redundant


redundant 1.0

het nodige te boven gaand; overtollig

Algemene voorbeelden


Let er echter wel op dat bijvoorbeeld een filmpje voor gebruik op internet qua bestandsomvang zo klein mogelijk moet zijn. Vandaar dat je bij het opslaan naast het videoformaat (avi, mpeg) ook nog een codec (COmpressor DECompressor) zal moeten kiezen. Een codec is een stukje software dat de gefilmde beelden analyseert en op basis daarvan redundante gegevens verwijdert. In een scène waarin een persoon aan het praten is en dus enkel de mond beweegt, hoeft de achtergrond niet telkens mee bewaard worden omdat die toch niet of amper verandert.

http://www.diskidee.nl/testen/massatst242.html,

Uitgaande van een geschat gemiddeld aantal tekens per tabel-pagina van ruim 1700, is geschat dat het totaal aantal tekens in de tellingen ca. 17 miljoen bedraagt […]. Besloten is om het deel van de beroepstelling, waarin de gegevens zijn gepubliceerd naar gemeente-grootteklassen, niet in te voeren. Met het beschikbaar komen van een bestand met gegevens per gemeente is deze informatie grotendeels redundant. Ook voor controle op de juistheid voegt dat deel weinig toe, omdat er al tal van andere aggregaties zijn, die controle mogelijk maken.

http://www.onlineconferentie.nl/

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


redundant 1.1

(wetenschap; techniek en technologie)

( Gezegd van onderdelen binnen een technisch systeem)
functioneel niet noodzakelijk, maar extra aanwezig om storingen of fouten in andere delen van het systeem te kunnen opvangen of een systeem efficiënter te laten werken; dubbel

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


De RUG verlangt dat de netwerkvoorzieningen altijd operationeel zijn, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Om aan deze eis te kunnen voldoen, zal RUGnet-II een zodanige mate van redundantie moeten bezitten dat bij uitval van een enkele verbinding of component nagenoeg geen hinder wordt ondervonden. Dit betekent aanleg van redundante glasvezelkabels die voor de normale werking van het netwerk niet per se nodig zijn, maar storingen in andere, meer essentiële kabels, moeten opvangen.

http://www.rug.nl/rc/pictogram/2000-12/redactioneel.htm#qtop

Het is belangrijk de kosten van een eventueel productieverlies te bepalen, en op basis hiervan de nodige investeringen te doen. Dit kan gaan van het voorzien van dubbele of redundante servers en back-upprocedures tot een heuse continuïteitsplanning. Vaak wordt ook de emotionele kost van IT-problemen vergeten. Wanneer een eindgebruiker voor de derde keer die dag zijn werk kwijt is door één of ander probleem, dan zorgt dit voor de nodige stress en agressie.

http://www.zdnet.be/smartbusiness.cfm?id=18677=27,