reiziger


reiziger 1.0

iemand die reist, meestal voor zijn genoegen maar soms ook voor zijn werk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een reiziger…

is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt vaak makkelijke kleren en schoenen, bv. sportschoenen
  • [Attribuut] heeft vaak een koffer of tas bij zich om bagage in te vervoeren
  • [Groep] behoort, als hij in groepsverband reist, vaak tot een reisgezelschap
  • [Activiteit of handeling] reist
  • [Betrokkene] laat zich bij het boeken van een reis soms bijstaan door een reisorganisatie of een reisbureau
  • [Middel] maakt in de regel gebruik van een voertuig, vaartuig of vliegtuig en heeft meestal ook een vervoersbewijs

Algemene voorbeelden


De eeuwenoude deuren naar de binnenplaatsen vallen met een klap in hun grendels. Maar deze, de deur die zo hoog is dat er paarden doorheen kunnen, blijft openstaan. Er is een fonteintje waarin geen paard zijn dorst meer lest. Er zijn vertrekken rondom waarin geen reiziger nog overnacht, droomt, de liefde bedrijft. Over de halfvermolmde balustrades hangen geen dekens en kleren meer uit te wasemen. In een hoek liggen verroeste stijgbeugels en bitten.

Labyrint, Fleur Bourgonje,

Ach, wie weet ervan dat ik thuis soms als een oud wijf zit te huilen als ik de namen lees van zoveel steden die ik nooit heb bezocht en van zoveel steden waar ik ooit eens was, maar die ik me nog nauwelijks kan herinneren. Ik liep er als een welwillend reiziger, maar nu verdwaal ik in mijn herinneringen en weet dat ik ze besmet met verlangens en dromen en uithol met mijn vergeten.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

We hoorden van andere reizigers zoveel berichten over de onvriendelijkheid van de mensen daar, dat het ons niet meer zo aansprak.

http://www.wereldvlinders.be/diary/diary-full.html

Zaventem is de enige luchthaven in ons land die de capaciteit heeft om aanzienlijke aantallen buitenlandse reizigers aan te trekken en dus te werken voor de exportmarkt.

www.cvp.be/Standpunt/standpunt/1999-03/ de_luchthaven_van_zaventem_.htm,

Reizigers die van buiten de Europese Unie een lidstaat van de EU binnenkomen. In principe heeft u alleen nog te maken met grenscontroles als u van buiten de EU een lidstaat binnenkomt, hetzij langs de weg, met het vliegtuig, de boot of de trein.

http://diplobel.fgov.be/Abroad/Tourist/tourist_5_NL.htm

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een argeloze reiziger
  • een binnenlandse reiziger
  • een buitenlandse reiziger
  • een ervaren reiziger
  • een haastige reiziger
  • een individuele reiziger
  • een internationale reiziger
  • een niet-zakelijke reiziger
  • een oudere reiziger
  • een recreatieve reiziger
  • een westerse reiziger
  • een zakelijke reiziger

Zo heeft de struikrover Valmiki zijn enorm ontwikkelde moed, vastberadenheid en bekwaamheid op een negatieve manier gebruikt om, samen met zijn bende, argeloze reizigers te overvallen.

http://www.stervensbegeleiding.nl/boek/index.html,

De verhouding tussen binnenlandse reizigers (tussen Rotterdam en Amsterdam) en buitenlandse reizigers zal volgens het platform drie op twee bedragen.

NRC,

Toch laten de meeste (binnen- en) buitenlandse reizigers de stad links liggen.

De Standaard,

Ik hoef hem niet te wekken want hij heeft zijn riem al de hele reis losjes om, zoals ervaren reizigers doen volgens de KLM Flight Companion.

De kus, Jan Wolkers,

De haastige reizigers hebben door de begroeiing een wegeltje gebaand waarop geen sprietje meer groeit.

De Standaard,

Een van de beste reisgidsen voor de individuele reiziger is Lonely Planet; deze Engelstalige gidsen zijn zeer uitgebreid en bevatten veel praktische informatie.

http://www.denoutback.be/site/Gamma.htm

Om de gevolgen van het uitblijven van Duitse investeringen in kaart te brengen, is het volgende aangenomen: Verbeteringen op het Duitse deel zullen alleen gevolgen hebben voor internationale reizigers, omdat het Nederlandse binnenlands medegebruik niet wordt beïnvloed door verbeteringen op het Duitse traject.

http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/128/wd128.pdf,

Een laatste aspect dat samenhangt met de kwaliteit van het reisproduct, is het dienstenpakket dat met name aan niet-zakelijke reizigers in combinatie met de reis wordt aangeboden.

http://www.google.nl/search?q=cache:jXnnS21X2fwJ:www.luchtvaartbeleid.nl/nr/dglresource/upload/Feiten%2520en%2520meningen%2520over%2520substitutie%2520van%2520lucht%2520naar%2520rail%2520-%2520Contrast.doc+charterreizen+site:.nl=nl=lang_nl,

De Engelse uitvinder Sarteep Kader heeft een koffer ontwikkeld die automatisch achter zijn eigenaar aanrijdt. De koffer heeft aan de voorkant een sensor. Die zendt infrarode signalen door naar een door de bagage-eigenaar gedragen zendertje [...]. Volgens de uitvinder is het systeem met name handig voor oudere reizigers en families met kinderen.

De Telegraaf,

Hun opzet is namelijk anders: ze concurreren vaak met het auto- en bustransport of richten zich op gespecialiseerd vervoer vanaf kleinere vliegvelden. Bovendien vliegen ze meestal minder frequent op hun routes en mikken ze voornamelijk op de recreatieve reiziger.

De Standaard,

Een malaria-vaccin zoals ontwikkeld door Patarroyo biedt alleen gedeeltelijke bescherming tegen de plaatselijke stam van de ziekteverwekker falciparum. In andere streken heeft de parasiet een andere gedaante. Voor Westerse reizigers is een dergelijk vaccin daarom niet geschikt. Zij blijven aangewezen op chemische anti-malariamiddelen.

NRC,

Zakelijke reizigers zullen aan tijdwinst een grotere waarde toekennen dan bijvoorbeeld weekendvervoer met recreatief karakter.

http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/132/wd132.pdf,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een binnenkomende reiziger
  • een doorgaande reiziger
  • een wachtende reiziger

België zet nog geen sponstapijten in waar binnenkomende reizigers uit Groot-Brittannië hun voeten aan schoon moeten vegen.

De Telegraaf,

Daar bevindt zich een stenen bas-reliëf met een afbeelding van St. Jakob als pelgrim met in de achtergrond een electrische trein: St. Jakob als beschermheilige voor de doorgaande reizigers.

http://home.scarlet.be/~pin10626/dag2.html,

Toch menen de historici van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, die vorm gaven aan dit rimpelloze vaderlandse verleden, dat het paspoort een echte "historische caleidoscoop" is geworden, "herkenbaar voor de passerende blik van de grensbewaker, interessant voor de wachtende reiziger, morgen weer anders door het verschoven perspectief van de samenleving".

NRC,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een gedupeerde reiziger
  • een gemiddelde reiziger
  • een gestrande reiziger
  • een ondervraagde reiziger
  • een verdwaalde reiziger

Om gedupeerde reizigers verder te helpen, hebben enkele slimme rederijen uit de Randstad al plannetjes klaar.

De Standaard,

De gedupeerde reiziger moet ook nog eens vervangtickets kopen en wordt vaak geconfronteerd met onaangename vragen van de luchtvaartmaatschappijen en de politie.

De Standaard,

Met behulp van een vrij clichématige woordenschat, zoals die eigenlijk nog steeds in zwang is bij de gemiddelde reiziger, beschrijft hij de bezienswaardigheden.

NRC,

Ook de hulp aan in het buitenland gestrande reizigers is opnieuw gestegen.

NRC,

In de metro- en RER-stations werden voortdurend waarschuwingen uitgezonden. De passagiers moesten zorgvuldig de eigen tassen bijhouden en onmiddellijk alarm slaan als ze een achtergelaten pakje of stuk bagage zagen [...]. Bij de passagiers was weinig te merken van een psychose. De meeste ondervraagde reizigers gingen ervan uit dat "de bliksem geen twee dagen na elkaar toeslaat".

De Standaard,

Gevierde artiesten trokken toen kennelijk niet naar sterrenrestaurants, want in de haute cuisine hield men zich strak aan sluitingstijden, zodat Brel en z'n makkers aangewezen waren op de banale, in het stratenplan zoekgemaakte cafés of ze moesten hun toevlucht nemen tot stationsrestauraties met formica tafeltjes, TL-buizen en alcoholhoudende eenzaten: verdwaalde reizigers met wie Brel altijd in gesprek raakte, desnoods tot acht uur 's ochtends.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

met voorzetselgroep


  • een reiziger naar Engeland
  • een reiziger naar Griekenland
  • een reiziger naar de tropen
  • een reiziger naar verre bestemmingen

De muts van de reiziger naar Engeland. Dagelijks varen er tientallen veerboten tussen Engeland en het continent. Als je geluk hebt zit je op een nieuwe boot met weinig gedruis en een voorkomende purser, als je ongeluk hebt beland je op een tochtige ark die stampt en rolt en vergeven is van ondergesalarieerde dienstertjes met vuile schorten voor.

Averechts, Gerrit Komrij,

De muts van de reiziger naar Griekenland. Terugkeren naar Griekenland is als 't bezoeken van een oude vriendin die de pokken heeft gekregen.

Averechts, Gerrit Komrij,

Malaria en andere door insecten overdraagbare ziekten. Malaria is een belangrijke bedreiging voor de gezondheid van de reiziger naar de tropen.

http://www.minbuza.nl/SubSites/wor2001website/index.htm

Er is een aantal infectieziekten dat veel voorkomt onder reizigers naar verre bestemmingen.

http://www.havenziekenhuis.nl/

  • een reiziger door de tijd
  • een reiziger in de tijd

De reis in Watergang voert door de eeuwen heen [...]. Speciaal voor het theaterproject is een 600 meter lange vijfhoekige gracht gegraven, waar omheen metershoge dijken en wallen zijn aangelegd. De reizigers door de tijd beginnen hun tocht in de prehistorie. De boot vaart op enkele meters langs Groninger voorouders in berevellen die konijnebouten roosteren en met een lange tak vissen uit het water proberen te vangen. De boot dobbert langs in grijs gehulde monniken, die een dijk bouwen.

NRC,

Je zou hem een reiziger in de tijd kunnen noemen, hij leefde in een decennium dat allang was verstreken, hij wandelde door de stad en voerde gesprekken met mensen die uit zijn leven waren verdwenen, en in sommige gevallen ook uit hun eigen leven; hem deerde dat niet, hij stond boven zijn brieven die ongelezen aan hem waren geretourneerd, hij waande zich sterker dan de dood.

De asielzoeker, Arnon Grunberg,

  • een reiziger zonder bagage
  • een reiziger zonder kaartje

Er is de voorbije dagen en weken veel gezegd, veel geschreven over de mensen die het voorbije jaar naar de VLD zijn gekomen. Zij hebben een heel grote stap gezet. Net als Jaak Gabriëls of Pierre Chevalier tien jaar geleden zijn zij een jaar lang door het slijk gehaald in de pers en overladen met alle kwalijke roddels. En – laten we toegeven - in hun nieuwe partij wachtten de verruimers soms blikken die je meestal enkel aantreft bij hereboeren die stropers op hun landgoed ontwaren. "Reizigers zonder bagage", weet u nog? Inmiddels uitgegroeid tot een eretitel.

http://www.vld.be/uploads/Guy%20Verhofstadt%20-%20Novembercongres.pdf,

De dodelijke chaos ontstond toen controleurs met elektrisch geladen stokken reizigers zonder kaartje terugdreven.

De Standaard,

  • een reiziger op de luchthaven

Als ze gedoucht en aangekleed uit de badkamer komt ligt Bas op de bank te slapen, zijn jas nog aan, de weekendtas naast hem: gestrande reiziger op de luchthaven, de langdradigheid van het wachten, de verpakte broodjes en de onverbiddelijke monitoren beu.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

met substantief ervoor


  • een groep reizigers
  • een stroom reizigers

Mindervalide reizigers. Voor deze groep reizigers zijn onze veerboten uitgerust met een lift en met speciale toiletten.

http://www.rederij-doeksen.nl/nedindex8.htm

De grote stroom reizigers komt pas op gang wanneer ook in Nederland 300 kilometer per uur kan worden gereden, is de verwachting.

NRC,

Ferrara ligt op 135 km van Firenze, 120 km van Venetië en 240 km van Milaan en ontsnapt aan de stromen reizigers die deze trekpleisters aandoen.

De Standaard,

met infinitief met te


  • om reizigers te informeren

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid heeft vliegtuigmaatschappijen gevraagd reizigers te informeren over de maatregelen.

De Telegraaf,

In die campagne zal onder meer een paginagrote advertentie in de dagbladen worden gebruikt om de reizigers te informeren.

de Volkskrant,

met ander, nevengeschikt substantief


  • reizigers en toeristen

Het was in de tijd dat reizigers en toeristen al hun identificatie- en waardepapieren nog in één tas bewaarden.

NRC,

Voor zover bekend is Australië het enige land, of beter gezegd continent, ter wereld, waar reizigers en toeristen op zware motorfietsen mobiel worden gegidst van de ene bezienswaardigheid naar het volgende landschap.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


reiziger 2.0

iemand die met het openbaar vervoer reist, vooral in het woon-werkverkeer, meestal met de trein

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een reiziger…

is een persoon

  • [Middel] reist met het openbaar vervoer, meestal de trein

    Algemene voorbeelden


    Voor zover het vervoer wordt verzorgd door NS Reizigers B.V. (NS) zijn de algemene voorwaarden voor het vervoer van reizigers en handbagage van de Nederlandse Spoorwegen (AVR-NS) van toepassing.

    http://www.ns.nl/cs/Satellite/reizigers/service/reisregels/ns-huisregels

    De klucht van de dol geworden kaartjesknipper die de benen probeerde te breken van een reiziger die zijn voeten op de bank voor zich had gelegd heb ik al eens verteld.

    http://www.hartenziel.nl/artikel/de_reisverhalenwedstrijd/

    De woordvoerder van Trans Link laat weten dat "de reiziger bepaalt welke kaarttypes er komen".

    http://www.bof.nl/nieuwsbrief/nieuwsbrief_2003_9.html,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen