radiaal


radiaal 1.0

in alle richtingen vertrekkend vanuit een middelpunt, zoals de stralen van een cirkel

Algemene voorbeelden


Op de webben werden in het laboratorium balletjes afgeschoten. De spaken van een web, de radiale draden, zijn het stevigst en staan altijd onder enige spanning. De veel minder stijve, spiraalsgewijs naar buiten lopende vangdraad vormt met zijn windingen een secundaire structuur. Deze draad vangt de prooi vaak allereerst op, en geeft dan de klap van botsing door aan de naburige primaire draden.

NRC,

Als de wort in de whirlpool wordt gepompt, zal deze in eerste instantie stromen in een rotatie rond de verticale as (primaire stroming). Als gevolg van deze stroming zullen vaste deeltjes radiaal naar buiten geslingerd worden.

http://home.wxs.nl/~triple-w/frames2.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


radiaal 1.1

in de polsslagader
De polsslagader heet in het Latijn de arteria radialis. De Engelse term is radial artery; dat woord wordt soms letterlijk en incorrect naar het Nederlands vertaald als radiale slagader.

Algemene voorbeelden


Nadat de ballonkatheter, de voerdraad en de geleidekatheter verwijderd zijn, kan de inbrenghuls gedurende enkele uren of een nacht in uw lies worden gefixeerd als de ingreep via de femorale (slagader in de lies) benadering uitgevoerd is. Na een brachiale (slagader in de arm) of een transradiale (slagader bij de pols) benadering sluit de arts de slagader en de incisie en wordt uw arm of pols verbonden. Als er brachiaal of radiaal een inbrenghuls was gebruikt, dan wordt deze verwijderd en wordt er een drukverband aangelegd op de plaats waar de katheter was ingebracht.

http://www.guidant.nl/consumer/condition/heartak/angio.shtml

radiaal 2.0

(transport, verkeer en reizen)

met de koordlagen van het bandkarkas haaks op de rijrichting

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een radiale autoband
  • een radiale band
  • een radiale personenautoband

Het bedrijf produceert polyestergarens die wereldwijd door de bandenindustrie worden toegepast als versterkingsmateriaal voor de radiale personenautobanden.

http://www.emmen.pvda.nl/renderer.do/menuId/47577/sf/47577/returnPage/47577/itemId/21277/realItemId/21277/pageId/47506/instanceId/47585/,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


radiaal 3.0

(wiskunde)

hoek die, gemeten vanuit het middelpunt van een cirkel, wordt bepaald door een cirkelboog met de lengte van de straal en die wordt gebruikt als internationale eenheid voor het meten van hoeken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een radiaal…

is een eenheid

  • [Functie] dient als internationale eenheid voor het meten van hoeken
  • [Begrenzing] vertrekt vanuit het middelpunt van een cirkel en wordt bepaald door de cirkelboog die de lengte heeft van de straal van de cirkel

    Algemene voorbeelden


    Wat je nu gemaakt hebt is een stuk van een cirkel. Die cirkel heeft een straal van een meter. Elke zijde van deze "taart-punt" is nog steeds een meter lang, maar de hoek tussen de twee niet buigzame stokken is nu iets kleiner dan 60 graden geworden. Hoe groot de hoek precies is, kun je opmeten met een gradenboog. Je krijgt dan een uitkomst in graden. Als je alles goed gedaan hebt, dan hoef je het niet op te meten. De grootte van de hoek is namelijk precies gelijk aan "1 radiaal". Je gebruikt nu geen graden meer als eenheid, maar radialen. Dat betekent dus dat je graden kunt omzetten in radialen en andersom. Zo is een hoek van bijna 60 graden gelijk aan een hoek van 1 radiaal, een hoek van bijna 120 graden is hetzelfde als een hoek van 2 radialen, etc..

    http://www.xs4all.nl/~wjsn/tekst/radialen.htm

    Ook nieuw is de eis dat de maximale hoekverdraaiing van glasdragers om hun lengte-as, niet groter mag zijn dan 0,1 radiaal (0,1 mm/mm). Dit vereist voldoende torsiestijfheid van bijvoorbeeld stapelprofielen in de gevels van kassen en in het dek van breedkapkassen.

    http://www.pietbom.nl/,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    radiaal 3.1

    segment ter groote van een radiaal op een cirkelvormige wijzerplaat

    Betekenisbetrekking


    overig
    Betrokken betekenissen 4.0 : 4.1

    Algemene voorbeelden


    Een VOR-baken zendt een signaal uit, op basis waarvan het boordinstrument in staat is te bepalen op welke radiaal vanuit het baken het toestel zich bevindt. Ten opzichte van een op het boordinstrument gekozen radiaal kan het boordinstrument aangeven of het vliegtuig zich links/rechts en voor/achter van het baken met die radiaal bevindt.

    http://home.iae.nl/users/schamine/Vliegen/Instrument%20vliegen.doc