemen.

      https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/08/bospoepers-10982697-a1562145,

      Hotelkamers: de racekak ligt op de loer. Hotelkamers. Op het eerste gezicht ogen ze schoon. Maar denk aan de DSK-affaire in en je durft niet meer met blote voeten op het tapijt te lopen. Beter is ook meteen de beddensprei op te bergen. Maar waar zitten in een hotelkamer de gevaarlijkste bacteriën? Onderzoekers van de Universiteit van Houston vonden er veel op de wc, de wastafel en het lichtknopje bij het bed, meldt Express. Maar de meeste microben huizen op de afstandsbediening van de tv.

      https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/39543/hotelkamers-de-racekak-ligt-op-de-loer.html,

      Spetterpoep, schijterij of racekak, iedereen heeft wel eens last van diarree. Maar wat een heleboel mensen niet weten is dat diarree in sommige landen zelfs dodelijk kan zijn. Diarree kost wereldwijd jaarlijks aan 2 miljoen kinderen het leven. Dat is vergelijkbaar met de gehele bevolking van de provincie Gelderland die jaarlijks komt te overlijden.

      https://www.nemokennislink.nl/publicaties/tot-de-schijt-ons-doodt/,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


      • de gierende racekak

      Overbezorgde tuthola Roos heeft haar moeder gewaarschuwd voor allerlei vreselijke ziektes. Ze zal vast ook gierende racekak krijgen. Maar Olivia blijkt dagenlang vreselijk geconstipeerd te zijn.

      https://www.tzum.info/2018/03/recensie-griet-op-beeck-gezien-feiten/,

      als object bij een werkwoord


      • (de) racekak krijgen

      Overbezorgde tuthola Roos heeft haar moeder gewaarschuwd voor allerlei vreselijke ziektes. Ze zal vast ook gierende racekak krijgen. Maar Olivia blijkt dagenlang vreselijk geconstipeerd te zijn.

      https://www.tzum.info/2018/03/recensie-griet-op-beeck-gezien-feiten/,

      Ik moet de eerste politicus nog zien die na een salmonellavergiftiging zich gaat begeven onder de betrokkenen, vanaf hen die de regels behoren toe te passen en degenen die de "racekak" krijgen als het foutloopt.

      https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/brochures/2010/05/15/is-er-een-overdreven-roep-om-regels-en-controle-na-incidenten/is-er-een-overdreven-roep-om-regels-en-controle-na-incidenten.pdf.,

      in voorzetselgroep


      • aan de racekak raken

      Koen kauwt netjes mee, Dorien let op alle ongeschilde groente en fruit, ijs in limonade, gewassen ongekooke groente waar je hier ongelofelijk van aan de racekak kan raken. Dat proberen we zo lang mogelijk uit te stellen, de eerste reisgenoot is na een fles water die ze op straat gekocht had al uitgeschakeld en heeft alleen de muur van haar kamer gezien.

      http://www.adoptie.net/frame/at.htm

      • aan de racekak zijn

      Iedere renner en volger kent het wel; je bent aan de 'slappe', last van 'kabbelend kontwater' oftewel je bent aan de racekak!

      http://www.wvwestfrisia.nl/verhalen/week-28-racekak/24/,

      Ik ben al een paar uur aan de racekak, beschik heden over nog slechts driekwart rol wc-papier en de Carrefour is al gesloten.

      https://menckweserhutte.wordpress.com/2013/12/16/listeriahysteria/,

      Dit is een woord uit de vorige eeuw dat je vrijwel nooit meer iemand hoort zeggen: 'Ik ben aan de racekak', en dat is maar goed ook. Zelfs werd het geschreven als reeskak. Spuitpoep kan ook. Het stamt uit de tijd waarin zogenaamd humoristische equivalenten verzonnen werden voor eigenlijk tamelijk normale omstandigheden waarvoor men zich kennelijk een beetje schaamde.

      https://kill-your-darlings.nl/2015-02/racekak/,

      • de, een aanval van racekak

      Pakistan was in de finale verzwakt door bedorven curry die de Nederlandse ambassade de avond tevoren in het spelershotel had laten bezorgen, onthulde de HNS-reporter. De technische staf onder leiding van bondscoach Hans Jorritsma zou van niks hebben geweten. Hij kon echter niet ontkennen dat de 'aanval van racekak', zoals het in HNS expliciet werd genoemd, zijn ploeg goed van pas kwam.

      https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/25-jaar-geleden-in-hns-fantaseerde-hockeyman-binsbergen~b9d94be2/,

      In het hotel begon een korte aanval van racekak en 's nachts speelde ook mijn maag op.

      http://janinmyanmar.blogspot.com/2013/10/14-oktober.html,

      Een of andere gore schijtlijster aan de diarree vond het nodig om precies een aanval van racekak boven mijn autootje te krijgen gisteravond.

      https://forum.fok.nl/topic/340591/9/25?token=71fd153499d14b35b6e199aadb94b614&allowcookies=ACCEPTEER+ALLE+COOKIES,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • obstipatie of racekak

      Gezondheid kan meer zijn dan alleen vrij zijn van ziekte, het bepaald ook je mate van welbevinden en je energielevel. [...]. Geen middagdip of ochtendhumeur, geen obstipatie of racekak, geen stapels pillen voor bloeddruk, maagzuur of hoofdpijn. Maar je vanuit je basis goed voelen, met een immuunsysteem wat van wanten weet en die met gemak ervoor zorgt dat jou lichaam beschermt wordt tegen bacteriën en virussen en andere ziekmakers.

      http://www.beterdoorbalans.nl/index.php/ct-menu-item-19/3-article-2,