rechercheur


rechercheur 1.0

politiemedewerker die onderzoek verricht om een misdrijf op te lossen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rechercheur…

is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt meestal gewone kleren en slechts soms een uniform; draagt bij sporenonderzoek beschermende kleding (een wit pak) om zelf geen sporen na te laten
  • [Organisatie of instelling] werkt bij de politie
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] verhoort verdachten en stelt vragen, stelt aangiftes op, verzamelt informatie, doet sporenonderzoek
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

Algemene voorbeelden


Anita vult aan: 'We werden verhoord, totdat je verklaring rond is. Die rechercheurs waren trouwens heel aardig. Over de politie kan ik geen kwaad woord zeggen.'

Meppeler Courant,

Volgens de raadslieden hanteerden rechercheurs tijdens huizoekingen en ondervragingen ongeoorloofde praktijken om verdachten onder druk te zetten.

De Standaard,

Die vaak microscopische kleine bewijsstukjes werden verzameld in de kelders en woningen van Dutroux en zijn kompanen en op de lichamen van de vermoorde slachtoffers. Een monnikenwerk, want in het dossier-Dutroux alleen al, vonden rechercheurs 20.000 mensenhaartjes.

De Standaard,

De man had rechercheurs verteld in welke woning hij zijn belagers had zien vluchten.

Het Parool,

Een van de rechercheurs zei dat de vrijdag gevonden bom kennelijk voor iemand bedoeld was.

De Standaard,

Terwijl rechercheurs in witte pakken de achtertuin van het huis van de verdachte onder de loep nemen, staan in de straat groepjes mensen met elkaar te praten.

De Telegraaf,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • arresteren, ondervragen, onderzoeken, aan de zaak werken, verhoren

Op het vliegveld van de Libanese hoofdstad Beiroet arresteerden Duitse rechercheurs maandag Berge Balanian, een Duitser van Libanese afkomst die ervan wordt verdacht technologie voor chemische wapens naar Libië te hebben gesmokkeld.

De Standaard,

De rechercheurs ondervroegen journalist Philippe Brewaeys en namen enkele dokumenten in beslag.

De Standaard,

Anders dan Minderhout voorspeld had, was het niet Graswinckel, maar rechercheur Douvetrap die mij opnieuw ondervroeg over de moord die zich achter mijn rug had afgespeeld.

Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

Vijftig rechercheurs onderzochten in Roux weilanden boven oude steenkoolmijnen.

Acacialaan, Koen Peeters,

Rechercheurs die de zaak onderzochten, hebben gezegd dat er verbanden kunnen zijn, bijvoorbeeld de manier waarop de twee moorden zijn gepleegd lijken veel op elkaar.

Nederlands Dagblad,

Zes rechercheurs werken nog volop aan de zaak.

De Telegraaf,

De advocaat werd vorige week aangehouden toen hij terugkeerde van een buitenlandse reis. De man zit nog in voorarrest. Amsterdamse rechercheurs hebben hem bezocht en verhoord.

NRC,

als object bij een werkwoord


  • rechercheurs op de zaak zetten

Het lichaam van de scholiere werd afgelopen maandag rond middernacht tussen Lent en Bemmel brandend aangetroffen. Ze bleek kort daarvoor te zijn vermoord. In totaal zijn twintig rechercheurs op de zaak gezet.

De Telegraaf,

De Eindhovense politie jaagt op een circa 33-jarige serieverkrachter, die het op studentes heeft gemunt [...]. De politie heeft drie rechercheurs op de zaak gezet.

De Telegraaf,

Op kerstavond belde een 60-jarige man zijn vrouw met de mededeling dat hij was ontvoerd, maar even aan de aandacht van de gangsters was ontsnapt. Nog op dezelfde avond zette de politie dertig rechercheurs op de zaak, die daarvoor hun vrije dagen moesten opofferen.

Oeps!, Patrick Arink,

met koppelwerkwoord


  • rechercheur worden

Waar de nog geen 40 jaar oude ex-politieman fijntjes aan toevoegt: "Als dit een examen was om rechercheur te worden dan moeten ze nog een paar tentamens overdoen."

NRC,

Wel werd hij rechercheur en later zelfs door een regiefout inspecteur.

Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

met adjectief ervoor


  • een anonieme rechercheur
  • anonieme rechercheurs
  • doorgewinterde rechercheurs

Eén van de beschreven gevallen betrof de zaak-Hermans: de kwestie van een anonieme rechercheur van een niet genoemd korps die tijdens een onderzoek naar een Turks heroïne-syndicaat "een kortstondige amoureuze verhouding met een vrouwelijke verdachte" begon.

NRC,

In Nederland deden sommige politiediensten hiervoor eveneens een beroep op burgerinfiltranten; geen anonieme rechercheurs maar drugshandelaars, van wie achteraf vaak bleek dat ze als dubbelspion voor "het milieu" optraden.

De Standaard,

Zelfs de doorgewinterde rechercheurs die op 7 oktober 1994 in Rotterdam het appartement van de Ethiopieër Tesfaye Tulu betraden, deinsden ontzet terug. Tulu lag met doorgesneden keel in een walgingwekkend bloedbad.

NRC,

Hij zegt: 'Ze vertelde dat jullie hem hebben uitgehoord.' 'Zeg maar gerust: verhoord. Als twee doorgewinterde rechercheurs. De een poeslief, de ander keihard. En af en toe van rol wisselen, om de spanning op te voeren.'

Lisa's adem, Karel Glastra van Loon,

  • Belgische rechercheurs
  • een Duitse rechercheur
  • een Nederlandse rechercheur

Belgische rechercheurs konden Carl De Schutter in de gevangenis van Draguignan twee keer ondervragen.

De Standaard,

Rafa en Roberto hebben de handelaren daarna voorgesteld aan een Duitse rechercheur, die als rijke Duitse koper optrad.

NRC,

De Nederlandse rechercheur Jan van Daalen, de agent die bekendheid kreeg door zijn boek over korruptie binnen het Amsterdamse politiekorps, heeft zijn funktie neergelegd.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: bij

  • rechercheur bij de jeugdpolitie
  • rechercheur bij de politie
  • rechercheur bij de recherche

Maar Gerda Dijksman heeft in de veertien jaar dat ze bij de Haagse korps in dienst was alle facetten van het politiewerk gezien: rechercheur bij de jeugdpolitie, surveillant in de rosse buurt, districtsrechercheur en het criminele inlichtingenwerk.

NRC,

Schippers, normaliter rechercheur bij de Amsterdamse politie en nu gedetacheerd bij de CRI (Centrale Recherche Informatiedienst), volgde daarvoor een opleiding in misdaadanalyse of een zogenaamde profielanalyse in Amerika bij de federale politie, de FBI.

Meppeler Courant,

Bert Spoelstra, rechercheur bij de Regionale Recherche Limburg Zuid in Nederland, begon vanaf 1991 politieromans te schrijven.

De Standaard,

Voorzetsel: van

  • rechercheurs van de dienst
  • rechercheurs van het korps
  • rechercheurs van de regiopolitie

De Haarlemse hoofdofficier van justitie heeft de rijksrecherche opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar beschuldigingen aan het adres van de Criminele Inlichtingen Dienst (CID) in Haarlem. De rechercheurs van deze dienst worden ervan beschuldigd grote partijen sigaretten naar Duitsland te hebben gesmokkeld.

NRC,

Agenten en rechercheurs van het korps in de regio Leiden/Gouda luidden onlangs anoniem de noodklok over de intensieve controles, die twintig verkeersassistenten sinds oktober vorig jaar vrijwel dagelijks uitvoeren vanuit vier onherkenbare 'flitswagens'.

De Telegraaf,

Donderdagavond gingen rechercheurs van de Regiopolitie Drenthe direct aan de slag met het onderzoek naar sporen van de schietpartij.

Meppeler Courant,

met ander, nevengeschikt substantief


  • politieagenten, rijkswachters en rechercheurs
  • rechercheurs, analisten en agenten
  • een rechercheur en een analist

Komite P, met vijf leden, houdt toezicht op 35.000 politieagenten, rijkswachters en rechercheurs bij de gerechtelijke politie.

De Standaard,

De grondige aanpak van de misdaad door een gemêleerd team van rechercheurs, analisten en agenten van wijkbureaus, van wie sommigen al tientallen jaren in de Bijlmer werken.

Het Parool,

Hogervorst heeft sinds enige jaren 'een roofteam' van zes tot acht agenten die zich alleen met straatroof bezighouden. Zij worden geholpen door vaste rechercheurs en een analist, die permanent beschikbaar is.

Het Parool,

  • de verdachte en de rechercheur

De namen van de verdachte en de rechercheur zijn om redenen van privacy gefingeerd.

NRC,

overig


  • een door de wol geverfde rechercheur

Bosmans draaide zich om. Het was Walter Vereecken die gesproken had. Walter was een ouwe getrouwe, een man van vele veldslagen. Iedereen respecteerde deze door de wol geverfde rechercheur.

Naakte zielen, Luc Deflo,

Vaste verbindingen


een rechercheur in burger

  1. een rechercheur zonder politiekleding; een niet-geüniformeerde rechercheur

    Rechercheurs in burger, die bezig waren met het onderzoek naar de schietpartij, sloegen de verdachten van hun scooter, waarna ze konden worden aangehouden.

    Rotterdams Dagblad,

    Op datzelfde moment plaatsen in Nederland rechercheurs in burger kartonnen verhuisdozen vol administratieve bescheiden in politie-Opels die ze zojuist in het 'lelijke' Rotterdamse winkeltje van M.B.M. hebben buitgemaakt.

    NRC,

    Het NOVO-team verricht haar onderzoeken in hoofdzaak onder vreemdelingen. Dat gebeurt niet onaangekondigd [...]. De mannelijke en vrouwelijke rechercheurs treden altijd in burger op.

    http://www.klpd.nl/

een digitaal rechercheur

  1. Vormvariant: een digitale rechercheur

    ( neologisme)
    een rechercheur die zich bezighoudt met cybercriminaliteit en die wordt ingeschakeld wanneer computers onderzocht moeten worden

    Synoniem: digirechercheur ( neologisme)

    Politie en veiligheidsdiensten hebben aangekondigd flink te gaan investeren in de aanpak van criminaliteit op de digitale snelweg: elk van de 25 regiokorpsen in Nederland krijgt speciaal opgeleide digitale rechercheurs in een poging om de 'cybercrime' te bestrijden.

    De Limburger,

    Digitaal rechercheur Kolkman zegt dat de buitenwacht een verkeerd beeld heeft van de hedendaagse hackers. "Het zijn jonge mensen tussen de 20 en 35 jaar, die allemaal een goede boterham verdienen in de ICT-sector."

    ANP,

    Voorheen laadden de digitale rechercheurs complete computers in de politiebussen. Nu wordt potentieel bewijs ter plekke gekopieerd op een speciale onderzoekscomputer: een handzaam apparaat dat de opgeslagen bestanden snel doorzoekt en opzuigt.

    Brabants Dagblad,

    De eerste tien mensen die de opgave oplossen, worden uitgenodigd om een kijkje te nemen op de vloer bij High Tech Crime. Het gaat erom dat zij met minimale aanwijzingen de plannen van virtuele cybercrimineel J0hnny D03 achterhalen. De vaardigheden die daarvoor nodig zijn, moet een digitale rechercheur ook hebben.

    http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3135739/2012/01/24/Politie-middels-online-test-op-zoek-naar-digitaal-talent.dhtml,

een forensisch rechercheur

  1. ( (vooral) in Nederland)
    een rechercheur belast met het sporenonderzoek op de plaats delict; een technisch rechercheur

    Synoniem: een technisch rechercheur

    Antoniem: een tactisch rechercheur

    Een dader laat soms sporen achter die DNA-materiaal bevatten. Denk aan een sigarettenpeuk, kauwgom waarop speeksel zit, een bebloed kledingstuk, haren of sperma. Een politiemedewerker – meestal een forensisch rechercheur – verzamelt elk spoor. Hiervoor heeft hij vele soorten materiaal bij zich. Een volledige sporendrager, bijvoorbeeld een kledingstuk, doet hij bijvoorbeeld in een papieren zak. Hij draagt een mondkapje en handschoenen om te voorkomen dat zijn DNA op de sporen komt.

    http://www.politie.nl/onderwerpen/dna.html

    Al vanaf het moment dat een forensisch rechercheur een Plaats Delict (PD) benadert en sporen (en sporendragers) meeneemt voor verder onderzoek, vindt er een selectiemoment en een zekere weging van de waarde van het bewijs plaats.

    https://www.politieacademie.nl/onderwijs/overdescholen/forensischeopsporing/Documents/vacature%201%20NH.pdf,

    Het vak van forensisch rechercheur oefent grote aantrekkingskracht uit op jonge studenten.

    http://www.volkskrant.nl/binnenland/opleiding-tot-forensisch-rechercheur-enorm-populair~a3493057/,

een sociaal rechercheur

  1. Vormvariant: een sociale rechercheur

    ( (vooral) in Nederland)
    een ambtenaar die onderzoekt of iemand niet ten onrechte van sociale voorzieningen gebruik maakt

    Sociaal rechercheurs onderzoeken bij twijfel of iemand recht heeft op een uitkering.

    De Limburger,

    In de gemeente Meppel zijn twee sociale rechercheurs werkzaam met opsporingsbevoegdheid.

    Meppeler Courant,

    Ook toen het tweede kabinet-Lubbers een ferme uitbreiding van het aantal sociale rechercheurs aankondigde om de fraude aan te pakken - tot 700 ofwel één rechercheur op de duizend uitkeringsgerechtigden - reageerde Groningen afwijzend.

    NRC,

een tactisch rechercheur

  1. ( (vooral) in Nederland)
    een rechercheur die informatie verzamelt rondom slachtoffers en verdachten

    Antoniem: een technisch rechercheur

    Zodra er enig vermoeden bestaat over de identiteit van de slachtoffers, gaan tactische rechercheurs gegevens van het slachtoffer van voor het overlijden verzamelen, de zogenaamde ante morte (AM) gegevens.

    http://www.xs4all.nl/~dood/index.html,

    De tactisch rechercheur verhoort de verdachte, de technisch rechercheur gaat op zoek naar sporen (vingerafdrukken, schoensporen enzovoort).

    http://www.goeievraag.nl/vraag/maatschappij/samenleving/verschil-tussen-technische-recherche-tactische.102402,

een technisch rechercheur

  1. Vormvariant: een technische rechercheur

    een rechercheur belast met het sporenonderzoek op de plaats delict; een forensisch rechercheur

    Synoniem: forensisch rechercheur

    Antoniem: een tactisch rechercheur

    Een forensisch (of technisch) rechercheur zoekt naar sporen op de plek van een misdrijf. Denk aan vingerafdrukken en haren.

    http://www.politie.nl/onderwerpen/recherche.html

    Door een technisch rechercheur zijn een dure Nike-sportschoen en autosleutels als bewijsmateriaal in beslag genomen.

    De Telegraaf,

    De tactisch rechercheur verhoort de verdachte, de technisch rechercheur gaat op zoek naar sporen (vingerafdrukken, schoensporen enzovoort).

    http://www.goeievraag.nl/vraag/maatschappij/samenleving/verschil-tussen-technische-recherche-tactische.102402,

    Een technisch rechercheur doet een sporenonderzoek.

    http://www.pzvlas.be/index.php?id=173&tx_ttnews[tt_news]=2330&cHash=8ca8f582642a2bc912c18159056ad786

    Elk politiekorps moet beschikken over voldoende technische rechercheurs om bij elke woninginbraak dadersporen te kunnen onderzoeken en extra personeel voor DNA sporenonderzoek.

    http://www.e-stem.nl/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen