radioloog


radioloog 1.0

arts die is gespecialiseerd in diagnoses en onderzoek door middel van apparatuur die met röntgenstralen, geluidsgolven of magnetische velden e.d. weefsels en organen in het lichaam zichtbaar maakt
In de regel nu onderscheiden van de radiotherapeut, die zich in de bestralingsbehandeling heeft gespecialiseerd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een radioloog…

is een arts; is een persoon

  • [Deskundigheid of vaardigheid] is gespecialiseerd in diagnoses en onderzoek met apparatuur die door stralen, geluidsgolven of magnetische velden e.d. weefsels en organen in het lichaam zichtbaar maakt

    Algemene voorbeelden


    De tegenwoordig gebruikte benaming voor de medisch specialist die zich bezig houdt met röntgenfoto's, echografie, CT en MRI is een radioloog. De ouderwetse benamingen röntgenoloog en radiodiagnost worden niet meer gebruikt. Deze termen zijn achterhaald omdat er naast röntgen tegenwoordig ook andere technieken worden gebruikt en omdat er naast diagnostiek ook behandelingen worden uitgevoerd [...]. Alleen valt bestraling van het lichaam hier niet onder, dat doet de radiotherapeut.

    http://www.bronovo.nl/Bronovo/nl-NL/bronovo/Patienten+en+bezoekers/Specialismen+en+afdelingen/radiologie3.htm

    Toch waken artsen er altijd over dat elk onderzoek gebeurt met de laagst mogelijke stralingsdosis door te zorgen voor de meest efficiënte apparatuur die goed wordt onderhouden [...]. Bovendien worden er bij patiënten met een verhoogd risico (zwangere vrouwen) geen of enkel in noodsituaties (en dan strikt beperkt) Röntgenonderzoekingen uitgevoerd. Een (vermoeden van) zwangerschap moet u daarom altijd aan de radioloog melden.

    http://www.sweetlove.be/ond_rx.html

    Borstfoto's (mammografie) worden gemaakt om afwijkingen (nog vóór zij voelbaar zijn) op te sporen die op borstkanker kunnen duiden [...]. Wanneer er op de foto's een afwijking te zien is, volgt verder onderzoek. De chirurg of radioloog neemt een klein beetje weefsel van de borst weg. Dit wordt microscopisch onderzocht op aanwezigheid van kankercellen.

    http://www.kwfkankerbestrijding.nl/content/pages/Borstfoto_s.html

    De gemiddelde duur van het maagonderzoek is 30 minuten [...]. Het onderzoek dat u zult ondergaan, wordt uitgevoerd op een röntgentafel [...]. Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u van de radioloog een injectie om de beweging van de maag te verminderen. Tijdens het drinken van een witte pap (= bariumsulfaat oplossing), worden opnamen gemaakt, waarbij de röntgenbuis, die de röntgenstralen produceert, boven u heen en weer wordt bewogen. Na het innemen ervan worden er zowel in staande als, in liggende houding foto's gemaakt.

    http://www.leidenuniv.nl/radiology/radsite/Radiologie/Taak.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen