rentmeester


rentmeester 1.0

(formeel)

iemand die voor zijn beroep het zakelijke en in het bijzonder het financiële beheer voert over niet aan hem toebehorende vermogensbestanddelen (meestal onroerende goederen in particulier bezit); financieel beheerder; administrateur; ook: de functie of titel van rentmeester
Vaak in historiserend verband.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rentmeester…

is een persoon

  • [Groep] kan lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters
  • [Organisatie of instelling] kan werken bij een rentmeesterskantoor, maar kan ook zelfstandig werken
  • [Activiteit of handeling] voert het zakelijke en in het bijzonder het financiële beheer over niet aan hem toebehorende vermogensbestanddelen (meestal onroerende goederen)
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

Hoofdsemagram: meester


Algemene voorbeelden


Dit domein is niet toegankelijk voor het publiek, doch dankzij onze goede relatie met de rentmeester krijgen wij de toelating om te paard te genieten van de mooie verscheidenheid van de natuur.

http://www.ruitertoerisme.org/VVR/newvvrframeset.htm

Een veel toegepaste methode om de wet tegen woeker te ontduiken, was het in een schuldbekentenis vastleggen van een hogere som dan in werkelijkheid geleend was. De rentmeester brengt nu uit eigenbelang zijn oorspronkelijke prijs terug tot de werkelijke prijs.

http://users.chello.be/sf15013/28.htm,

Contracten afsluiten met pachters, zorg voor de bossen, toezicht bij restauratie van zo'n twintig monumenten: het zijn slechts drie onderdelen van een breed takenpakket. Een rentmeester 'oude stijl' werkte minder gespecialiseerd dan tegenwoordig. De scheidend rentmeester had eveneens bestuurlijke functies in gelieerde stichtingen na afstoten van Maatschappij-taken op de terreinen bejaardenzorg, tuinbouwschool en inrichting Hoeve Boschoord.

Meppeler Courant,

De commandeurs vervulden op dat ogenblik, zoals de andere ridders, talrijke functies in het leger of in de administratie van de Duitse keurvorsten of van de Habsburgse keizer. Het lokale beheer van de commanderij was volledig in handen van een rentmeester.

http://www.alden-biesen.be/history/geschiedenis.html

De eerste acht jaar bleef hij in dienst bij de Heidemij; daarna droeg deze het rentmeesterschap over aan de Maatschappij. De rentmeester begon met het beheer van weinig gronden en objecten. Van hogerhand kwam de opdracht het werkterrein uit te bouwen.

Meppeler Courant,

WBE-voorzitter Westerholt probeerde de rentmeester staande de bijeenkomst over te halen de jachtrechten voortaan collectief aan zijn WBE te verhuren.

Meppeler Courant,

Op het platteland konden de joden alleen aan de slag komen door in dienst van de absenteïstische adel te treden, die de joodse pachters en rentmeesters gebruikte om de plattelandsbevolking uit te zuigen.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • beheren
  • toezien op iets
  • (als rentmeester) fungeren
  • (als rentmeester) in dienst zijn
  • (als rentmeester) optreden

De rentmeester beheerde de hoeve voor de eigenaar.

http://www.kelchterhoef.be/historie/Historie.htm

De landerijen moesten opnieuw begraven worden en in oude staat worden teruggebracht, staat in de bepalingen. Dit moest gebeuren ten genoege van de rentmeester, die hier scherp op moest toezien.

Meppeler Courant,

Als rentmeester of kassier fungeerde een kerkmeester, die jaarlijks onder de voornaamste ingezetenen werd verkozen.

http://users.skynet.be/marcverlinden/tenboome1/paginas/van_liefdadigheid_via_onderstand_naar_maatschappelijk_welzijn.htm

Keller bezocht die avond om acht uur Pilar in bar Brasileño. Hun ontmoeting verliep stroef [...], deels door Pilars neerslachtigheid: zij had die middag het huis in de Campo bezichtigd in gezelschap van een dikke oude Ibicenco die als rentmeester optrad.

Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

De financiële zaken binnen het drostambt werden door een afzonderlijke rentmeester beheerd, die niet onder maar naast de drossaard stond en evenals de drossaard jaarlijks rechtstreeks verantwoording aan de hertog schuldig was.

http://home.tiscali.be/schellaert.dirk/schellaert_obbendorf/schellaert_van_obbendorf_heer_van_g_rzenich_schinnen__1403_14xx__en_geysteren_jan_1061115127.html

In april '45 werd mijn grootvader Ferenc bijgenaamd Ursus als dwangarbeider meegenomen naar de Sovjetunie. Meegevoerd van het boerenbedrijf in de Hongaarse laagvlakte waar hij in dienst was als rentmeester.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

als object bij een werkwoord


  • iemand als rentmeester aanstellen
  • een rentmeester hebben

In die jaren wordt Louis Lijnen, geboren op 6 juni 1828, aangesteld als rentmeester van Kelchterhoef.

http://www.kelchterhoef.be/historie/Historie.htm

Verder sprak Hij tot zijn leerlingen: "Er was eens een rijk man die een rentmeester had, die bij hem werd aangeklaagd, dat hij zijn bezit verkwistte."

http://users.chello.be/sf15013/28.htm,

met adjectief ervoor


  • een bekwame rentmeester
  • een grafelijke rentmeester
  • een kwaadaardige rentmeester
  • een onrechtvaardige rentmeester

Maar ook de baron zal zich niet gemakkelijk hebben gevoeld bij het dreigend verlies van zijn bekwame rentmeester. Op 30 april 1890, de dag voordat het aangezegde ontslag zal ingaan, overlijdt Willem van den Bergh in Montreux, 40 jaar oud slechts en kort tevoren benoemd tot hoogleraar.

http://home.wanadoo.nl/thvst/1.2%20Baronesse%20de%20B.htm

De stad Middelburg werd in 1355 tijdelijk belast met het toezicht op de dijkage van Walcheren, later kwam de feitelijke leiding in handen van de magistraat van Middelburg, de abt van Middelburg, de heer van Veere en de grafelijke rentmeester.

http://utopia.knoware.nl/users/ivoback/blambachtsheer.htm

De onrechtvaardige rentmeester wordt geprezen om zijn overleg en vooruitziende blik.

http://users.chello.be/sf15013/28.htm,

Klassieke roman van Spanje's eerste vrouwelijke hoogleraar Emilia Pardo Bazán (1851-1921) over een despotisch landeigenaar, zijn kwaadaardige rentmeester, diens zedeloze dochter en de eenzame strijd tegen de verloedering op het landgoed van de rechtschapen maar onervaren huiskapelaan.

NRC,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • de scheidend rentmeester
  • de vertrekkend rentmeester

De vertrekkend rentmeester werd 'zwaar verwend', niet alleen met tal van cadeaus, ook met diverse toespraken.

Meppeler Courant,

De scheidend rentmeester had eveneens bestuurlijke functies in gelieerde stichtingen na afstoten van Maatschappij-taken op de terreinen bejaardenzorg, tuinbouwschool en inrichting Hoeve Boschoord.

Meppeler Courant,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: bij

  • rentmeester bij iets

Koenders was 24 jaar rentmeester bij de Maatschappij van Weldadigheid.

Meppeler Courant,

Voorzetsel: op

  • rentmeester op iets

De nakomelingen van wijlen senator J. Loos, die in de jaren dertig en veertig rentmeester was op het kasteeldomein Krabbels in Pulle.

De Standaard,

Aanvankelijk had hij een betrekking als rentmeester op het buitengoed De Eesde van de koffiemagnaat Onnes van Neyenrode, met wie hij vroeger als privésecretaris naar Brazilië was geweest.

Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,

Voorzetsel: van

  • rentmeester van iets

Leven en laten leven getuigt van nauwgezet onderzoek, maar duizelt soms van de getallen, winst- en verliesrekeningen, aandelen en wat niet meer. Het hoofdstuk 'Rentmeester van zijn vermogen', geschreven door de echtgenoot van de biografe, is hier even illustratief als onthullend.

NRC,

In die jaren wordt Louis Lijnen, geboren op 6 juni 1828, aangesteld als rentmeester van Kelchterhoef.

http://www.kelchterhoef.be/historie/Historie.htm

Hij heeft tegelijk de titels Grootste der Zieners van de Aton, Opperpriester van Neith en Rentmeester van de tempel van Aton.

http://members.lycos.nl/Antef/opgravingen.htm,

Ing. A. Ernst, rentmeester van de stichting, gaf een toelichting.

Meppeler Courant,

Volgens de directeur/rentmeester van het Utrechts Landschap, H. Lugtmeijer, werden de gronden vooral om strategische redenen verworven, om te voorkomen dat het complex van de Willem Arntsz Hoeve ongecontroleerd uitdijt en de natuurwaarden rondom bedreigt.

NRC,

Voorzetsel: voor

  • rentmeester voor iets

Er wordt wel hardop getwijfeld of de gemeenteraad als rentmeester voor het budget bestemd voor álle scholen in de gemeente, tegelijkertijd het bestuur van de openbare scholen moet blijven.

Meppeler Courant,

in voorzetselgroep


  • iemand benoemen tot rentmeester

Later werd Barthels in Overpelt benoemd tot rentmeester.

http://www.kelchterhoef.be/historie/Historie.htm

met lidwoord


  • de rentmeester der domeinen

De rentmeester der domeinen zetelde in Coevorden, omdat dit in feite in die tijd nog de belangrijkste plaats van Drenthe was.

Meppeler Courant,

Als getuigen worden J.H. Roscher, Rentmeester der Domeinen 't Loo, en James Thompson genoemd.

NRC,

Vaste verbindingen


als een goed rentmeester

  1. op verantwoorde wijze

    De overheid zorgt voor een zorgvuldig sociaal en financieel beleid. De haar aangereikte geldmiddelen beheert ze als een goed rentmeester.

    http://www.christenunie.nl/

zich als een rentmeester gedragen

  1. Vormvariant: zich als een goede rentmeester gedragen

    goed zorgen voor iets wat men onder zijn hoede heeft

    Het woord verantwoordelijkheid is erg geschikt omdat het uitdrukt dat iedereen die bij de onderneming betrokken is, zich in zijn handelen verwijzend, je zou kunnen zeggen als rentmeester, moet gedragen.

    http://home.wxs.nl/~srw/,

    In zijn opinietekst over natuurbehoud [...] klaagt Jan Claes de bemoeienis aan in de activiteiten van de "traditionele natuurgebruikers zijnde jagers, vissers en recreanten"(sic). Tevens zouden grondeigenaars benadeeld worden in de waarde van hun bezit. Nochtans, zo meent Claes, hebben die eigenaars zich steeds als "goede rentmeesters" gedragen.

    De Standaard,

de Provinciale Rentmeester

  1. ( (vooral) in België)
    ambtenaar in België die het beheer voert over de onroerende goederen van een Belgische provincie

    De Directeur van de administratie van de Financiën zet die taken in gang die vallen onder ieder van zijn diensten en controleert deze, zonder afbreuk te doen aan de persoonlijke bevoegdheden van de Provinciale Rentmeester.

    http://www.brabantwallon.be/nl/province/administration/services/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


rentmeester 1.1

(formeel)

( Gezegd van de mens)
beheerder van de schepping namens God; algemener ook: beheerder van de schepping, de aarde, de natuur

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rentmeester…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Klinkt misschien een beetje gereformeerd, maar het is mijn visie dat wij als rentmeester op aarde zijn en moeten proberen de zaak een beetje goed te behandelen.

      http://www.sp.nl/nieuws/tribune/9807/intrview.stm,

      De mens mag als rentmeester gebruik maken van de mogelijkheden die de schepping biedt.

      http://www.eurofractie.nl/

      Mensen zijn rentmeesters en beelddragers van God.

      http://www.perspectief.nu/organisatie

      De mens is immers als rentmeester in de schepping geplaatst.

      http://www.christenunie.nl/

      De gemeente van Jezus Christus is Gods huis of Gods gezin en de evangeliedienaars zijn de opzieners of verzorgers van het gezin. Dezen zijn geen vorsten die heerschappij voeren, maar rentmeesters over het hun toevertrouwde goed.

      http://www.rhemaprint.nl/boeken_opmaak/olijfberg/olijfberg05.html

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • (als) verantwoordelijke rentmeester

      Koeien, schapen en varkens zijn meer dan productie-eenheden, het zijn Gods schepselen die de mens moet behandelen als verantwoordelijke rentmeester en niet als bezit.

      http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

      Vaste verbindingen


      als rentmeester

      1. Vormvariant: als een goed rentmeester; als rentmeesters

        op verantwoorde wijze

        Willen wij als rentmeesters omgaan met de schepping, dan zijn ingrijpende wijzigingen in onze manier van produceren en consumeren nodig.

        http://www.eurofractie.nl/

        Het economisch beleid moet mede ten dienste staan van de opdracht aan de mens om als een goede rentmeester de aarde op een verantwoorde wijze te beheren.

        http://www.christenunie.nl/

        Wij zijn er van overtuigd dat de mens een impact kan hebben en positief moet bijdragen tot de uitbouw van een rijker en boeiender wereld. Hij dient een inspanning te leveren om de wereld leefbaarder te maken [...]. Daarbij hoort hij zoals een goede rentmeester zorgzaam om te gaan met de aarde.

        http://www.vub.ac.be/CLEA/groups/vzw_worldviews/publications/vanbelle-bitter.html,

        Koeien, schapen en varkens zijn meer dan productie-eenheden, het zijn Gods schepselen die de mens moet behandelen als verantwoordelijke rentmeester en niet als bezit.

        http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

      voor rentmeester spelen

      1. zich gedragen alsof men het totale beheer over iets heeft

        Mensen mogen echter niet heersen over de natuur en ook niet voor hooghartige rentmeester spelen, maar moeten zichzelf zien als een partner van andere levensvormen.

        http://www.solidariteit.nl/nummers/100/Solidariteit_grondslag_van_vakorganisatie.html,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding