redder


redder 1.0

iemand die een ander redt; iemand die een ander redding biedt; iemand die een ander voor iets (ergers) behoedt; ook: iemand die iets redt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een redder…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] redt iemand; biedt redding; helpt iemand

    Algemene voorbeelden


    Hij zag het ongeluk gebeuren, bedacht zich geen moment en sprong in het ijskoude water. Hij slaagde er in, beide kinderen op het droge te krijgen. Zelf was hij daarna zo door de kou bevangen, dat hij niet meer op eigen kracht op de wal kon komen. Omwonenden met een ladder boden de helpende hand. De kinderen zijn ter observatie 24 uur in het ziekenhuis opgenomen. Ze lijken geen nadelige gevolgen van het koude bad te ondervinden. Ook met de redder gaat het naar omstandigheden goed.

    Meppeler Courant,

    Provoost brengt haar verhaal niet met een opgeheven vingertje, maar meer alsof ze wil zeggen: zo gaan die dingen. Haar portrettering van Benoit, die niet alleen op de weifelende Lucas maar tot op zekere hoogte ook op de principieel antiracistische Caitlin z'n aantrekkingskracht uitoefent, is buitengewoon subtiel. En de climax van het boek - als Lucas erin slaagt Caitlin uit een brandende auto te wrikken, een daad die hem niet alleen tot redder maar ook tot verrader bestempelt - is even gruwelijk als onvermijdelijk.

    NRC,

    Kim (5) kan inmiddels weer om haar ontsnapping lachen. Gisteren ontmoette zij haar twee redders, die haar zaterdagnacht van de straat hadden gepikt. Die nacht werd de kleuter herenigd met haar ouders na een hachelijk avontuur in Giethoorn. Slechts gekleed in haar onderbroekje was zij door een raampje geklommen en had zij het huis van haar opa en oma verlaten om haar ouders te gaan zoeken. Die waren op dat moment nog niet thuis. Nienke Feenstra (16) en Pascalle de Leeuw (17) troffen tot hun verbazing de kleuter aan op het Waterlandspad. Kim verkeerde in het gezelschap van een beschonken man, die verklaarde dat het kind in het water was gevallen, wat later echter niet waar bleek.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de redder van
    • de redders van

    Hij kwam zelf net uit een kamp, hij had geen tanden meer en zijn lichaam was bedekt met zweren. Die man, een Hollander, zorgde ervoor dat haar kind eten en medicijnen kreeg en dat ze niet dood ging. Kaatje trouwde met de redder van haar kind in haar enige jurk die nog heel was, de jurk die ze in het kamp op zondagen gedragen had.

    Gevallen vrouwen, Laurie Langenbach,

    Redder van dieren Gerald Durrell is gisteren overleden [...]. Behalve dat hij over ze schreef, bood hij ze onderdak, in de dierentuin op het Kanaaleiland Jersey die hij in 1958 begonnen was, waar hij op 200.000 bezoekers per jaar kon rekenen en waar hij een school voor dierentuinbeheer bij opgebouwd had.

    NRC,

    Een rechtbank in het Zwitserse Sankt Gallen heeft donderdag de redder van duizenden joden, Paul Grüninger, in ere hersteld, 23 jaar na de dood van de man.

    De Standaard,

    Venema, die ruiterlijk toegeeft dat hij vroeger van zijn moeder niet naar popfestivals mocht, wordt opgevoerd als de redder van Pinkpop. Nadat het festival in 1985 een dieptepunt bereikte met een zwak programma en slechts 15.000 bezoekers, gaf Smeets de programmering uit handen.

    NRC,

    Met een bod van één pond - en overname van alle schulden - heeft de ING-Groep, de Nederlandse bank-verzekeraar, zich opgeworpen als de redder van Baring Brothers.

    NRC,

    'Zeg dat nog een keer en ik zal nooit meer mijn geheimen van het muizen vangen met je delen.' Hij lachte en liet haar hand los. Elmer doemde op als redder van de situatie en vroeg hen of ze klaar waren met hun steaks en of ze slagroomtaart of chocoladepudding wilden.

    De wolvenlus, Nicholas Evans,

    Wijnands was tot 1977 als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Hortus voordat hij naar de Botanische tuinen van de Landbouwuniversiteit Wageningen ging, waarvan hij later directeur werd. Hij was een van de redders van de Hortus en de initiatiefnemer van dit boek, maar hij heeft het verschijnen net niet mogen meemaken: hij stierf onverwachts op 48-jarige leeftijd.

    NRC,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • haar redder
    • zijn redder
    • zijn redders

    De deur wordt achter mij dichtgeschoven en de trein begint te rijden. Volslagen duisternis. Ik wil onmiddellijk aan de gang gaan om een uitweg te zoeken maar iemand - een vrouw, voel ik, met haren langer dan mijn handen reiken - klampt zich aan mij vast als een drenkeling aan haar redder.

    Het schot, Hilbert Kuik,

    In De Filosoof en de sluipmoordenaar wordt de filosoof Voltaire reeds in de eerste zin van de roman door drie mannen gemolesteerd. Een kolonel snelt te hulp en verdrijft de drie kwelgeesten. Waarop Voltaire zijn redder bestookt met spitsvondigheden en geestigheden die bij de kolonel niet in goede aarde vallen.

    NRC,

    Onder de opvarenden, voor het merendeel oudere toeristen uit onder meer Engeland en Duitsland, brak grote paniek uit. "We vlogen met enkele harde klappen van links naar rechts. Er was veel gehuil en gegil. De meeste mensen dachten dat hun laatste uurtje had geslagen", vertelt een nog altijd zeer aangedane Reinier, net nadat hij door zijn redders van de steile rotsen is afgeplukt.

    De Telegraaf,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • verlosser en redder

    Ik vond dat hij antwoord gaf op mijn levensvragen. Hij stelde dat als mensen antibiotica zouden nemen, hij hen niet zou behandelen. Als ik terugkijk zie ik dat ik de hele tijd ben gemanipuleerd en onvrij was. Ik vertrouwde hem volledig, zag hem als een verlosser en redder. Hij heeft de vrijheid hoog in het vaandel, maar zodra je in zijn handen bent, ben je niet meer vrij.

    Meppeler Courant,

    Vaste verbindingen


    de Redder; Redder van de Wereld

    1. Jezus Christus; de Verlosser

      Want wat er ook gaande is in deze wereld, met Kerstmis horen we opnieuw: "Mensen zijn zo waardevol dat God midden onder hen heeft willen wonen." Alle wanhoop wordt de pas afgesneden door wat aan de herders werd gezegd: "Vrees niet, een Redder is geboren."

      De Standaard,

      We stellen dat er geen sprake kan zijn van een ware christelijke kerk als zijn dienaren niet rechtstreeks door God worden aangewezen en als er geen direct contact is met de Zoon van God en de Redder van de mensheid.

      De Standaard,

      "De Verenigde Protestantse Kerk in België heeft als roeping God te verheerlijken en haar hoofd Jezus Christus te belijden als Heer en Redder van de Wereld."

      http://www.vpkb.be/

    redder in nood; redder in de nood

    1. iemand die op het juiste moment te hulp komt; ook: iets dat zich op het juiste moment voordoet; iets dat op het juiste moment komt

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een redder in nood…

      is een persoon

      • [Activiteit of handeling] komt een ander op het juiste moment te hulp

        Geen raadslid wil de geschiedenis in als de beul van Sparta. Iedere politicus voelt zich liever een redder in nood.

        Rotterdams Dagblad,

        Leontien wilde alsmaar sneller, harder en beter, maar haar lichaam kon het niet aan. Ze belandde in een diep dal. Ze had te kampen met geestelijke en lichamelijke vermoeidheid en een eetstoornis. Haar redder in nood was echtgenoot en coureur Michael Zijlaard. Hij leerde hoe ze haar passie voor sport met een gezonde leefstijl kon combineren en samen krabbelden ze overeind.

        http://www.tvupdate.nl/artikel9073.html

        Johan Walem, negentig minuten lang uit de match gehouden door de Gentse uitblinker Barka, werd uiteindelijk de redder in nood voor Anderlecht. Nadat hij aan de uitsluiting was ontsnapt voor brutaal natrappen op zijn opponent, maakte hij twintig minuten voor tijd de openingstreffer van Barka ongedaan.

        De Standaard,

        Nivellering als redder in de nood voor het ijshockey in eigen land? Het lijkt er veel op, maar als dat tot meer spannende duels leidt, tot een bekerfinale die met recht een happening mag worden genoemd, zal niemand die de sport een warm hart toedraagt zich daar waarschijnlijk druk om maken.

        NRC,

        De Europese eenmaking werd voorgesteld als de redder in nood. Ze zou de tewerkstelling ten goede komen, de economie zou performanter worden, de sociale en economische democratie zou op eenzelfde wijze in alle lidstaten gerealiseerd worden, terwijl het sociaal beleid op Europees vlak geharmoniseerd zou worden, waarbij de achterblijvers verplicht zouden worden een aanvaardbaar sociaal zekerheidssysteem te ontwikkelen. De Europese eenmaking voltrekt zich echter niet op die manier.

