recidivist


recidivist 1.0

iemand die een misdrijf pleegt nadat hij reeds eerder voor een dergelijk misdrijf veroordeeld is; herhalingsdader; herhalingsmisdadiger
Een recidivist die erg vaak hervalt wordt ook wel carrièrecrimineel , draaideurcrimineel, meerpleger of veelpleger genoemd.

Semagram


Een recidivist…

is een persoon

 • [Toestand algemeen] wordt veroordeeld op grond van herhaling van een misdrijf of is al eerder veroordeeld voor een gelijkaardig misdrijf
 • [Activiteit of handeling] pleegt opnieuw of herhaaldelijk een misdrijf

  Algemene voorbeelden


  De Wet Bescherming Maatschappij onderscheidt drie groepen personen ten aanzien van wie de terbeschikkingstelling kan worden uitgesproken. Recidivisten: zij die veroordeeld worden op grond van herhaling of zij die een criminele straf oplopen na een eerdere correctionele veroordeling. Gewoontemisdadigers: zij die een aanhoudende neiging hebben om de wet te overtreden en minstens drie misdrijven hebben gepleegd op vijftien jaar tijd. Plegers van bepaalde seksuele misdrijven.

  http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9829460/straf.pdf,

  In juridische termen is hij een "recidivist", een gedetineerde die in herhaling valt.

  De Standaard,

  Rik is een hardnekkige recidivist. Zijn strafblad beslaat 23 bladzijden met daarop talloze veroordelingen voor inbraken en diefstallen.

  de Volkskrant,

  Volgens cijfers van het ministerie van Justitie gaat twintig procent van alle tbs'ers binnen vijf jaar na hun vrijlating weer de fout in. Deze groep recidivisten wordt opnieuw tot een gevangenisstraf veroordeeld.

  De Telegraaf,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  recidivist 2.0

  iemand die steeds weer in zijn oude fouten hervalt

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen1.0 : 2.0

  Semagram


  Een recidivist…

  is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] vervalt steeds weer in dezelfde fout of slechte gewoonte

   Algemene voorbeelden


   Ik was blij dat hij mij na enige maanden heeft gevolgd in het stoppen met roken. Ook als is hij een recidivist (net als ik overigens); ik ken Gerrit: een man, een man, een woord, een woord.

   http://www.maximeverhagen.nl/weblog_artikel.php?logid=248,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding