rattenvanger


rattenvanger 1.0

iemand die voor zijn beroep of voor de gelegenheid ratten vangt en verdelgt op plaatsen waar ze schade aanrichten

Semagram


Een rattenvanger…

is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Deze benadering vraagt rattenvangers die ervaren zijn in het vinden van sporen van ratten en voldoende vertrouwd zijn met de ecologie van de soorten.

   http://www.mina.be/wiedoetwat/aminal/taken/water/water/pdf/Ratten_screen.pdf,

   Bij ondeskundige plaatsing kunnen deze grote klemmen gevaarlijk zijn, zowel voor de rattenvangers als voor eventuele wandelaars.

   http://www.mina.be/wiedoetwat/aminal/taken/water/water/pdf/Ratten_screen.pdf,

   Ik erger me al jaren aan het goed gedijen van de bisamrat, vooral omdat de rattenvangers niet bij machte zijn de beesten te bestrijden, simpelweg door gebrek aan menskracht.

   http://www.zmf.nl/wantij.php?id=5=43

   Rattenvanger in provinciale dienst en lid van de Wildbeheereenheid Ruinerwold Bennie Flinkert bracht uitkomst. Flinkert wist nabij Broekhuizen een dassenburcht. De gisterochtend gevonden das is daar uitgezet.

   Meppeler Courant,

   Vaste verbindingen


   rattenvanger van Hameln


   1. man die in een bekende legende door zijn betoverende fluitspel ratten lokte en ving, maar ook de kinderen van de stad Hameln meelokte en deed verdwijnen

    "Ze trokken als rattenvangers van Hamelen door de fabriek", omschreef Opel-woordvoerder Dirk Snauwaert de onverwachte werkonderbreking.

    De Standaard,

    Er waren 60.000 dahlia's en ruim 400 pannekoeken nodig voor de uitbeelding van de sprookjes De Reus en Klein Duimpje, rattenvanger van Hamelen, Assepoester en Hans en Grietje.

    Meppeler Courant,

    Onze eigen Cockerill-fanfare trok door heel Hoboken en lokte, net zoals de Rattenvanger van Hamelen, een massa volk met zich mee naar de werf.

    http://www.gva.be/dossiers/-s/staalindustrie/4.asp,

   2. iemand die zoals de rattenvanger van Hameln door verleidelijke maar bedrieglijke kunstjes en woorden vele mensen misleidt

    Op de winteravonden wanneer we opstapten naar een of andere kapel in V. in een lange rij achter de voorbidder aan, die in feite een soort van rattenvanger van Hameln was, om te bidden voor een of andere genezing.

    Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

    De rattenvangers van Hameln, die zovelen met hun verleidelijk fluitspel achter zich kregen, werden door machtsdrift, heerszucht, ijdelheid, eigenwaan en rancune gedreven, en de ellende die zij aanrichtten, was navenant.

    Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

    Bolkestein had geen goed woord over voor Fortuyn, die hij omschreef als "de rattenvanger van Hamelen." "Fortuyn spreekt over de puinhopen van paars, maar minister Zalm van Financiën heeft het tekort van de schatkist weggewerkt. Bovendien is de werkloosheid nu verdwenen."

    Reformatorisch Dagblad,

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • heterorattenvanger

   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • rattenvangerhuis
   • rattenvangersprookje
   • rattenvangerstad

   rattenvanger 2.0

   iemand die door zijn kunstjes en zijn woorden veel volk in de ban weet te houden; iemand met grote aantrekkingskracht

   Semagram


   Een rattenvanger…

   is een persoon

   • [Deskundigheid of vaardigheid] beheerst zeer aantrekkelijke kunstjes of kan zeer verleidelijk spreken
   • [Waardering] heeft een grote aantrekkingskracht op heel veel mensen die hem haast blindelings volgen; heeft soms de reputatie mensen met valse, onoprechte woorden te verleiden

    Algemene voorbeelden


    Hij slaat de golfbal met gemak 300 meter weg. Tientallen meters verder dan andere spelers uit de wereldtop. Hij amuseert daar honderdduizenden mee. Daly is de rattenvanger van de toernooivelden. Sigaretje in de mondhoek, broek op half elf, shirt over de riem en slome gang, onderwijl ouwehoerend met zijn caddy. Het publiek loopt in grote drommen achter de Amerikaan aan.

    Meppeler Courant,

    Elk optreden van de band was een gebeurtenis, ik probeerde er geen enkel te missen. De Brassers, rattenvangers van Hamont, er ging een zuigkracht van uit, het sleurde je mee naar de donkerste uithoek van het verzonkene, het was vergelijkbaar met de hypnotiserende schoonheid van een gifslang, uit ons noctuarium. Dit fenomeen ging verder dan het vrolijke nihilisme van de eerste punkdagen. Plots was het oorlog, Totalkrieg, en dit was strijdmuziek voor een grimmige generatie, het volkslied van het galgenaas.

    Heulsap, Didi De Paris,

    'Het is alsof de meeste mensen, hoe intelligent ook, steeds voor de zelfde rattenvangers vallen, ik begrijp dat niet.'

    http://lvb.net/item/8459

    rattenvanger 3.0

    dier dat ratten vangt

    Semagram


    Een rattenvanger…

    is een dier

    • [Functie] wordt ingezet om ratten te vangen
    • [Gedrag] vangt ratten
    • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een slang of een kat

     Algemene voorbeelden


     Slangen daarentegen zijn uitstekende rattenvangers en het zijn blijvers.

     NRC,

     Downing Street benoemt kat als rattenvanger. Na wekenlange speculatie is het zeker. De Britse premier David Cameron neemt een kat in zijn ambtswoning aan Downing Street 10 in Londen. Kat Larry krijgt als Chef Muizenjager als voornaamste taak om ratten te vangen.

     http://www.brabantsdagblad.nl/laatstenieuws/8157569/Downing-Street-benoemt-kat-als-rattenvanger.ece