reebok


reebok 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

volwassen mannelijke ree; ook wel: ree, zonder geslachtsonderscheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een reebok…

is een ree; is een zoogdier; is een dier

  • [Deel] draagt een gewei
  • [Leeftijd] is volwassen
  • [Geslacht] is van het mannelijke geslacht; is een mannetje
  • [Behandeling of bewerking] wordt bejaagd, vooral omwille van het vlees, ook voor de kop als jachttrofee

Algemene voorbeelden


Langs de wanden geschilderde portretten van echte, vermeende of gedroomde voorzaten van Emile Gevers, die allang zijn grafmonumentje heeft in de buurt van Rochefort. De vestibule is eerder rustiek en maakt de indruk van een landelijke auberge. Emile, verwoed jager, heeft ze destijds volgestouwd met koppen van everzwijnen en herten, geweien van reebokken en opgezette vogels.

Emily Beyns, of Het heilig zwijgen. Dl. 1: Verwanten, Clem Schouwenaars,

Wiegende kruinen, vogels die van tak naar tak vlogen en elkaar achternazaten, Pip die rondsnuffelde, regen, dauw, sneeuw, vallende bladeren, een konijn of hert dat in de vroege ochtend van de bloemen at, een reebok burlend in de schemering.

De gelukkige, Mensje van Keulen,

Reebokken eten liefst licht verteerbare, energierijke kost, zoals kruiden, grassen, knoppen en loten van struiken en bomen en jonge blaadjes.

http://www.xquis.com/_scripts/search_products.pl?query=16

De everbiggetjes van de zomer waren kleine evers geworden en begonnen zo zwaar te wegen dat het bijna niet meer mogelijk was voor een man om ze uit het woud te slepen, zelfs al ging het bijna steeds bergaf. Op reebokken of hinden hadden we weinig hoop. Met hun feilloze zintuigen waren ze me al telkens te vlug af geweest. Ik zag dan alleen nog de schichten in golvende vlucht verdwijnen.

De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • een roedel reebokken

Het leek daar wel een veelgebruikte doorgang van verschillende kudden en zelfs een kleine roedel reebokken heb ik er eens in snelle, wippende vlucht weten voorbijhollen.

De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

reebok 1.1

vlees van reebokken of van reeën in het algemeen, vooral in het wildseizoen gegeten als gerecht

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Reebok…

is vlees

      Algemene voorbeelden


      Tante Violet zei dat mama getelefoneerd had vanuit de Alpen waar zij uitrustte met haar vriendin Madame Esquenet. Zij had watervallen gezien, en reebok gegeten alhoewel het niet het seizoen was.

      Het verdriet van België, Hugo Claus,

      Reebok consumeert u best zo vers mogelijk. Bereiding: Soms snijdt men uit het reevlees ook koteletten of reebiefstukjes. Het roodbruine vlees is zeer fijn en hoeft u niet te marineren. Men braadt het vlees vrijwel altijd rosé. Het vlees van oudere dieren wordt wel wat zachter door een marinade van rode wijn. Als garnituur zijn kastanjes of vruchtencompotes zeer lekker.

      http://www.xquis.com/_scripts/search_products.pl?query=16