        De Standaard,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      redder 2.0

      iemand die deel uitmaakt van een reddingsbrigade, een reddingsteam; lid van een reddingsbrigade, een reddingsteam

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een redder…

      is een persoon

      • [Groep] maakt deel uit van een reddingsbrigade, een reddingsteam; is lid van een reddingsteam
      • [Geslacht] is een man of een vrouw
      • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep of als vrijwilliger
      • [Legitimiteit] heeft een relevante opleiding of training genoten

      Algemene voorbeelden


      In dit hoofdstuk behandelen we de meest voorkomende gevaarsituaties die zich kunnen voordoen bij het baden, zwemmen en watersporten en waarbij het gepaste en snelle optreden van de redder het levensbehoud kan betekenen van het slachtoffer. Het gaat hier om waterongevallen, waarbij de redder toevallig of in opdracht betrokken raakt.

      http://www.redderaanzee.wobra.be/

      Wanneer de redder zelf in nood verkeert kan hij bepaalde technieken aanwenden om uit de gevaarszone te ontsnappen, of om zich drijvend te houden tot de hulp geboden wordt (Survival Swimming). Het belangrijkste hierbij is onmiddellijk ieder opwellend gevoel van paniek te onderdrukken, zich zo rustig mogelijk te houden, regelmatig ademen, rustig bewegen om zich vlottend te houden en daarbij trachten de eigen lichaamswarmte op peil te houden.

      http://www.redderaanzee.wobra.be/

      Het tweemotorige toestel en de 109 inzittenden verdwenen in een zompig gebied vol vlijmscherp zeggegras, alligators, gifslangen en spinnen. Op enkele resten na werd alles opgezogen door de metersdikke laag van slik en plantenresten onder het anderhalve meter diepe water. De redders werkten maandag met man en macht aan een drijvende weg naar de plaats waar vlucht 592 van de Amerikaanse firma ValuJet zaterdag crashte.

      De Standaard,

      Twee broers uit Mechelen, de 15-jarige P. en de 21-jarige T. R., verdwaalden zondag in de Franse Alpen en werden, gekleed in korte broek, totaal verrast door mist, regen en sneeuw. Een team van veertig redders vond hen pas maandagochtend. Een van de twee verkeerde gisteravond nog in levensgevaar door ernstige onderkoeling en shock, de andere had bij een val een been gebroken.

      De Standaard,

      Redders zoek, schepen in nood na storm. De zware noordwester storm van vannacht heeft vermoedelijk twee bemanningsleden van een Duitse reddingboot het leven gekost. Een Noors vrachtschip is vanmorgen voor de kust van Vlieland in golven van meer dan tien meter gekapseisd en gezonken. De twee leden van de Duitse reddingsboot worden nog steeds vermist. De boot was uitgevaren om een overboord geslagen lid van een Nederlandse reddingboot te zoeken. Deze man is inmiddels gered en overgebracht naar een ziekenhuis in Leeuwarden.

      NRC,

      De bomaanslag die in het oosten van Saudi-Arabië tenminste 19 Amerikaanse militairen doodde en zeker 389 andere mensen verwondde, werd woensdag in de hele wereld veroordeeld. Redders zochten tussen het puin in het uiteengereten verblijf voor Amerikaanse militairen in Khobar, bij Dhahran, nog naar vermisten.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met koppelwerkwoord


      • redder worden

      Redder worden bij de KNRM kan pas vanaf 18 jaar. Maar vanaf 8 jaar kun je ook bij een reddingsbrigade leren hoe je redder wordt. Kijk of er een Reddingsbrigade bij jou in de buurt is.

      http://www.knrm.nl/jongeredders/redder-worden/

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • (goed) opgeleide redders

      De Vlaamse Kust staat bekend als een veilige kust. Niet aleen omwille van de goed opgeleide redders maar ook omwille van de veilige stranden en de zachte golven.

      http://www.lacoteflamande.be/NL/bezoeker/over_de_kust/stranden/veilige_stranden/

      in voorzetselgroep


      • door redders

      Sommige reddersposten zijn ook buiten het normale badseizoen geopend en dus bewaakt door redders: telkens van 10u30 tot 18u30, tenzij anders vermeld.

      http://www.redderaanzee.be/reddersposten.html,

      voorafgegaan door als


      • als redder

      ,,Hans is er niet meer'', schreeuwde Zijlstra naar schipper Snieder. De stuurhut stond op dat moment al vol water, de Gebroeders Luden lag voor de tweede keer 'plat' op zijn zij. De motoren waren afgeslagen. Voor het eerst in zijn 37-jarig bestaan als redder hoorde Zijlstra het noodsignaal 'man overboord'.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen