reisbureau


reisbureau 1.0

onderneming die is gespecialiseerd in de verkoop van vakanties, reizen en reisgerelateerde zaken zoals reisverzekeringen en daarbij als tussenpersoon optreedt tussen reizigers en de aanbieders van reizen, vakanties, accommodatie en vervoer, of zelf reizen organiseert; bedrijf waar men vakanties en reizen kan boeken en reisverzekeringen afsluit; boekingsbureau voor reizen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een reisbureau…

is een bedrijf

  • [Activiteit of handeling] biedt te koop aan
  • [Wijze] treedt op als tussenpersoon tussen reizigers en aanbieders van reizen, vakanties, accommodatie en vervoer, of organiseert zelf reizen
  • [Middel] biedt vaak overzichten van reizen en vakanties in brochures en reisgidsen
  • [Object betroffen] verkoopt vakanties, reizen en reisgerelateerde zaken zoals reisverzekeringen

Algemene voorbeelden


Waar gaan we dit jaar naartoe? Voor veel mensen is dit elk jaar weer een prangende vraag. Het betekent een bezoek aan het reisbureau, een reisboekhandel of het vakantiesalon.

De Standaard,

Liefst 70 procent van de Nederlanders zouden de reisbureaus links laten liggen als zij via het Internet of een ander kanaal hun vakantiebestemming kunnen uitkiezen en meteen reserveren.

De Standaard,

Het reisbureau is verantwoordelijk voor het informeren van zijn klant van de toepasbare annulatiekosten. De annulatiekosten worden aan het reisbureau doorgefactureerd die deze weer aan zijn klant moet doorfactureren.

http://www.holidayautos.be/NL/agb.htm

In België dien je een erkenningsnummer te hebben om een reisbureau te mogen openen of runnen. Er zijn drie soorten vergunningen: Met een vergunning A mag een reisbureau reizen verkopen van touroperators, ticketten verkopen en eigen reizen organiseren en verkopen. Met een vergunning B mag een reisbureau alleen reizen verkopen van touroperators en ticketten verkopen. Zij mogen geen reizen op maat maken, organiseren of verkopen. Een vergunning C is specifiek voor autocarbedrijven. Zij mogen alleen reizen verkopen die ze zelf hebben georganiseerd en die uitgevoerd worden met hun autocars.

http://www.euroreizen.be/nl/tips/reservaties/reisburo.htm

De Belgische reisbureaus zien zwarte sneeuw. Het aantal boekingen van skivakanties is dit winterseizoen met 20 à 25 procent gedaald.

http://www.gva.be/dossiers/-r/reizen/dossier.asp

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


reisbureau 1.1

gebouw of ruimte waarin een reisbureau is gevestigd

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


In opdracht van Mercator Reizen - Neckermann hebben we tijdens de renovaties van hun reisbureaus overal nieuwe TL-5 verlichting geplaatst.

http://www.activ.be/verlichting.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding